Son dakika! Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan enflasyon açıklaması: Gıda fiyatları düşecek
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan enflasyon açıklaması geldi. Kavcıoğlu "Bu ay enflasyonda beklediğimiz gibi bir gerileme oldu. Aralık-Ocak'ta da baz etkisi ile beraber önemli bir gerileme bekliyoruz. Gıda fiyatlarındaki oynaklıklarda alınan tedbirlerle gerileme olacağını düşüyorum" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, son dönemlerde Türkiye ekonomisinde en fazla konuşulan konu olan enflasyon hakkında açıklama yaptı. Gıda fiyatlarında yaşanan fahiş artışlara değinen Kavcıoğlu, “Gıda enflasyonunda da önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu” açıklamasını yaptı.
“ENFLASYONU YÜKSELTEN SEBEPLER GERİDE KALDI”
Kavcıoğlu açıklamalarında “Enflasyon konusunda zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum. Aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız politikalarla dengeyi koruyarak gittiğimiz sürece enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
ENFLASYONDA GERİLEME VAR
Kavcıoğlu, enflasyon, asgari ücret, rezervler ve swap anlaşmalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kavcıoğlu "Enflasyonun baz etkisi dışında da geriye gelecek. Bu ay kısmi olarak gerileme oldu. Aralık-Ocak’ta da baz etkisiyle beraber önemli bir gerileme öngörüyoruz. Gıda fiyatlarının bizim öngörümüz dışında bir durum söz konusu fiyat oynaklıkları alınan tedbirlerle denge politikalarıyla aşağı doğru bir hareket başlayacak. Kur hareketleri dengelendi, finansman maliyetlerinin Temmuz ayından bu yana KOBİ’lerde 25 puan, orta ölçekli ve üzeri firmalarda 15 puanın üzerinde faiz maliyetleri azaldı. Bu nedenlerle gıda fiyatlarında önemli bir düşüş söz konusu" açıklamasını yaptı.
"ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ ENFLASYONA ETKİ ETMEYECEK"
Asgari ücretteki artışın enflasyona etkisi olmayacağını belirten Kavcıoğlu, “Fiyatlara yedirilerek gelen asgari ücretin enflasyon üzerinde çok etkisi olacağını düşünmüyorum. Geçmiş yıllarda bunun örnekleri var; 2016 yılında yüzde 30’un üzerinde asgari ücret zammı verilen yıllarda yüzde 8,5 enflasyon oluştu. Direkt bir ilgili söz konusu değil” dedi.
Kavcıoğlu şunları kaydetti:
"Önceden sadece faiz politikasıyla kredi mekanizmasını çalıştırıyorduk, bu kısmen resesyon demek, biz bunu tercih etmedik, Türkiye Ekonomi Modeli'nde amaç yatırım, istihdam, üretim ve ihracat sonucunda cari denge ve kalıcı fiyat istikrara ulaşmak. Bu hedefler için makro ihtiyati tedbirleri uygulamak zorundasınız. Bunun sonucu da alıyoruz. Yatırım ve ihracat kredileri yüzde 28 arttı."
"2023 ile beraber Merkez Bankasının rezervleri çok daha güçlü olacak."
''Ukrayna- Rusya savaşından sonra yerel paralarla ticaretin gelişmesini teşvik etmek üzere swap anlaşması yapıyoruz. Rezerv artışını düşünerek yaptığımız bir işlem değil''