Tgrt Haber

Son dakika! KKM hesapları için kritik karar: 1 Ocak'tan sonra açılamayacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
29 Aralık 2023 15:25 - Güncelleme : 29 Aralık 2023 16:37
Son dakika! KKM hesapları için kritik karar: 1 Ocak'tan sonra açılamayacak

Son dakika! Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sona gelindi. 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut TL dönüşümlü KKM hesapları ise vade sonunda yenilenmeyecek.

Son dakika haberi: Sık sık ekonomi gündemine gelen ve artık kullanım süresinin dolduğuna dair açıklamalar yapılan KKM​ hesaplarıyla ilgili kritik bir karar alındı. Merkez Bankası​'ndan bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut TL dönüşümlü KKM hesapları ise vade sonunda yenilenmeyecek. Döviz dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL dönüşümlü kur korumalı mevduat​ (KKM) için yeni hesap açılışlarını sona erdirdi. 1 Ocak'tan itibaren sadece dövizden dönüşümlü KKM devam edecek.

1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen yazı yer alan bilgilere göre, 1 Ocak 2024 tarihinden önce açılan ve vadesi henüz gelmemiş TL dönüşümlü kur korumalı hesapların vade sonu ve diğer işlemleri, "Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı TCMB Tarafından Desteklenmesine İlişkin Uygulama Talimatı" ile yürütülecek.Dövizden dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme işlemleri ise sürecek.

Son dakika! KKM hesapları için kritik karar: 1 Ocak'tan sonra açılamayacak

GÜNDEN GÜNE ERİDİ

Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırmaya başlamasıyla Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki tutar haftadan haftaya erimeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, son haftada kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 682 milyar TL'den 2 trilyon 651,8 milyar TL'ye geriledi. KKM hesapları 20 Aralık 2021'de uygulanmaya başlandı.

UYGULAMA 2021'DE BAŞLADI

Kur Korumalı Mevduat (KKM), Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde Nureddin Nebati’nin olduğu 20 Aralık 2021’de açıklandı. Bu sistemde kişilerin döviz mevduatlarını bozdurmaları veya mevcut TL mevduatlarını çeşitli vadelerle KKM hesabına geçirmeleri durumunda hesap açılış tarihi itibarıyla TCMB döviz kuru üzerinden TL mevduatlar dövize sabitlenmiş oluyordu.

Başlangıçta TL mevduatın kur farkları Hazine tarafından bütçeden, döviz tevdiatından gelen kur korumalı hesapların kur farkları da Merkez Bankası tarafından ödeniyordu. Daha sonra çıkan yasa ile her iki yükümlülüğün de Merkez Bankası tarafından karşılanması hükme bağlandı.

 

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...