Son dakika! Bakan Şimşek'ten kritik açıklama: 1,5 kat hızlı büyüyeceğiz
Son dakika! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beklentinin üzerinde gelen büyüme rakamlarını ve Türkiye ekonomisinin genel görünümünü değerlendirdi. Bakan Şimşek, "OVP'de 4,4'lük bir büyüme öngörmüştük. Bu düşük gibi gelebilir fakat küresel büyüme yüzde 3 veya altında olacak. Dolayısıyla küresel büyümenin 1,5 katı hızlı büyüyor olacağız" dedi. Vergi sistemi için ciddi adımlar atılacağını anlatan Şimşek, "Borsa ve dövizden kazanana yüzde 40 vergi geliyor mu? sorusuna da cevap verdi.
Son dakika haberi: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomi gündemini değerlendirerek önemli açıklamalar yaptı. Bakan Şimşek "Enflasyonu tek haneye düşürebilirsek yüksek sürdürülebilir büyümeyi sağlayabiliriz. Burada önemli olan Türkiye'nin Orta Vadeli Program perspektifi ile yüksek sürdürülebilir büyüme patikasına girmesi. Bunu da başaracağız" ifadelerini kullandı.
İSTİHDAM ARTIŞI ÇOK GÜÇLÜ
TRT Haber'de yer alan habere göre, Bakan Şimşek şunları kaydetti: Büyüme, güçlü ve her ne kadar önümüzdeki dönemde yavaşlama ihtimali varsa da 2023'e ilişkin OVP'deki öngörülerimizle paralel gidiyor. Programda biz 4,4'lük bir büyüme öngörmüştük. Bu düşük gibi gelebilir fakat küresel büyüme yüzde 3 veya altında olacak. Dolayısıyla küresel büyümenin 1,5 katı hızlı büyüyor olacağız. Yani 2023'te Orta Vadeli Program'daki yüzde 4,4'lük hedefi gerçekleştirirsek bu rakamlar onunla tutarlı.
Küresel büyümenin oldukça üzerinde bir büyüme sağlamış olacağız. İstihdam artışı çok güçlü. Burada önemli olan husus büyümenin yeniden dengelenmesi. Burada da yeniden dengelenme başladı, hafif bir şekilde üçüncü çeyrekte.
"YÜKSEK BÜYÜME PATİKASINA GİRECEĞİZ"
Net ihracatın etkisi örneğin bir önceki yani çeyreğe baktığınız zaman eksi yüzde 4,9'du. Yani aşağı çekiyordu büyümeyi net ihracat. Şimdi onun negatif etkisi azaldı. Eksi 2,6'ya düştü bu önemli. İç talebin etkisi örneğin yüzde 8,8 puanlıktı, 8,5 puana geriledi. Programın amacı büyümeyi yeniden dengelemek yani daha kaliteli bir büyümeyi yatırıma ve net ihracata dayalı büyümeyi sağlamak. Biz bunu önemsiyoruz.
Büyüme bir taraftan güçlü tabi bu çok anlamlı ve cesaret verici. Ama burada önemli olan büyümenin kalitesini de artırabilmek. İşte bizim Orta Vadeli Program'ın hedefi kalite noktasında da hedeflerimizi gerçekleştirmek. Yani iç talep daha ılımlı hale dönerken net ihracatın etkisinin olumluya dönmesini bekliyoruz. Böylece Türkiye daha sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına girmiş olacak. Bunu tabiki bir taraftan fiyat istikrarını sağlayarak yapacağız. Yani enflasyonu tek haneye düşürerek yapacağız orta vadede. Enflasyonu tek haneye düşürebilirsek yüksek sürdürülebilir büyümeyi sağlayabiliriz.
BÜYÜMENİN ANA MOTORU VERİMLİLİK
İkincisi de verimlilik artışı. Verimlilik artışı doğru yatırımlarla reformlarla olur. Bir taraftan yatırımların üretken alanlara kaydırılması ki bu programımızın önemli bir hedefi bir taraftan da reformlarla rekabet ortamını iyileştirerek verimliliği artırmak. Dolayısıyla büyümenin iki ana motoru önümüzdeki dönemde bir taraftan verimlilik artışı bir taraftan da fiyat istikrarını sağlayarak ve var olan imkanları üretken alanlara kanalize ederek büyümenin yüksek tutulması, verimliliğin yüksek tutulması.
Yani biz şu anda verimliliğe odaklanacağız. Büyümenin yüksek çıkması beklenenden yüksek çıkması olumlu. Yeniden dengelenmenin başlaması olumlu. Ama bu yeterli değil önümüzdeki dönemde büyüme büyük ihtimalle bir miktar yavaşlayacak buna hazırlıklı olmamız lazım. Burada korkulacak bir şey yok. Burada önemli olan Türkiye'nin Orta Vadeli Program perspektifi ile yüksek sürdürülebilir büyüme patikasına girmesi. Bunu da başaracağız.
OVP'NİN ANA BİLEŞENİ FİYAT İSTİKRARI
Orta Vadeli Programımız kamuoyu ile eylül ayında paylaşıldı. Aslında biz fiilen uygulamasını hazirandan itibaren başlatmıştık. Orta Vadeli Programın bir kaç önemli bileşeni var. Bir kaç tane de önemli hedefi var. Birinci bileşen dezenflasyon programı. Yani enflasyonu önce kontrol altına alıp daha sonra tek haneye indirecek bir program. Orta Vadeli Programın en önemli bileşeni fiyat istikrarıdır.
Fiyat istikrarından kastımız enflasyonun düşürülüp tek hanede tutulmasıdır. Burada hedefimiz bu sene enflasyonu kontrol altına almak. Gelecek sene sonu yüzde 34'e indirmek. Daha sonraki 2025 ve 2026 sonunda da tek haneye düşürmek. En önemli bileşen bu. Bunun için para politikasında bir rasyonelleşmeye gittik. Yani iç talebi daha makul bir düzeyde tutmak için bozulan fiyatlama davranışlarını düzeltmek için bir para politikasında iyileştirmeye gittik. Merkez Bankası burada gerekeni yapıyor.
KKM AÇIKLAMASI GELDİ
Diğer bir hedefimiz kur korumalıdan çıkış. KKM'nin azaltılması noktasında önümüzdeki dönemde ilave adımlar atabiliriz. Dışarıdan ve içeriden programa güven, inanç artıyor, Türkiye'nin küresel risk algısı düşüyor. CDS Mayıs'ta 700'ün üzerindeydi, dün itibarıyla 330'a kadar indi Türkiye'nin risk algısı iyileşiyor, riskli görenler azalıyor.
SERMAYE GİRİŞİ GÜÇLENDİ
Eleştiriler doğru değil, sermaye girişi güçlendi. Türkiye ayrışıyor, Türkiye'nin hikayesi güçlü. Kalıcı bir şekilde Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bir programa odaklanmış durumdayız. Türkiye'nin rezervleri Mayıs'tan bu yana 36 milyar dolar arttı, güven olmazsa bu mümkün değil. Kur oynaklığı Kasım'da bu yüzde 8'e kadar düştü, Türkiye kur oynaklığının en düşük olduğu ülkelerden biri haline geldi. Büyük merkez bankaları çok büyük ihtimal faiz indirimine başlayacak, bu küresel risk iştahını artıracak, Türkiye'ye ilgi daha da artacak, gelecek yılın ikinci yarısından kastım bu.
BORSA VE DÖVİZE VERGİ GELECEK Mİ?
(Cumhurbaşkanına verilen yetki) Yüzde 40'a kadar vergi için yetki alınıyor, bu olacağı anlamına gelmiyor. Yüzde 40'lık vergiye ilişkin yetki bir yetkidir, onun piyasa şartları elverir mi, hangi düzeyde, hangi vadelerde ne zaman yapılacağı hususu daha sonra değerlendirilecek, belki hiç bir zaman uygulanmayacak, koşullara bakacağız. Önümüzdeki dönemde daha adil bir vergi sistemi, verginin tabana yayılması konusunda çok ciddi adımlar atacağız. Liralaşma politikasını desteklemek amacıyla vergiyi teşvik olarak kullanacağız.