Tgrt Haber

Son dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan kritik 'enflasyon' açıklaması

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
27 Temmuz 2023 10:17 - Güncelleme : 27 Temmuz 2023 11:41

Son dakika! Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın 3. Enflasyon Raporu'nu bugün Ankara'da açıkladı. Erkan toplantı sırasında "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz. Temel amacımız fiyat istikrarının sağlanması" dedi. Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak açıkladı.

Son dakika haberi: Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan  yılın 3. Enflasyon Raporu'nu açıklayacağı toplantı sona erdi. Kamuoyunun karşısına çıkan Erkan gazetecilerin ve ekonomistlerin sorularını yanıtlıyor. Erkan önemli açıklamalar yaparak "Faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık, almaya devam edeceğiz" dedi.

Konuşma sırasında önemli açıklamalar yapan Erkan şunları söyledi: 

"SEÇİCİ KREDİ KARARI ALDIK"

 "2023 yılının üçüncü enflasyon raporu bilgilendirme toplantısına hoş geldiniz. Enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip ediyoruz. Tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya da devam edeceğiz.

Öngördüğümüz dezenflasyon ve istikrar dönemleri öncesinde bir geçiş sürecindeyiz. Geçiş sürecinde piyasalar kendi içsel dinamiklerinde dengelenmektedir. Döviz kurunda gözlenen düzeltme ve mali disipline yönelik tedbirlerin sonucunda enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir.

2024 YILININ 2.ÇEYREĞİNDE HİSSEDİLECEK

Diğer taraftan bu süreçte 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir bir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturuyoruz. Faiz artırım kararlarımız, seçici kredi kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023’ün sonunda ve özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının 2. çeyreğinde hissetmeye başlayacağız. Fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır.

PARASAL SIKILAŞMA DÖVİZ KURU ÜZERİNDE İSTİKRAR SAĞLAYACAK

Kalıcı olarak gerileyen enflasyonu yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir. Enflasyondaki düşüşte döviz piyasasındaki istikrar ve gerilemeye başlayan küresel emtia fiyatları etkili olmuştur. Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir. İç talep ve üretime ilişkin görünüm toplam talep koşullarının enflasyonist bir düzeyde seyrettiğine işaret etmektedir.

2025 YILI SONRASI İSTİKRAR DÖNEMİNİN BAŞLANGICI OLACAK

Enflasyonun ana eğilimi tutarlı bir şekilde iyileşmeye başlayacaktır. 2025 yılı sonrası ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken öngörülebilirlik artacaktır. Küresel büyüme zayıf seyrine devam etmektedir. Türkiye’nin ihracat yaptığı 110 ülkenin büyüme oranları oluşturularak büyüme endeksi kayda değer değişim göstermemiştir. 2022 yılına kıyasla dış talep yıllık bazda yavaşlamaktadır.

Çin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.8 oranında büyümüştür. Bu büyüme beklentilerin altında kalmış ve ilk çeyreğe göre önemli bir yavaşlamaya işaret etmiştir. Küresel büyümedeki yavaşlamanın katkısıyla emtia fiyatları ve arz koşullarındaki olumlu görünüm bu rapor döneminde devam ediyor. Emtia ana endeksi bir önceki aya göre yüzde 18.3 oranında gerilemekle birlikte uzun dönem ortalamalarının üzerindedir."

Son dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan kritik 'enflasyon' açıklaması

ENFLASYON HALA YÜKSEK SEYREDİYOR

Çekirdek enflasyon rapor döneminde sınırlı oranda gerileyerek gelişmiş ülkelerde yüzde 4.8, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 5.6 olmuştur. Gelişmiş ülkelerin tamamında olmak üzere 27 ülke merkez bankasının 19 tanesinde enflasyon halen hedeflerin üzerindedir.

Gelişmekte olan ülkelerin faiz artırımlarına gelişmiş ülkelerden daha erken başladıkları çekirdek enflasyonu düşürmekte daha başarılı oldukları görülmektedir. Ülkemizde enflasyon ekim ayındaki zirve noktası olan yüzde 85.5’ten haziran ay ı itibarıyla yüzde 38.2’ye gerilemiştir. Bu gelişmede döviz kurundaki istikrar ve gerilemeye başlayan küresel emtia fiyatları etkili olmuştur. Haziran ayı yıllık enflasyon katkılarına baktığımızda en büyük katkı küresel emtia fiyatlarından olumlu etkilenen temel mal ve enerji kalemleri etkili olmuştur.

"TÜM ARAÇLARIMIZI ENFLASYON TEK HANEYE GELENE KADAR KULLANACAĞIZ"

Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ayda fiyatların çoğuna yansıyacaktır. Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağlıdır. Para politikamızın hedefi fiyat istikrarıdır. Güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecini Haziran ayında başlattık, bu sürecin kademeli, dengeli ve istikrarlı olacağını da vurguladık. Faiz artırımlarını miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırmasıyla güçlendirerek enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve beklentileri çıpalamayı düşünüyoruz.

Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye ve orta vadeli hedefimize gelene kadar kullanmaya kararlılıkla devam edeceğiz.

SÜRECE MEVDUATLARDAN BAŞLADIK

Haziran PPK toplantısı öncesinde iki önemli başlık belirledik. Birincisi piyasa faizleri ile politika faizleri arasındaki farkın azaltılmasıydı. İlk PPK kararımızdan evvel politika faizi yüzde 8.5 iken mevduat faizi yüzde 40’ların üzerine çıkmıştı. Faiz artırımlarının yanı sıra sadeleşme sürecinin ilk adımını mevduatlarda menkul kıymet tesisi uygulaması ile başladık. 3 ay mevduat faizi 12 puan gerileyerek yüzde 30 seviyelerine gerilemiştir. Sürece mevduatlardan başlamamızın sebebi bankacılık sektörünün en bağlayıcı kısıtı olmasıdır.

Son dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan kritik 'enflasyon' açıklaması

MEVDUAT FAİZLERİ ENFLASYON BEKLETİLERİ İLE UYUMLU

İkinci gözlemimiz bireysel kredilerdeki hızlanmanın enflasyonist etkileri kontrol altına alınmasıydı. Bireysel krediler toplamda yüzde 40 artmıştır. 2 trilyon TL’nin üzerine çıkmıştır. Bu yılın ilk ve ikinci çeyrek büyümeleri son 10 yılın 3 kat üzerindedir. Kredi büyüme iç talebi körükler.

Kredilere ek olarak likiditeyi de miktarsal sıkılaştırma yaparak sterilize ediyoruz. Parasal sıkılaştırma sürecinde kademeli ve istikrar faiz artırımını seçici kredi ile daha güçlü hale getiriyoruz. Haziran ve temmuz ayı PPK toplantılarında politika faizin yüzde 17.5’e toplamda 900 baz puan yükselttik.

Politika faizimiz yükselirken mevduat faizi geriledi. Mevduat faizleri enflasyon beklentiler ile daha uyumlu seviyelere geldi. Mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede bulunmasını önemsiyoruz.

"TL TİCARİ KREDİLERDE BİRİNCİ KADEME KALDIRILMIŞTIR"

Etki analizlerine göre değişiklik ile sistemden 450 milyar TL ile 500 milyar TL arasında likidite çekilmiş olacaktır. Finansal kaynakların arz yerine tüketime yönelerek fiyat istikrarını bozmasına seçici kredi sıkılaştırması ile engellemeyi hedefliyoruz. Taşıt kredilerinde büyüme sınırını yüzde 2’ye indirdik.

Kredi kartı nakit kullanımları kredi mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranlarını yükselterek iç talebin dengelenmesini hedefliyoruz. TL ticari kredilerde birinci kademe kaldırılmıştır.

ENFLASYON TAHMİNLERİ DE AÇIKLANDI

Enflasyonun 2023 yıl sonunda %58,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %22,3)

Enflasyonun 2024 yıl sonunda %33,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %8,8)

Enflasyonun 2025 yıl sonunda %15,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %5,0)

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1684467375981076480

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mbagci27 Temmuz 2023 10:38

Guzelyillarolurinsallah

Afet kahvecioğlu 27 Temmuz 2023 10:34

Temmuz da Dul yetim farkları neden yatmadı

Sonraki Haber Yükleniyor...