Tgrt Haber

Son dakika! Cevdet Yılmaz'dan üretim ve ihracat vurgusu: Türkiye pozitif ayrıştı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
16 Ağustos 2023 14:56 - Güncelleme : 16 Ağustos 2023 17:32
Son dakika! Cevdet Yılmaz'dan üretim ve ihracat vurgusu: Türkiye pozitif ayrıştı

Son dakika! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TOBB Ekonomi Şurası'nda önemli açıklamalar yaparak "Deprem felaketine rağmen Türkiye ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4 büyümeyi başarmıştır" dedi.

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Ekonomi Şurası'nda yaptığı açıklamada önemli ifadeler kullandı. Yılmaz, "Ülkemiz tüm bu zorluklara rağmen güçlü üretim ve ihracat kabiliyeti ile birçok ülkeden olumlu ayrışan bir ülke olmuştur. Türkiye ekonomisi 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4 büyümeyi başarmıştır" ifadelerini kullandı.

Yılmaz açıklamalarına şöyle devam etti:

2023'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE EKONOMİ YÜZDE 4 BÜYÜDÜ

Dünya ekonomisi sağlık krizleri, ticaret gerilimleri, jeopolitik riskler, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere güçlükle sınanmaktadır. Arz ve talep dengesinin bozulmasına yol açmıştır. Enerji ve emtia fiyatları artışı kaynaklı küresel enflasyon sorunu ile baş etmeye çalışılırken tedarik zinciri bozulmaları ile karşılaşılmıştır. Türkiye’de olumsuz etkilenmiş, finansal koşulların üzerine bir de yaşadığımız deprem felaketi eklenmiştir. Sadece bu yıl merkezi yönetim bütçemizden depremin yaralarını sarmak için yapacağımız harcama 762 milyar Türk lirasıdır.

Ülkemiz tüm bu zorluklara rağmen güçlü üretim ve ihracat kabiliyeti ile birçok ülkeden olumlu ayrışan bir ülke olmuştur. Türkiye ekonomisi 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4 büyümeyi başarmıştır. Toplam istihdam haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 265 bin kişi artarak 31 milyon 700 bin civarına ulaşmıştır. Reel kesim güven endeksi 2023 yılı ikinci çeyreğinde yılın ilk çeyreğine göre iki puan yükselmiştir. 2022 yılında yüzde 37 olan orta yüksek ve yüksek teknolojileri ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payı bu y ılın ilk 7 ayında yüzde 41’e yükselmiştir.

CDS RİSK PRİMİNDE SON İKİ AYDA ÖNEMLİ İLERLEME

İnşaat yatırımlarında 1.3 civarında büyüme kaydedilmiştir. Siyasi istikrar ve uygulanan makro politikaların etkisi ile 2023 mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan CDS primi 400 baz puan seviyelerine gerilmiştir. Son 2 ayda en önemli gelişmelerden biri olarak bunu rahatlıkla ifade edebilirim.

Risk primindeki düşüş dış kaynaklara erişimini kolaylaştırmakta, dış kaynakların ülkemize maliyetini aşağı çekmektedir. Risk priminin ekonomimizin sağlıklı görünümü yansıtacak şekilde daha düşük seviyelere gerilemesi beklenmektedir. Son dönemlerde yeni para politikası çerçevesinde miktarsal sıkılaştırma, tüketim ile üretim arasında bariz farklı uygulama yapılmaktadır. Tüketimde daha dengeli yapı öngörülürken, üretimi, ihracatı destekleyici çerçeve oluşturulmaktadır.

BİR TAKIM GELİR TEDBİRLERİ ALDIK

Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar 3-4 yıl sürecek belki ama her yıl tekrar etmeyecek harcamalar, bunlar bütçede yapısal bozulmaya yol açmıyor. Her yıl harcama gerektiren kalemler yapısal bozulmaya yol açıyor. Deprem harcamalarını arızi bir durum olarak görüyoruz. Bir takım gelir tedbirleri aldık. Kamuda harcama adında adımlar atmayı planlıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yürütüyor.

VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK TEMEL HEDEFİMİZ

İlkelerimiz şeffaflık, tutarlık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluktur. Dünyadaki gündemle yakın ilişki içinde olan bir ekonomimiz var. Türkiye’nin elbette kendi ihtiyaçlarını hiçbir şekilde ihmal etmeden bunu yapıyoruz. Serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırmak temel hedefimizdir. Gerek kamuda gerek özel sektörde toplam tasarruflarımızı artırarak yatırımlarımızı sağlıklı kaynaklarla finanse ederek yolumuza devam ediyoruz.

Son dakika! Cevdet Yılmaz'dan üretim ve ihracat vurgusu: Türkiye pozitif ayrıştı

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye yüzyılı vizyonumuzda yerli ve milli politikalarımızdan taviz vermedik. Makroekonomik istikrarın sağlanması yönünde ortaya koyduğumuz mücadelede sizlerle birlikte başarıyı yakalayacağımıza inancımız tamdır. Hiçbir şey bir anda gerçekleşmiyor. Sabırla doğru politikalar izlediğinizde sonuç alıyorsunuz. Israrla ve sabırla doğru politikaları hep birlikte izleyeceğiz. Ortaya çıkan refahı toplum olarak paylaşacağız.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI OLUMLU

Para politikası çerçevesinde miktarsal sıkılaştırmada bariz farklı uygulama yapılmaktadır. Merkez Bankası'nın faiz kararı olumlu. Tüketimde dengeli yapı öngörülürken üretimi destekleyici çerçeve oluşturulmaktadır.

Deprem afetinin etkisi hariç bütçe açığını AB standartlarında tutmaya, tedbirler almaya başladık. Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar. Bunlar bütçede yapısal bozulmaya yol açmıyor. Her yıl harcama gerektiren kalemler yapısal bozulmaya yol açıyor. Bütçemizin yapısını korumaya çalışıyoruz. Kamuda harcama anlamında da adımlar atmayı planlıyoruz. Gelirlerimizi artırırken harcamalarımız disipline ediyoruz. İsraf dediğimiz şey kaynakları verimsiz kullanmaktır. Tasarruf kaynak kullanmamak değil verimli kullanmaktır.

İlkelerimiz, şeffaflık, tutarlılık ve uluslararası normlara uyumluluktur. Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını, kendi konumunu da ihmal etmeden yapıyoruz. Serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırmak hedefimizdir. Yatırım ve kalkınmamızı sağlıklı olarak yolumuza devam ediyoruz.

"RESESYONA DÜŞMEDEN DEVAM ETMEK DURUMUNDAYIZ"

KOBİ'ler başta olmak üzere finansman konularının öncelik verdikleri konular olduğunu belirten Yılmaz, "Merkez Bankası miktarsal sıkılaştırmada tüketimle üretim arasında farklı bir uygulama yapılmaktadır. Üretim ihracat ve yatırımı destekleyici çerçeve yapılmaktadır. Daha düşük tek haneli enflasyon hedeflerden resesyona düşmeden devam etmek durumundayız" dedi.

Deprem harcamalarının tek seferde harcamalara bütçede yapısal bozulmaya yol açmadığını söyleyen Yılmaz, "Yaşadığımız büyük deprem afetinin etkisi hariç bütçe açığını AB standartlarında tutmaya bu çerçevede tedbirler almaya çalıştık. Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar bütçede yapısal bozulmaya yol açmıyor. Deprem harcamalarını harici bir durum olarak görüyoruz. Bir takım gelir tedbirleri aldık. Tamamlayıcı bir unsur olarak kamuda harcama adımları atmayı planlıyoruz. Hazine Bakanlığımız çalışmalar yürütüyor paylaşacağız. Tasarruf kaynakları verimli kullanmaktır. İlkelerimiz şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluktur. Dünyayla bütünleşik bir ekonomimiz var.

Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını konumunu ihmal etmeden yapıyoruz. Serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırmak temel hedefimizdir. Bu süreçte sizlerle birlikte nice badireler atlattık, içerden dışardan nice etkiler birlikte ödedik. Yeri geldi bedeller ödedik ama Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedeflerimize ilerlerken yerli-milli politikalarımızdan taviz vermedik, vermeyeceğiz. Makroekonomik istikrarın sağlanması, enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın azalması yönünde ortaya koyduğumuz mücadelede de sizlerle birlikte başarıyı yakalayacağımıza inancımız tamdır. Sabırlı, doğru ve istikrarlı politikalar ile ülkemizi Türkiye Yüzyılı hedeflerine taşıyacağız. Israrla ve sabırla doğru politikaları izleyeceğiz" şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hüseyin16 Ağustos 2023 20:42

Vallaha sayın başkan bu laflara karnımız tok. Ne hakkımızı savunabiliyorsunuz nede adaletsizliğin önüne geçebiliyorsunuz. Binali beyde 2025 i bekleyin eflasyon tek haneye inecek diyor. Cumhurbaşkanı 2024 Mart diyordu. Siz ne diyorsunuz? Yani kusura bakmayın be ce re me di niz.

Bekir 16 Ağustos 2023 15:07

Ekonomi felâket kötü ki petrole her gün zamlar geliyor,insanlar perişan hele ki SGK Emekliler

Bekir 16 Ağustos 2023 15:05

Emekli maaşım 7500tl kızım baba bu ne diyor bana sakız parası diyorum ne cevap vereyim ki

Sonraki Haber Yükleniyor...