Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Şimşek'ten rezerv açıklaması: Hızlı artış cesaret verici

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
11 Temmuz 2023 12:28 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 12:59
Son dakika! Bakan Şimşek'ten rezerv açıklaması: Hızlı artış cesaret verici

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek haziran ayının başında eksi 4,4 milyar dolara gerileyen Merkez Bankası rezervleri için önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek sosyal medya hesabından "Merkez Bankası rezervi 108.6 milyar dolara çıktı, bu hızlı artış cesaret vericidir" dedi.

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre TCMB​ toplam rezervleri 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 26 milyon dolar artarak 108 milyar 587 milyon dolara ulaştı. Sosyal medya hesabından konuya ilişikin değerlendirmeler yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek  "Merkez Bankası rezervi 108.6 milyar dolara çıktı, bu hızlı artış cesaret vericidir" dedi.

Bakan Şimşek şunları kaydetti:

DIŞ KAYNAK SAĞLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

"Programımızın önemli bir hedefi de piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamaktır.  26 Mayıs’ta 98.5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri, 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Aynı dönemde net rezervler​ ise 14.2 milyar dolar iyileşme göstermiştir. Son dönemde rezervlerde gözlenen bu hızlı artış cesaret vericidir. 

Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların yanı sıra ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. İyileşmenin devamı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz."

https://twitter.com/memetsimsek/status/1678696027803594754

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE ARTIŞ!

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, 27 Haziran itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 909 milyon dolar artışla 67 milyar 155 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 23 Haziran'da 66 milyar 246 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde altın rezervleri de 117 milyon dolar artarak 41 milyar 315 milyon dolardan, 41 milyar 432 milyon dolara yükseldi. Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 26 milyon dolar artışla 107 milyar 561 milyon dolardan 108 milyar 587 milyon dolara çıktı.

TARİHİ DÜŞÜK SEVİYELERE GERİLEDİ

Bloomberg'te 1 Haziran'da yayımlanan habere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri seçim öncesindeki haftada düşüş ivmesine devam etti. TCMB verilerine göre brüt rezervler 26 Mayıs haftasında 3,1 milyar dolar düşüşle 98,5 milyar dolara geriledi. Son verilerle birlikte TCMB'nin brüt rezervlerinde 2,5 ayda 28 milyar dolarlık düşüş izlendi.

Net rezervler tarafında ise tarihi düşük seviye kaydedildi. Verilere göre TCMB'nin net rezervleri eksi 4,4 milyar dolar oldu. Swap hariç net rezervlerde de bozulma devam etti. 26 Mayıs haftasında net rezervler eksi 60,5 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 60,3 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Son dakika! Bakan Şimşek'ten rezerv açıklaması: Hızlı artış cesaret verici

YILMAZ VE ŞİMŞEK KATAR EMİRİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ pazar günü Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile biraraya geldi. Toplantı sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan Yılmaz "İkili ve heyetler arası yapılan verimli görüşmelerde, iki ülke ilişkileri ve ekonomik iş birliği imkanlarını ele aldık" dedi.

Yılmaz yapılan görüşme sonrası sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı: "Diplomatik ilişkilerimizin 50. yılını kutladığımız bu yıl içinde, Yüksek Stratejik Komite toplantılarının 9.'sunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Şimdiye kadar gerçekleştirilen 8 Yüksek Stratejik Komite toplantısında toplam 95 anlaşma imzaladık. 

Bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizde ele aldığımız yeni projelerin yanı sıra, özellikle savunma sanayi ve enerji alanlarında işbirliğimizi derinleştirmeyi hedefliyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak çıkarlarımızın güçlendirilmesi adına atılan adımlar, gelecekte daha da olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Katar ile Türkiye arasındaki stratejik iş birliği, bölgesel istikrar ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaya devam edecek. İki ülke arasındaki dostluk ve iş birliği, tüm alanlardaki ilişkilerimizin daha da ilerlemesini sağlayacaktır. Misafirperverlikleri için başta Emir Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani olmak üzere Katar Devleti yetkililerine şükranlarımı sunuyorum."

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...