Tgrt Haber

Son dakika! ABD enflasyon verileri açıklandı: Artış yüzde 6,8

10 Aralık 2021 16:33
Son dakika! ABD enflasyon verileri açıklandı: Artış yüzde 6,8

Altın fiyatları üzerinde etkili ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD'de Kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış kaydetti. Gram altın fiyatı için önemli olan ons altın fiyatı ABD enflasyon verisi ve Fed kararına bağlı olarak dar bantta yatay seyrini sürdürürken enflasyon verileri ışığında hareketlendi.

ABD’de yüksek enflasyon endişesi devam ediyor. ABD’de ekim enflasyonu yüzde 6,2 artışla 31 yılın en yükseğine çıkmasının ardından gözler Kasım ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. ABD enflasyon verileri 15 Aralık Çarşamba günü yapılacak Fed toplantısı hakkında tahmin oluşturdu. Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların jeopolitik risklere odaklanmasıyla yatay seyrini korudu.

ABD ENFLASYON VERİSİ AÇIKLANDI! 

Ons altın üzerinde etkili olan ve dolayılı yoldan gram altın fiyatlarına yansıyan ABD enflasyon verileri bugün açıklandı. ABD'de kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış ile beklentilere paralel geldi. TÜFE  aylık bazda yüzde 0,8 artış gösterdi. Enflasyonun bir önceki aya göre ise yüzde 0,7 olması bekleniyordu. Çekirdek TÜFE de yüzde 0,5 ile beklentiler yönünde açıklandı. Ekim ayında TÜFE yüzde 6,2 olarak açıklanmıştı.

Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Çarşamba günü 1792 dolar seviyesine kadar yükselen ons altın Cuma günü ABD enflasyonu öncesinde 1777 dolar civarında bulunuyor. ABD enflasyon verilerinin ardından altın fiyatı yükseldi. Gram altın fiyatı güne 782 TL'den başlarken verilerin ardından 797 TL'den el değiştirmeye başladı. Ons altın da verilerin ardından sınırlı yükselişe geçerek 1.772 dolar civarından 1.783 dolara kadar yükseldi.

Verinin açıklanmasından önceki akşam açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Brian Deese, kasım verilerinin son dönemde enerji maliyetlerinde ve emtiada yaşanan düşüşleri yansıtmayacağını söylemiş ve bu etkilerin daha sonraki verilerde görüleceğine işaret etmişti. Enflasyonun Amerikan halehalkının cüzdanlarını etkilediğini belirten Deese, uzmanların ortak görüşünün fiyat artışlarının 2022’de ılımlı hale geleceği yönünde olduğunu söylemişti. 

ABD enflasyon verisi 1982'den bu yana en yüksek artış anlamına geliyor. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...