Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ihracat rakamlarına ilişkin açıklama

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Ocak 2024 14:55 - Güncelleme : 02 Ocak 2024 15:50
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ihracat rakamlarına ilişkin açıklama

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar yaparak "2012-22 yıllarında dünya ekonomisi yüzde 3,4 büyürken, Türkiye ekonomisi yıllık yüzde 6 oranında büyüme kaydetti" dedi. Erdoğan, açıklamalarında ihracat rakamlarının 255 milyar 809 milyon dolara çıkarak rekor seviyeye ulaştığı bilgisini verdi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan​, ihracat​ rakamlarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Erdoğan açıklamalarında "Küresel ticaret arttıkça bu boğazların ehemmiyeti de özellikle artmakta ve Türkiye​'nin durumunu da öne çıkarmaktadır. Dikkat ederseniz son dönemde patlak veren krizlerin, gerilimlerin ve sıcak çatışmaların hemen hepsi ülkemizin yakın çevresinde yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

ÜLKEMİZ DÜNYA TİCARETİNİN KALBİNDE

Yeni yılın bu ilk iş gününde, ticaretin artması için canla başla çalışan ihracatçılarımızla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Ülkemizin ihracat bakımından 2023 verilerini tüm detaylarıyla ele alacağız. Türkiye merkezli ama küresel perspektifli bir anlayışla dış siyasetimizi şekillendirdik, bundan geri gidiş kesinlikle olmayacak.

Türkiye olarak gerçekten stratejik olduğu kadar meşakkatli bir coğrafyada yaşıyoruz. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de küresel güç mücadelesinin odağında ülkemizin merkezinde yer aldığı bir bölge vardır. Petrol ve doğal gaz başta olmak üzere dünya ekonomisini ayakta tutan yer altı kaynaklarının kahir ekseriyeti bu coğrafyada yer alıyor.

Doğal zenginliklerin yanı sıra bölgemiz dünya ticaret yollarının da geneli itibarıyla kalbinde bulunuyor. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazları, Akdeniz'i Hint Okyanusu'na bağlayan Süveyş Kanalı, Basra Körfezi'ni Hint Okyanusu'na bağlayan Hürmüz Boğazı, Akdeniz'in Atlas Okyanusu'na açılan kapısı olan Cebeli Tarık Boğazı, dünya ticareti için hayati öneme sahip bağlantı noktalarından sadece bir kaçıdır.

Küresel ticaret arttıkça bu boğazların ehemmiyeti de özellikle artmakta ve Türkiye'nin durumunu da öne çıkarmaktadır. Dikkat ederseniz son dönemde patlak veren krizlerin, gerilimlerin ve sıcak çatışmaların hemen hepsi ülkemizin yakın çevresinde yaşanmaktadır.  Türkiye merkezli ama küresel perspektifli bir anlayışla dış siyasetimizi şekillendirdik, bundan geri gidiş kesinlikle olmayacak.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ihracat rakamlarına ilişkin açıklama

TURİZMİ BALTALAMAYA YÖNELİK KAMPANYA YÜRÜTÜLDÜ

Üçüncü tarafların aksi haldeki müdahalelerine rağmen komşularımızla ilişkilerimizi kazan-kazan çerçevesinde yürütmeye devam ettik. Türk Dünyası ile münasebetlerimizi tarihi zirvelere ulaştırırken Avrupa ve ABD ile de karşılıklı saygılı iş birlikleri geliştirmeye çalıştık. Art niyetli söylemlerle ülkemizi bölgesinden, bölgesindeki ortaklarından koparma girişimlerinin farkındayız. Turizmi baltalamaya yönelik bir kampanya yürütülmüştü.

Benzer bir kampanyanın muhalefetin spor üzerinden yürütmeye çalıştığını görüyoruz. Sırf kökeninden dolayı insanlar hakarete maruz bırakılıyor. İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furya ile karlı karşıyayız. Muhalefet de bu son derece tehlikeli nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır.

Bu nefret dalgasının, zor zamanlarda yanımızda olan kardeş ülkeleri hedef alması asla tesadüfi değildir. Türkiye'nin çıkarlarına yönelik sinsi bir operasyon ve sabotaj girişimleri vardır. Bu oyunu da mutlaka boşa çıkaracağız.

BÜYÜMEDE DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ

Ülkemiz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yolunda yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor. Son 13 çeyrektir süren kesintisiz büyüme sürüyor. Büyümede dünya ortalaması üzerindeyiz.

Üretimin güçlü etkilerinin son açıklanan istihdam verilerine de yansıdığını görüyoruz. İlave istihdam 1 milyon 848 bin kişinin üstündedir. Dünyadaki diğer ekonomiler gibi bizim de en büyük baş ağrımız hayat pahalılığının tetiklendiği enflasyondur. Ekim ayında işsizlik oranı yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Tarihimizin en alt seviyesine geriledi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ihracat rakamlarına ilişkin açıklama

ENFLASYON VATADAŞIN GÜNDEMİNDEN ÇIKACAK

Enflasyon oranları alınan onca tedbire rağmen yüksek seyretmeye devam ediyor. İstihdam ve ekonomik büyümeden taviz vermeden enflasyonu tekrar tek haneye indirmeye kararlıyız. Enflasyonun ateşini düşürdük. Politikalarımızın etkilerini daha net göreceğiz.

Çeşitli bahanelerle vatandaşımızın cebindeki parasına göz diken fırsatçılara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Enflasyonu tek haneye indirme hedefimiz sürüyor. Enflasyon meselesini vatandaşımızın gündeminden çıkaracağız. Küresel ekonomide Kovid-19 salgınıyla başlayan Rusya- Ukrayna savaşıyla derinleşen sarsıntılar halen devam ediyor. Dış ticaretimizi geliştirmeye verdiğimiz önemin meyvelerini hamd olsun topluyoruz.

CUMHURİYET TARİHİNİN İHRACAT REKORU

2023 yılı ihracatımız, geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artarak 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştır. Bu rakamla orta vadeli programdaki 255 milyar dolarlık hedefimizi de aştık. 2023 yılı aralık ayında ihracatımız 0,44 artışla 23 milyar dolar oldu. 2023 senesinde ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,8 puan artışla yüzde 70,7'ye yükseldi. Bu oran biz göreve geldiğimizde sadece yüzde 50 civarındaydı. Ülkemizin dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında geriledi. Temmuz, Ağustos, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında en yüksek ihracat rakamına ulaştık.

Temmuz dışında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. Hizmet ihracatımız 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığında düşüş yaşandı. Eylül ve Ekim aylarında cari işlemler hesabında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. İyileşmenin süreceğine inanıyoruz.

İhracat yapan il sayımız 5'ten 30'a yükseldi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
S.berk 2 Ocak 2024 18:48

Yalanda rekora yetişemiyoruz ama gerçekte birşey göremiyoruz

Misafir 2 Ocak 2024 18:16

Sigaram hazır pakette 20 tane bir seferde içerim 2-3 tane derdim var büyük başımda geçerim merhale.

Misafir 2 Ocak 2024 17:55

Cumhuriyetin ilkesi her insanın belgesi biri değişirse ötekiler hemen olur bir işaret makinesi.

Sonraki Haber Yükleniyor...