Tgrt Haber

Son dakika! ABD enflasyon verileri açıklandı: Altın ve dolarda son durum nedir?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
10 May 2023 15:27 - Güncelleme : 10 May 2023 16:05

Son dakika! Fed faiz kararının yönünü belirleyen ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD'de tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı. Çekirdek enflasyonda ise aylık beklenti yüzde 0,4; yıllık beklenti ise yüzde 5,5 olarak açıklandı. Kritik veri sonrası altında sert yükseliş gözlenirken dolar güç kaybetti.

Son dakika haberi: Fed​ faiz kararının yönünü belirleyen ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD mart ayı tüketici enflasyonu beklentilerin altında kalarak yıllık bazda 5 oldu. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 0,1 olarak kaydedildi. Nisan ayında ABD'de tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı. TÜFE verilerinin piyasa beklentileriyle benzer gelmesi gözleri altın ve dolar fiyatlarına çevirdi. Enflasyon oranlarındaki olumlu seyrin ABD para politikalarında güvercin bir seyre neden olup olmayacağı yatırımcılar tarafından merak ediliyor.

ÇEKİRDEK ENFLASYONDA ILIMLI GERİ ÇEKİLME

ABD'de Nisan ayına ilişkin enflasyon verileri çekirdek göstergelerde ılımlı bir geri çekilmeye işaret ederken, Fed'e sıkılaşma patikasında ara verme imkanı sunduğu yönünde değerlendirildi. 

ALTIN YÖNÜNÜ YUKARI ÇEVİRDİ

Enflasyon verilerinin açıklanmasının hemen ardından altın fiyatları​ yönün yukarı çevirdi. Gram altın sabah saatlerimde 1.275 TL'den işlem görürken veri sonrası 1.284 liraya kadar yükseldi. Ons ve gram tarafında altın ani bir yükseliş kaydetti. Buna göre, ons altın TSİ 15.45 itibarıyla 2.047,96 dolardan işlem görürken, gram altın 1286,25 lira seviyesinden fiyatlandı. 

DOLAR/TL​ YATAY SEYİRDE

Güne yatay başlamasının ardından 19,5280 seviyelerinden işlem gören dolar/TL kuru ABD enflasyon verilerinin beklentilere paralel gelmesiyle benzer seyirde fiyatlandı. Dolar küresel piyasalarda gerilerken dolar endeksi yüzde 0,33 değer kaybetti. 

ABD BORÇ LİMİTİ KRİZİ ALTINI DESTEKLEDİ

Öte yandan bir süredir ABD'de borç limiti krizi altın fiyatlarını destekledi. ABD'de federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşarak nakit sıkıntısı çekmesine bir aydan az bir süre kalırken, ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da Kongre liderleriyle borç limiti konusunu görüştü. Biden, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, borç limiti konusunda "verimli" bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve cuma günü tekrar bir araya geleceklerini bildirdi. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...