Tgrt Haber

Son dakika! Merkez Bankası mayıs ayı faiz kararını açıkladı, altın ve dolardan ilk tepki geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 May 2023 13:45 - Güncelleme : 25 May 2023 17:15

Merkez bankası tüm piyasaları yakından ilgilendiren mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Nisanda politika faizi pas geçilirken ekonomistlerin beklentileri Para Politikası Kurulu’nun bu ay da sabit faiz kararı alması yönündeydi. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Son dakika haberi: Seçimlerden sonra ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği merak edilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ Para Politikası Kurulu toplantısının ardından mayıs ayına ilişkin faiz​ kararını açıkladı. 2023 Şubat ayında yüzde 9 seviyesinde olan faizler yüzde 8,5’e indirildi. Takip eden mart ve nisan aylarında da benzer bir karar alındı. Merkez Bankası mayıs ayında da aynı faiz oranına imza atarak sabit kararını üçüncü aya taşıdı. 

EKONOMİSTLER AYNI KARARDA BİRLEŞTİ

AA Finans'ın anketine katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek haftaki toplantısında politika faizini sabit bırakmasını beklediklerini açıkladı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı, politika faizinin yüzde 8,50'de sabit bırakılmasını bekliyor. 

ALTIN VE DOLAR NASIL TEPKİ VERDİ?

Altın yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak hareketli bir grafik çiziyor. ABD’de borç tavan krizinde anlaşmaya varılamaması değerli metalleri desteklerken altın fiyatları​ da yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 1.256 lira seviyesinde işlem görüyor. Seçimler öncesinde dolar/TL kurunda makas aralığı yeniden gündeme geldi. Ekranlarda 19,92 olan dolar Kapalı Çarşı piyasasında 21 liranın üzerine kadar çıktı. 

Öte yandan ABD ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve borç tavan krizinde anlaşma sağlananaması doların elini güçlendirmeye devam ediyor. Dolar endeksi Mart ortasından itibaren gördüğü en yüksek seviyesinde seyrederken dolar, küresel çapta da para birimleri karşısında değer kazanıyor. Altında ise güvenli liman alımlarından alınan destek dolar karşında değerli metalin değerini korumasını sağlıyor.

KARAR METNİNDE ENFLASYON​ VURGUSU

Merkez Bankası faiz kararını açıklamasının hemen ardından yayımladığı karar metninde şu ifadelere yer verdi: TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...