Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan OVP'yi açıkladı: Enflasyon, gelir ve büyümede hedeflerimize ulaşacağız
Son dakika haberi: Türkiye ekonomisine ilişkin 3 yıllık hedef ve yol haritasının yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sıkı para politikalarıyla enflasyonu tek haneye düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Türk ekonomisinin 13 yıldır kesintisiz büyüdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk kez 1 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğe ulaşmayı başardık" ifadelerini kullandı. Kur Korumalı Mevduat'tan Türk Lirası mevduatına dönüşümün yolunu açacaklarını ifade eden Erdoğan, muhalefete de çağrı yapıp, "Geçmiş hatalarınızdan ders alıp OVP gibi işlerde bize destek verin" dedi.
Ekonomide 3 yıllık makro hedefler ve yapısal reform adımlarını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 3 yıllık programın neticesinde, ekonominin tek haneye düşürülmesinin hedeflendiği vurgulandı. OVP'ye tam desteğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefete de seslenip destek bekledi.
Merkez Bankası rezervlerinin 117,3 milyar dolar seviyesine çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez 1 trilyon doları aşan ekonomik büyüklüğe ulaşıldığını belirtti. Kişi başı14 bin 855 dolar ile Türkiye'nin milli gelirde üst lige çıkacağını açıklayan Erdoğan, "Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. OVP'de uygulayacağımız politika sepetiyle enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız. Fırsatçılara ve açgözlülere yönelik denetimlerimiz devam ediyor. Kimi sektörlerde oluşan fiyat köpüğünün indiğine, piyasanın dengesini bulmaya başladığına şahit oluyoruz" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Orta Vadeli Program’ı tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
MUHALEFETE ÇAĞRI: OVP'YE DESTEK VERİN
"Programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz Türkiye için en hayırlısını yapmanın peşindeyiz. Hiç kimseye ön yargıyla yaklaşmıyoruz. Kimden geldiğine bakmadan ülkemizin faydasına olacak her türlü öneriyi değerlendirmeye hazırız. Bugüne kadar sürdürdüğümüz tavrı bundan sonra da koruyacağız. Muhalefetin de geçmiş hatalarından ders olarak OVP gibi ülkemizin hayrına olan işlerde bize destek vermesini bekliyoruz."
Ekonomiyle ilgili planlarda 6 Şubat depremlerini asla gözardı etmiyoruz. Ülkemiz ekonomisine maliyeti 104 milyar doları bulan deprem felaketi yükümüzü ağırlaştırmaktadır. Türkiye dünyadaki diğer ülkelerden farklı olarak asrın felaketinin yol açtığı sıkıntılarla da mücadele etmektedir.
'TÜRKİYE EKONOMİSİ 13 YILDIR ARALIKSIZ BÜYÜYOR'
2023 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 oranında büyüme kaydederek büyüme performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkardık. Yıllık bazda ise 13 yıldır aralıksız büyüyoruz. Çeyreklik büyüme performansı ile Türkiye OECD ülkeleri arasında pozitif ayrışmıştır. İlk kez 1 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğe ulaşmayı başardık. Böylece depremin iktisadi faliyetler üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlı kalmasını sağladık.
İhracatta da yılın ilk 8 ayında 165 milyar doları, yıllık bazda da 253,5 milyar doları yakaladık. Turizmde önceki seneye göre çok daha iyi bir dönem geçiriyoruz. İstihdamda hamdolsun kaybımız yok. 2023'te net 220 bin istihdam artışı sağladık.
FIRSATÇILARA YÖNELİK DENETİMLER SÜRÜYOR
Dünyada son 60-70 yılın zirvesine çıkan enflasyon bizim de sorunumuz. Enflasyonla mücadelede başta doğal gaz olmak üzere, enerji fiyatlarında hayata geçirdiğimiz sübvansiyonlar ve kira artışlarına tavan fiyatı uygulamamızın yanı sıra birtakım ilave tedbirler aldık.
Fırsatçılara ve açgözlülere yönelik denetimlerimiz devam ediyor. Kimi sektörlerde oluşan fiyat köpüğünün indiğine, piyasanın dengesini bulmaya başladığına şahit oluyoruz.
REZERVLER 117 MİLYAR DOLARI AŞTI
Merkez Bankası rezervleri 117,3 milyar dolar seviyesindeki güçlü seyrini sürdürüyor. Sermaye piyasalarının gelişimi devam ediyor. 2022 yılını milli gelire oranla yüzde 1'lik bütçe açığı ile kapattık. Bütçe disiplinimiz deprem felaketine daha etkin müdahale etmemizi sağladı. Çeşitli zorluklara rağmen hedeflerimize ulaşma noktasında en küçük şüphemiz yoktur.
Hazırlanan OVP işte bu mücadelemizde bizlere destek verecektir. Program 2024-2026 döneminde Türk ekonomisi için kapsamlı bir yol haritası teşkil edecektir. OVP ile Türkiye yüzyılı vizyonumuzun ekonomik perspektifini yerli ve yabancı yatırımcılarla paylaşmış oluyoruz.
'MİLLİ GELİRDE ÜST LİGE ÇIKACAĞIZ'
3 yıllık dönemde enflasyonda mücadele sürecini destekleyici bir çerçevede ortalama yüzde 4.5 büyümeyi hedefliyoruz. Dünya ortalamasının üzerinde büyümeyi sürdüreceğiz. 1.3 trilyon doları aşan ekonomik büyüklük, 14 bin 855 dolara çıkan fert başına milli gelir ile yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi öngörüyoruz.
'İHRACAT 300 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKACAK'
Program döneminde istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi, toplamda da 2,7 milyon kişi artmasını ve işsizlik oranının program döneminin sonunda tek hanede gerçekleşmesini hedefliyoruz. İhracatımızı 300 milyar doların, turizm gelirlerimizi 70 milyar doların üzerine çıkararak tarihi yüksek seviyelere ulaştıracağız.
'CARİ AÇIKTAN CARİ FAZLASINA ULAŞACAĞIZ'
Cari işlemler açığının yüzde 4'ten yüzde 2'ye inmesini öngörüyoruz. İleride cari işlemler fazlasına da ulaşacağız. OVP'de uygulayacağımız politika sepetiyle enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız. Para, maliye ve gelirler politikalarında enflasyon ataletini gidermeye yönelik adımlar atacağız. Enflasyonu besleyen tüketim anlayışlarını engelleyeceğiz.
'EKONOMİK BÜYÜMEDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ'
Hiçbir sorunu görmezden gelmedik. Yapısal dönüşümlere özel bir başlık açtık. Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerlerin yatırımların önünü açarak ve finansmanını kolaylaştırarak sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız. Bununla birlikte sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz. Deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayıracağız.
KKM'DEN TL MEVDUATINA DÖNÜŞ
Kur Korumalı Mevduat sistemi görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağlamıştır. KKM'nin kur istikrarının pekiştiği bir zeminde Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız. Merkez Bankası yeni şartlara göre güncelleyeceğimiz yatırım taahhütlü avans kredisi ile para politikasının duruşundan taviz vermeden yatırımlarımızı destekleyecek.
'2 KAVRAM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Dijital Türk Lirası ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili takvimi ayrıca paylaşacağız. Ekonomide güven ve istikrarın sigortası olan mali disiplini koruyacak ve güçlendireceğiz. Güven ve istikrar bizim için çok çok önemli. Güven olmadan istikrar olmaz.
'DAR GELİRLİLERİN ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTECEĞİZ'
Orta vadede tek haneli enflasyon rakamına ulaşacağız. Dezenflasyon süreci iş ve yatırım ortamımızı iyileştirecek ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme iklimi sağlayacaktır. Orta vadede tek haneli enflasyon hedefi ile uyumlu gelirler politikası izlerken, vatandaşların, sabit ve dar gelirli kesimlerin alım gücünü yükselteceğiz.
İstihdamın yıllık ortalama 990 bin kişi, toplamda 2.7 milyon kişi artmasını, işsizlik oranını program dönemi sonunda tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini bekliyoruz. Orta vadeli programda uygulayacağımız politika sepeti ile enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız. Para, maliye ve gelirler politikalarında eş güdüm içerisinde hareket edilecek.
'GIDA FİYATLARINDA İSTİKRAR SAĞLANACAK'
Gıda fiyatlarında istikrarı ve arz güvenliğini teminen stratejik tarım ürünlerinde yeterlilik oranlarını belirleyerek üretim planlaması yapacağız. Yaş sebze ürünlerinde mevsimselliği en aza indirmek amacıyla sera organize tarım bölgesi kurulmasına yönelik yatırımları hızlandırıyoruz. Soçi ziyaretimizde sadece 500 bin ton biz Rusya'ya göndermiş olduk. Aramızdaki bu dayanışmanın nereden nereye vardığını göstermesi bakımından bu çok çok önemli.
'ENFLASYONİST BASKILARDAN KAÇINACAĞIZ'
Bütçe açıklarını yüzde 3'ün altına çekeceğiz. Gelir, kurumlar ve vergi usul kanunu başta olmak üzere temel vergi kanununda adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenleme yapacağız. Enflasyonist baskıya yol açabilecek uygulamalardan kaçınacağız. Turizm ve taşımacılık gibi döviz kazandırıcı hizmet ticaretini destekleyeceğiz. AB ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere gümrük birliğinin güncellenmesine yönelik çalışmaları yoğunlaştıracağız. Adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik yönelik düzenleme yapacağız."
OVP'deki 3 yıllık hedef ve tahminler şu şekilde:
BÜYÜME
- 2023: Yüzde 4,4
- 2024: Yüzde 4
- 2025: Yüzde 4,5
- 2026: Yüzde 5
İŞSİZLİK HEDEFİ
- 2023: Yüzde 10,1
- 2024: Yüzde 10,3
- 2025: Yüzde 9.9
- 2026: Yüzde 9.3
ENFLASYON
- 2023: Yüzde 65
- 2024: Yüzde 33
- 2025: Yüzde 15.2
- 2026: Yüzde 8.5
BÜTÇE AÇIĞI
- 2023: 1,6 trilyon lira
- 2024: 2,65 trilyon lira
- 2025: 1,82 trilyon lira
- 2026: 1,82 trilyon lira
KİŞİ BAŞINA GELİR HEDEFİ
- 2023: 12 bin 415 dolar
- 2024: 12 bin 875 dolar
- 2025: 13 bin 717 dolar
- 2026: 14 bin 855 dolar