Bakan Işıkhan Meclis'te tek tek açıkladı: Asgari ücret görüşmeleri başlıyor, esnek çalışma, 3600 ek gösterge ve prim desteği geliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ay başında toplanacağını ifade ederek, "Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Işıkhan, Bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı sunumda asgari ücret, 3600 ek gösterge, işsizlik oranları ve yapılacak çalışmalar ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU'NUN İLK TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 asgari ücretini belirlemek için yapacağı ilk toplantının tarihini paylaşan Bakan Işıkhan, "Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz." açıklamasını yaptı.
Bakan Işıkhan sunumunda asgari ücret ile 'uzlaşı' mesajı vererek "Asgari Ücret Komisyonu 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Asgari ücrette yapılacak her artış, tüm çalışanlar bakımından vergi istisnası tutarının artışı kadar ek gelir avantajı sağlamış oluyor. Bu kapsamda 2024 yılında 595,1 milyar lira vergi istisnası öngörülmektedir." diye konuştu.
"3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
Bakan Işıkhan memurlarla ilgili çalışmaları anlattı. Işıkhan "Birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceğiz." dedi.
EYT'liler ile ilgili açıklamalarda da bulunan Işıkhan, "Ağustos itibariyle son bir yılda; işgücümüz 507 bin artarak 34,9 milyon, istihdamımız 667 bin artarak 31,7 milyon, işsiz sayımız 160 bin azalarak 3,2 milyon ve işsizlik oranımız 0,6 puan azalarak yüzde 9,2 olmuştur. Bu oran; son 9 yılın en düşük işsizlik seviyesidir. Genç işsizlik oranı 2020’de yüzde 25,9 iken Ağustos 2023 itibariyle yüzde 17,2’ye düşmüştür. EYT’lilerin 51,1’i emekli olup çalışmaya devam etmektedir. EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısı bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyondur." diye konuştu.
"ESNEK ÇALIŞMAYI YAYGINLAŞTIRCAĞIZ"
Kayıt dışı ile mücadele ile ilgili çalışmalar ile esnek çalışma modeli ile ilgili çalışmalara hız verdiklerini dikkat çeken Bakan Işıkhan, "Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz. Kayıtlı sigortalı istihdamının arttırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının desteklenmesi, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması; bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların özendirilmesi gibi amaçlarla bugün 17 farklı prim teşvik, destek ve indirimi uyguluyoruz. Esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız." diye konuştu.
EV KADINLARINA İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK VERİLECEK
Ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim teşviki vermeyi planladıklarını belirten Işıkhan, "Önümüzdeki dönemde küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı şartını 7 bin 200 güne düşürmeyi planlıyoruz" dedi.
Ayrıntılar geliyor...