Tgrt Haber

Son dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan 3 yıllık enflasyon tahminini açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Kasım 2023 10:36 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 12:35

Son dakika! Yılın son ve dördüncü enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan "Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına alma uzun ve zorlu süreç olacak" ifadesini kullandı. Erkan, 3 yıllık enflasyon tahminlerini 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36, 2025 için yüzde 14 olarak açıkladı.

Son dakika! Yılın son ve dördüncü enflasyon​ raporu Merkez Bankası​ Başkanı Hafize Gaye Erkan​ tarafından açıklandı. Erkan açıklamalarında enflasyonla mücadele sürecinden bahsederken "Yıllara yayılmış yüksek enflasyonun sonucu olarak hizmet grubundaki katılıkta kiralar​ da etkili. Kiralarda artış yüksek oranda sürmektedir. Büyükşehirlerde kiralık ev ilanlardaki fiyat artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz.  Enflasyona yansıması zaman alacak" ifadelerini kullandı.  Erkan, 3 yıllık enflasyon tahminlerini 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36, 2025 için yüzde 14 olarak açıkladı.

"TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ"

Enflasyonla kararlı şekilde mücadele ediyoruz. Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına alma uzun ve zorlu süreç olacak.  Tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmanın etkileri zamana yayılmakta. İç talepte dengelenmeye ilşikin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. 

"DEZENFLASYON SÜRECİ 2024'ÜN İKİNCİ YARISINDA"

Dezenflasyon sürecinin 2024'ün ikinci yarısında başlamasını bekliyoruz.  Küresel büyüme zayıflarken, öncü göstergeler küresel yavaşlamanın devamına işaret ediyor. ABD tahvil faizlerinin yükselmesi ve jeopolitik risk algısı sonucunda son aylarda gelişmekte olan piyasalardan portföy çıkışı gözleniyor. Bu çıkışlar enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturuyor. 

ŞOKLARA RAĞMEN SEYİR DENGELİ

Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini de olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum. Enflasyonun belirleyici unsurları arasında haziran-eylül döneminde akaryakıt öne çıktı. Ayrıca kurdaki artış da maliyet kanalıyla etkili oldu. Ayrıca vergi ve yönetilen fiyatlarda yapılan güncellemeler kısa dönemde gerçekleşti. Şokların bir arada gerçekleşmesi beklentilerde de bozulmaya yol açtı. Enflasyon üzerinde etkili temel unsur talebin yapısı ve talebin dengelenmesi. Eylül enflasyonu, ekimdeki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

TALEP ENFLASYONİST OLMAYA DEVAM EDİYOR

Talepteki güçlü seyir devam etmekle birlikte bazı göstergeler aşırılığın kademeli ortadan kalktığına işaret ediyor. Toplam talep koşulları enflasyonist olmaya devam ediyor.  İkinci çeyrekte zirveyi gören çıktı açığı azalmakla birlikte üçüncü çeyrekte hala pozitif bölgede. Güçlü tüketim talebi hem cari dengede hem de cari denge kanalı ile enflasyon üzerinde etkili oldu. 

"KİRADA FİYAT ARTIŞLARINDA YAVŞALAMA SİNYALLERİ ALIYORUZ"

Yıllara yayılmış yüksek enflasyonun sonucu olarak hizmet grubundaki katılıkta kiralar da etkili. Kiralarda artış yüksek oranda sürmektedir. Büyükşehirlerde kiralık ev ilanlardaki fiyat artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz.  Enflasyona yansıması zaman alacak. 

Son dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan 3 yıllık enflasyon tahminini açıkladı

BOZULMA YAVAŞLADI

Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağlı. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı. Ekim ayı öncü göstergeleri aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğine işaret ediyor.  Parasal sıkılaştırma sürecini bütünsel şekilde tasarladık. Faiz​ artırımları, miktarsal sıkıllaştırma, seçici kredisıkılaştırması yaptık.

PİYASA FAİZLERİ POLİTİKA FAİZLERİ İLE AYNI DOĞRULTUDA

Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir.Fazla likiditenin sterilizasyonu yoluyla miktarsal sıkılaştırma devam etmektedir. Bugünkü kararlarla ilave 350 milyar TL likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL'nin üzerine çıkacaktır. Son 5 ayda makroihtiyati çerçevede belirgin bir sadeleştirme yapılmıştır. Piyasa faizleri, politika kararlarımız doğrultusunda gelişim göstermektedir.

TİCARİ VE MEVDUAT FAİZLERİNDE NEGATİF FARK SON BULDU

TL mevduata yönelik adımlarımız parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesi açısından kritik önemde. Politika faizinin mevduat faizine aktarımı güçlendi. Ticari kredi faizleri ile mevduat arasındaki negatif fark sona erdi, sağlıklı bir denge oluştu. Bireysel krediler önemli oranda yavşaladı. Kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüksek seyretmekle birlikte daha ılımlı patikaya doğru ilerlemektedir. 

KKM AZALDI, TL MEVDUATI ARTTI

KKM ve döviz mevduatı azalırken, TL mevduatı arttı. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 arttı. 20 Ekim itibarıyla rezervler 126 milyar doların üzerine çıktı. Risk primi ve imal edilen kur oynaklığı belirgin iyileşme gösterdi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...