Tgrt Haber

Sofralarımızda artık lüks oldu, kasaplar bile isyan etti! Kırmızı et fiyatları cep yakıyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber Özel - Muhabir: Özay Erad, Kameraman: Başar Uçum
18 Ekim 2023 14:28 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 14:50

Kırmızı et fiyatları pandemiden bu yana hızlı yükselişe geçti. 1 yılda neredeyse yüzde 100 zam gören et şu sıralar sofralarda lüks olarak görülüyor. Muhabirimiz Özay Erad, bol sıfırlı rakamlarla lüks yiyecek sınıfına giren etin nabzını tuttu. Hem kasaplarla hem de vatandaşlarla "eti" konuştu, beklentilerini öğrendi.

Kırmızı et​ fiyatları pandemiden bu yana hızla tırmanışa geçti. Son 1 yılda neredeyse yüzde 100 zam​ gören kırmızı etin yanına artık yanaşılmıyor. Etin ibresi bir yıl içinde yükselişe geçince vatandaşlar da alışveriş listesinden önce eti çıkardı. Kasaplar da son zamların ardından ‘boş’ kaldı.

ET FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Kırmızı et fiyatları el yakıyor. Son zamlarla birlikte pirzolanın kilosu 545, kuzu kuşbaşı 455, dana 400 lira oldu. Kıymanın kilosu 380 liraya çıktı.

ARTIK LÜKS OLDU

Kırmızı et sofralarımıza artışlarla birlikte lüks bir yiyecek gibi seyrek uğrar oldu. Ete olan talebin azalmasını ve 1 yıldaki fiyat değişimine dikkat çeken Mustafa Karabulut “Bir sene içinde aşağı yukarı 270 lira 260 lira olan et 400 lira oldu. Neredeyse yüzde 100 zam geldi. Tabi fiyatlar​ yükseldi yani her şeyin fiyatı yükseldi ete de yansıdı.” dedi.

ET FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Karabulut’a göre fiyatlar böyle kalmayacak, düşecek. Peki bu nasıl olacak? Karabulut, "Fiyatların düşeceğini bekliyoruz. Kesinlikle düşecek. Alım gücü yok çünkü talebi olmayan bir şeyin fiyatı düşer. Besilik danalar çıkacak yani et olarak kesime çıkacak. Kesime çıkınca da fiyatlar talebi ne kadar olursa yükselmeyecek. Boşuna bekliyorlar fiyatların yükselmesini bu saatten sonra 400 lira olmuş etin kilosu 500 lira olmasını kimse beklemesin.” diye konuştu.

İSRAF DÖNEMİ BİTTİ

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış, alım gücü azalan tüketicinin kırmızı et tüketimini de azalttı. Murat Koca’ya göre et fiyatlarındaki tırmanış pandemiyle başladı. Salgın sonrası zamların yüzde 50’yi bulduğunu söyleyen Koca, pandeminin, etin değerini arttırdığı söyledi. Bunu Kurban Bayramında bizzat yaşadığını söyleyen Koca, “Kendi müşterilerimiz gelir kurbanlıklarını alan kestirir parçalayıp verdiğimiz zaman eskiden iç yağını atarlardı. İşkembesini atardı ciğerini atardı ayaklarını atardı. Pandemiden sonra gördüğüm işkembesine kadar yağına ayaklarına kellesine kadar herkesin aldığını gördüm. Yokluğu gördüler her şeyini kullanmaya başladılar hayvanın öyle olması gerekiyor. Zaruri israflarımız önceden çok vardı biz bunları anlayamadık pandemiden sonra her şeyin farkına vardılar her şeyini kullanmaya başladılar.” dedi.

MALİYETLER KASAPLARI ZORLUYOR

Kasap​ Aydın Arı da 1 yıl önce kıymanın kilosunun 100-120 lira civarında olduğunu, şimdilerde gelen zamlarla kıymanın 280 liraya kadar çıktığını söyledi. Fiyatları kendilerinin de takip edemediğini söyleyen Arı, “Bir dana karkasın şu anda bize kemikli maliyeti kıymada 360 lira. İşçi parası kira var elektrik var gider var. 380'e satmak zorundayız. Şu an bir yevmiye kalıyorsa elimizde öpüp başımıza koyuyoruz.” diye konuştu.

“FİYATLARI KASAPLAR ODASI BELİRLESİN”

Arı, serbest piyasaya karşı çıkarken fiyatların eskiden olduğu gibi Kasaplar Odası tarafından belirlenmesini istiyor ve “Piyasada fiyat aynı olsa kimse fiyat yüksek satamaz” diyor.

Kaynak: TGRT Haber Özel - Muhabir: Özay Erad, Kameraman: Başar Uçum
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...