Tgrt Haber

Son dakika! Emekli ve memurun zam oranı netleşti, altı aylık enflasyon farkı belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
03 Ocak 2024 09:34 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 12:43
Son dakika! Emekli ve memurun zam oranı netleşti, altı aylık enflasyon farkı belli oldu

Son dakika! SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisiyle beraber memur maaşlarını yakından ilgilendiren aralık ayı enflasyon rakamları belli oldu. Altı aylık enflasyon farkının ortaya çıkmasıyla refah payı hariç zam oranı ortaya çıktı. Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamlarına ek olarak refah payı ve toplu sözleşme zammı da alacak. En düşük emekli maaşı ve kök maaşlar için yeni düzenlemelerin Meclis'in gündemine geleceği öğrenildi. Buna göre, memur ve memur emeklilerinin aylıkları enflasyon farkı dahil artışları yüzde 49,25 oldu. SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 37,57 oldu.

TÜİK​'in aralık ayı enflasyon​ verilerini açıklamasının ardından milyonların maaşını etkileyecek  altı aylık enflasyon farkı da oraya çıktı. Memura yüzde 50 zam yapılacağı sık sık dilledirilirken emekliler için de benzer bir oranın konuşulduğu ifade edildi. En düşük emekli​ maaşlarında düzenleme yapılacak. Asgari ücrete yüzde 12 refah payı uygulanması sonrası emekli ve memur​ maaşlarına yapılacak refah ayı artışı da merak ediliyor. TÜİK verilerine göre, TÜFE'deki değişim 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,93, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %53,86 olarak gerçekleşti.

TÜFE HAZİRAN SONRASI ÇOK HIZLI DÜŞECEK

Ekonomi yönetiminin sık sık üzerinde durduğu konuların başında 'enflasyon' geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz ay Katar ziyareti dönüşünde gazetelerin sorularını cevaplayarak enflasyona yönelik önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, TÜFE için tarih vererek  "Baz etkisiyle haziran ayına kadar yıllık enflasyon yüksek kalacak. Bir de para politikası gecikmeli çalışıyor. Haziran sonrası çok hızlı bir şekilde yıllık enflasyon düşecek." dedi.

Öte yandan Merkez Bankası enflasyon tahminlerini güncelledi. Merkez Bankası, yılın 4. Enflasyon Raporu toplantısında 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 olarak güncelledi. Banka, 2025 yıl sonunda enflasyonunun ise yüzde 14'e gerileyeceği öngörüsünde bulundu.

Son dakika! Emekli ve memurun zam oranı netleşti, altı aylık enflasyon farkı belli oldu

TRT Haber'de yer alan habere göre, maaş​ artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, şunları kaydetti;

2,98 aylık enflasyon ile birlikte ile birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı dahil aylık artışları yüzde 49,25 oldu. SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 37,57 oldu. Memurlardaki bu yüzde 49,24'lik oranın yüzde 15'lik kısmı ocak zammı. Yüzde 29,78'de enflasyon farkından gelen artış. Dolayısıyla ikisinin çarpımı sonucu çıkan rakam yüzde 49,25.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE REFAH PAYI

Asgari ücrete yüzde 12 şeklinde yapılan refah payı artışlarının ardından memur ve memur emekline yapılacak artış merak ediliyor. Memur ve emeklisine enflasyon rakamlarının dışında yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı da verilecek. Hesaplanan memur enflasyon farkı ise yüzde 30,26. Tüm veriler göz önünde bulundurulduğunda memura yüzde 50 seviyelerinde bir zam yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, açıklamalarında memur ve memur emeklisinin zammının toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile yüzde 50'ye yakın olacağını ifade etti.

Öte yandan en düşük emekli zammı, en düşük emekli maaşı artışı ve refah payı olmak üzere 3 formül masada. Sabah'ta yer alan habere  göre altı aylık enflasyon farkıyla beraber bu rakama memur zammı referans olarak 10-12 puanlık bir refah payı eklenmesi masada olacak.Refah payının zam oranı şeklinde mi yoksa seyyanen zam olarak mı uygulanacağı konusu daha sonra netleşecek. Memur ve memur emeklileri zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Tüm verileri göz önüne alındığında en düşük memur maaşının 33 bin en düşük emekli memur maaşının 13 bin TL civarında olması bekleniyor. En düşük emekli maaşın ve kök maaş düzenlemesi için düzenleme yapılması bekleniyor. En düşük emekli maaşı için 10 bin ila 11 bin 500 TL rakamları masada bulunuyor.

Son dakika! Emekli ve memurun zam oranı netleşti, altı aylık enflasyon farkı belli oldu

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...