Tgrt Haber

Son dakika! Milyonların cebine girecek zam belli oldu: TÜİK nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
03 May 2023 09:55 - Güncelleme : 03 May 2023 11:41
Son dakika! Milyonların cebine girecek zam belli oldu: TÜİK nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı

Son dakika: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) asgari ücret, memur ve emekli zamlarını etkileyecek nisan ayı enflasyon rakamını açıkladı. Mart ayında TÜFE aylık yüzde 2,29 yıllık ise yüzde 50,51 olarak ölçüldü. Piyasaların beklentisi enflasyonun yüzde 2,65 olacağı yönündeydi. Nisanda enflasyon aylık yüzde 2,39 olurken yıllık yüzde 43,68'e düştü. Böylelikle 4 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına yönelik enflasyon​ rakamlarını açıkladı. Temmuz ayında netleşecek olan asgari ücret​, enflasyon memur​ ve emekli​ zamları da belirginleşmeye başladı. TÜFE​ ocak ayında  aylık yüzde 6,65, şubatta yüzde  yüzde 3,15, martta ise 2,86 oldu.Nisan ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre %43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %67,20 olarak gerçekleşti. 

SON 16 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ

Nisan ayı enflasyon verisi yıllıkta son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %66,62 ile sağlık oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,47 ile konut oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %5,93 ile haberleşme oldu. 

MEMUR EMEKLİ MAAŞLARI VE ASGARİ ÜCRETİ ETKİLEYECEK

Memur, emekliler ve asgari ücrete yapılacak ara zam oranı yavaş yavaş netleşmeye başladı. Memur ve emeklilerin zam oranı ocak ayında yüzde 8 toplu sözleşme artışı ve enflasyon farklı ile yüzde 16.48 çıkmış, eklenen 13,52 puanla yüzde 30'luk bir zam almaya hak kazanmışlardı. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Temmuz ayında enflasyonu da dikkate alıp yeni bir asgari ücret belirleyeceğiz" sözleri sonrasında asgari ücrete de TÜFE oranlarına paralel bir artış yapılması bekleniyor. Ocak ayında yüzde 54 zam yapılan asgari ücret yeniden değişecek.

ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketindeki öngörülere göre enflasyon, nisan'da yüzde 2.65 şeklinde bekleniyordu. Aylık TÜFE beklentilerin altında gelerek yüzde 2,39 oldu. Piyasa katılımcıları anketi enflasyonun mayısta yüzde 2.46, haziran için de yüzde 2.61 olmasını bekliyor. Bu tahmine göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 gerçekleşecek. Bu orana refah payının da eklenmesi gündemde. Masa yüzde 35 zam beklentisi var. Bununla beraber açıklanan yeni enflasyon oranıyla 4 aylık TÜFE oranı yüzde 15,22 oldu.

ASGARİ ÜCRET ÇİFT HANELERE ÇIKACAK 

Bu yıl asgari ücrete geçtiğimiz yıl olduğu gibi yeniden ara zam yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu haziran ayında toplanarak yılın geri kalanında uygulanacak asgari ücrete karar verecek.  Yeni asgari ücrete enflasyon rakamları karar verecek. Piyasa katılımcıları anketinde yer alan verilere göre altı aylık enflasyon farkı göz önüne alındığında yüzde 20-30 seviyelerinde zam beklentisi söz konusu. Eğer beklentiler gerçekleşirse asgari yüzde 20 zamla beraber 10 bin 200 liraya yükselerek çift hanelere çıkacak.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...