Tgrt Haber

Son dakika! 5 aylık enflasyon farkı belli oldu, İşte emekli, memur, SSK ve Bağ-Kurlu'nun alacağı zam oranı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
03 Haziran 2024 10:16 - Güncelleme : 03 Haziran 2024 10:37
Son dakika! 5 aylık enflasyon farkı belli oldu, İşte emekli, memur, SSK ve Bağ-Kurlu'nun alacağı zam oranı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun TÜFE verilerini açıklamasının ardından memur ve emekli maaşlarını etkileyecek 5 aylık enflasyon farkı da belli oldu. 2024’ün ilk dört ayında enflasyon farkı 18,72 olarak ölçüldü. Mayıs ayında zamlara yansıyacak mayıs enflasyonu yüzde 3,37 oldu.

Mayıs ayı enflasyon​ farkının ortaya çıkmasının ardından milyonların beklediği 5 aylık TÜFE​ de belli oldu. Böylelikle zam​ oranlarını belirleyecek tek bir veri kaldı. Aylık enflasyon​ ocak ayında yüzde 6,70, şubatta 4,53, martta 3,16, nisanda 3,18 olarak açıklandı. Enflasyon​ mayıs ayında bir önceki aya göre %3,37  bir önceki yılın aynı ayına göre %75,45 şeklinde açıklandı.

MAYIS AYINDA ENFLASYON​ NE KADAR OLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayıs ayında TÜFE​ beklentileri geride bıraktı. 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,51 olarak gerçekleşti.

Son dakika! 5 aylık enflasyon farkı belli oldu, İşte emekli memur, SSK ve Bağ-Kurlu'nun alacağı zam oranı - 1. Resim

5 AYLIK ZAM​ NE KADAR OLDU?

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yer alan veriler dikkate alındığında 6 aylık enflasyon​ yüzde 25,46 olacak.  TÜFE​ verileri ile beraber memur​ ve emeklilerin yılda 2 kez aldığı toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon​ farkı verilecek.

Öte yandan memur​ ve emekliler temmuz ayı zammında refah payı alıp almayacaklarını da merak ediyor. Ortaya çıkan enflasyon​ farkı SSK ve Bağ-Kur’lulara verilecek. Pek çok uzmana göre 6 aylık dönem için yaklaşık yüzde 25-26 oranında bir enflasyon​ çıkacak. 

Son dakika! 5 aylık enflasyon farkı belli oldu, İşte emekli memur, SSK ve Bağ-Kurlu'nun alacağı zam oranı - 2. Resim

Mayıs ayı enflasyonunun açıklanması ile 5 aylık enflasyon​ farkı yüzde 22,72 olarak hesaplandı. Bu oran SSK, Bağ-Kur emeklilerine olduğu gibi yansıtılacak. Memur​ toplu sözleşme zammı ise yüzde 10 olacak. Memurenflasyon​ farkı ise yüzde 17,32.

MEMUR​ MAAŞI NASIL HESAPLANACAK?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun konuya dair kendi Youtube kanalında yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti: 

Memur​ ya da memur​ emeklisi iseniz çıkacak enflasyon​ farkından 5 puan daha düşüğünü alacaksınız. Çünkü toplu sözleşmede yüzde 15 verilmişti, bunu çıkartıp ikinci dönem toplu sözleşme yüzde 10’u koyacakları için yaklaşık olarak yüzde 20-21 gibi memur​ ve memur​ emeklilerinin aylıklarında artış olacak.

Son dakika! 5 aylık enflasyon farkı belli oldu, İşte emekli memur, SSK ve Bağ-Kurlu'nun alacağı zam oranı - 3. Resim

EN DÜŞÜK EMEKLİ​ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Bu dönemde en düşük emekli​ aylığının yine yüzde 25-26 yani ne çıkarsa enflasyon​ 10 bin liraya da yansıtacaklarını düşünüyorum. En düşük emekli​ aylığı 12 bin 500 lira civarında olur diye düşünüyorum. Seyyanen artış yapılır mı ya da refah payı verilir mi? Bunların hepsini 3-20 Temmuz arasında göreceğiz.

SSK VE BAĞ-KURLU NE KADAR ALACAK?

Konuyla ilgili TRT Haber'e konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin şunları kaydetti:

Son 5 aylık enflasyona baktığımızda yüzde 22,72 oranında gerçekleşti. SSK ve Bağkur emeklileri önceki 6 ayda gerçekleşen yani temmuz ayı artışlarını ocak ve haziran artışlarına göre alıyorlar. Beş aylık enflasyona göre SSK ve Bağkur emeklilerinin aylık artışları yüzde 22,72 buna haziran ayı da ilave edilecek. Tahminlerimiz yüzde 25 seviyelerinde olacağı.

Son dakika! 5 aylık enflasyon farkı belli oldu, İşte emekli, memur, SSK ve Bağ-Kurlu'nun alacağı zam oranı - 4. Resim

MEMUR​ VE EMEKLİSİNİN ALACAĞI ZAM​ DA BELLİ OLDU

Memur​ ve memur​ emeklilerinin de enflasyon​ farkı dahil olmak üzere 5 aylık enflasyona göre alacakları artış yüzde 17,38. Memur​ ve memur​ emeklilerinin haziran enflasyonuyla birlikte artışlarını yüzde 20 civarı tahmin ediyoruz. SSK ve Bağkur emeklilerinin aylık artışları yüzde 22,72 memur​ ve memur​ emeklilerinin ise yüzde 17,38 bu rakamlara haziran ayında gerçekleşen enflasyon​ da eklenecek.

Memur​ ve memur​ emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin enflasyon​ farkı belli dönemlerde memur​ ve memur​ emeklileri lehine, belli dönemlerde SSK ve Bağkur emeklileri lehine oluyor. Ocak 2024 artışını hatırlayalım. Memur​ ve memur​ emeklisinin enflasyon​ farkı hesaplaması nedeniyle yüzde 49,25 olmuştu.

SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 37,57 olmuştu. Bu daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla birlikte emekliler yılı olması dolayısıyla da hepsi eşitlenmişti. Bu dönemsel oluyor. Bu yıl farklı olmasının temel nedeni de memur​ ve memur​ emeklileri ocak ayında toplu sözleşmeye göre yüzde 15 almışlardı. Temmuz ayında ise yüzde 10 alacaklar. Yüzde 10 zam​ alınıyor fakat enflasyon​ farkı yüzde 15'in üzerindeki enflasyon​ farkı ilave ediliyor. Bu dönem 10 puan ocakta 15 puan olması nedeniyle 5 puanlık fark oradan geliyor. 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
Sonraki Haber Yükleniyor...