Tgrt Haber

Son dakika | Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminini açıkladı! Bakan Şimşek enflasyon için tarih verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com
16 Ağustos 2024 10:11 - Güncelleme : 16 Ağustos 2024 12:15
Son dakika | Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminini açıkladı! Bakan Şimşek enflasyon için tarih verdi

Son dakika! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre yıl sonu için dolar kuru tahmini 37,28 lira oldu. Ekonomistlerin enflasyon beklentisi ise yüzde 43,31 şeklinde ölçüldü. Konu hakkında açıklama yapan Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun ağustosta da belirgin şekilde gerileyeceğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları belli oldu. Ankete katılanlar enflasyon​, dolar kuru​ ve faiz​ için beklentilerini sıraladı.

DOLAR KURU NE KADAR OLACAK?

Ekonomistlerin 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,28 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 42,03 TL şeklinde açıklandı. Bir önceki ankette yıl sonu dolar tahmini 37,37 olarak açıklanmıştı.

Son dakika | Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminini açıkladı - 1. Resim

FAİZ BEKLENTİLERİ DE DEĞİŞTİ

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi de yılın sekizinci anketinde yüzde 50 oldu.

TCMB​ bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise aynı anket döneminde yüzde 50,00 seviyesinde bir önceki dönemle aynı kaldı.

Son dakika | Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminini açıkladı - 2. Resim

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 43,31 oldu. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 42,95 şeklinde ifade edilmişti.

Bununla beraber 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 28,71, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise sırasıyla yüzde 19,32 ve yüzde 19,30 olarak açıklandı.

Son dakika | Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminini açıkladı - 3. Resim

Öte yandan Merkez Bankası  yılın 3. Enflasyon Raporu sunumunda 3 yıllık TÜFE beklentilerini açıkladı. Banka, 2024 yıl sonu hedefini yüzde 38’de, 2025 ve 2026 sonu hedeflerini ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde kaldığını açıklayarak beklentilerini değiştirmediğini ifade etti.

AĞUSTOS'TA GERİLEYECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal  medya hesabından enflasyona yönelik önemli açıklamalar yaptı. Bakan Şimşek şunları kaydetti:

12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri on aydır iyileşiyor. 

Temmuzda geçici etkiler kaynaklı yüksek gerçekleşen aylık enflasyon yıl sonu beklentisinde sınırlı artışa yol açsa da 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 28,7’ye gerilerken, 24 ay sonrası yüzde 19,3 oldu. 

Yıllık enflasyonun ağustosta da belirgin şekilde gerilemesini ve yılın kalan döneminde düşüşe devam etmesini bekliyoruz.

 

 

 

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...