Tgrt Haber

Son dakika! Otomobilde ÖTV indirimi olacak mı? AK Partili isimden net cevap geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 Nisan 2023 12:01 - Güncelleme : 26 Nisan 2023 12:41

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ticari aracını yenilenlerden ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak” sözlerinin ardından gözler diğer araçlarda uygulanan ÖTV oranlarına çevrildi. Binlerce kişi “Otomobilde ÖTV indirimi olacak mı?” sorusuna cevap ararken Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'tan konuya ilişkin açıklama geldi.

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ kısa süre önce yeni ticari araca ÖTV muafiyeti getirileceğini duyurdu. Bunun üzerinde benzer bir uygulamanın diğer araçlarda uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu oldu. Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş​ konuya dair önemli açıklamalar yaptı.

TİCARİ ARACA ÖTV MUAFİYETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni için geldiği Gemlik'te ticari araç​ ÖTV’leri hakkında açıklama yaparak “Taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari taşımacılık yapan esnafımız aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek” müjdesini verdi. Erdoğan açıklamalarında “Milletimizin canını yakan enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız. Üretim maliyetleriyle ilgisi olmayan aşırı fiyat artışlarının gerisindeki açgözlülerden hesap soracağız. Ülkemizin sanayisini, tarımını, enerjisini, altyapısını büyütmeden soframıza koyduğumuz ekmeği büyütemeyiz. Türkiye Yüzyılı'yla işte bunu başaracağız” ifadelerini kullandı.

NUMAN KURTULMUŞ’TAN NET CEVAP

Açıklamanın ardından diğer araçlara da benzer bir uygulama yapılıp yapılmayacağı merak edildi. Numan Kurtulmuş ÖTV muafiyeti hakkında açıklama yaparak “Ekmeğini buradan kazanan esnafın araçlarını yenilesinler sorunsuz araçlarla hizmet yapsınlar diye yapıldı. Ama normal ÖTV indirimi ile ilgili şu ana kadar bildiğim bir hazırlık yok” dedi.

TİCARİ ARAÇLARDA ÖTV NE KADAR OLACAK?

Araçlarda ÖTV hesabında gümrük tarifeleri esas alınıyor. ÖTV ticari araçlarda motor hacmine göre uygulanıyor. Panel ve midibüslerde yüzde 15, çift kabin pick up'larda yüzde 4 ÖTV hesaplanıyor. Genel olarak ticari araçlarda yüzde 1 ile yüzde 15 arasında ÖTV ve yüzde 18 KDV alınmakta. TIR olarak adlandırılan çekicilerde yüzde 4 ÖTV oranı yürürlükte. Bu tip araç alacak bir işletmeci, örnek olarak 3,5 milyon TL lik bir aracı indirimin yürürlüğe girmesinin ardından yaklaşık olarak 125 bin TL indirimle alacak. Gümrük tanımlarına göre, hafif ticari araçlarda ise ÖTV oranı daha düşük ve sabit. Kombi tipi camlı vanlarda ÖTV yüzde 15, Pick-up, Minibüs ve kapalı kasa Van’larda ise ÖTV yüzde oranında. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...