Tgrt Haber

Son dakika: Promosyonlar Mart'ta ödenmeye başlanacak

31 Ocak 2017 10:45
Son dakika: Promosyonlar Mart'ta ödenmeye başlanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

"Emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunda kamu bankalarıyla imzalanacak protokole özel bankalar da dahil olacak mı? Promosyon parası emeklinin cebine hangi şartlarda ve ne zaman girecek?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, mart ayı itibarıyla promosyonların ödenmeye başlanacağını bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hafta kamu bankaları ve özel bankalar da dahil protokolün imzalanmasıyla ilgili son rötuşları, dün son şeklini bankalara gönderdik. Kanaatim o ki yarın itibarıyla bitirmiş olacağız. Hedefimiz şu, bin liranın altında emekli maaşı alanlara 300 lira, bin lira ile 2 bin lira arasında emekli maaşı alanlara 375 lira, 2 bin lira üzerinde emekli maaşı alanlara da 450 lirayı vermek, bizim kamu bankalarıyla asgari taahhüdümüz. Ama diğerlerine de açıyoruz, rekabete açıyoruz."

Müezzinoğlu, protokole tüm özel bankaların dahil olduğunu belirterek, "Girmek isteyen herkese açık ama bizim burada taahhüdümüz, kamu bankalarıyla asgari promosyonu vermek. Diğer bankalara da açıyoruz. Farklı önerileri ve cazip promosyonları emeklimizin tercihlerine göre serbest bırakıyoruz." diye konuştu.

Mart, nisan ve mayıs aylarında bu promosyonların ödenmesinin bitmesini protokole koyduklarını bildiren Müezzinoğlu, "Ben özel bankaların özellikle gruplara göre daha farklı bonuslar da üretebileceklerini ümit ediyorum, çalıştıklarını da duyuyorum." dedi.

'Şu anki kıdem tazminatı, alın terinin hakkını korumuyor'

"Kıdem tazminatında Bakanlığınızın planladığı fon sisteminin içeriği nedir? Bununla ilgili 'Çalışanların hak kaybı olacak.' eleştirilerine ne dersiniz?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, kıdem tazminatı konusunun, çalışma hayatının temel sorunlarından biri olduğuna dikkati çekti.

40 yıl önce İş Kanunu'yla Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasının önerildiğini, ancak bugüne kadar bu fonun kullanılamadığını hatırlatan Müezzinoğlu, 65. Hükümet programında da yer alan çalışmanın, referandumdan sonra yeniden düzenleneceğini belirtti.

Kıdem tazminatı konusunda, nisan ayından sonra gerek işçi, gerek işveren sendikaları, gerekse işçilerle belirli bir noktaya geldiklerini aktaran Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Herkes şunu diyor artık 'Mutlaka bir fon kurulmalı ama bu fon kurulurken bana daha çok nasıl yarar.' Öbürü de 'Ben daha güvenceli nasıl olurum.' diyor. Burada bizim de hakem rolü üstlenen bir pozisyonla güvenceli olmalı, hakkaniyetli olmalı ve alın terinin hakkını koruyabilmeli. Şu anki kıdem tazminatı, alın terinin hakkını korumuyor. Şu andaki kıdem tazminatından istifade eden çalışan sayımız üçte birin altında. Yüzde 75'i kıdem tazminatından yararlanamıyor. Böyle bir sistem doğru değil."

Müezzinoğlu, çalışanların tamamının hak ve hukukunu koruyan, sürdürülebilir ve geliştirilebilir Kıdem Tazminatı Fonu'nu, bu yıl içinde hayata geçirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılması

Sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, "Bizim de Maliyenin de beklediğinin çok ötesinde bir müracaat oldu. Maliyenin müracaatları 80 milyarın üzerinde, bizde de 43 milyarın üzerinde bir yapılandırma gerçekleşti. Peşinatlarla birlikte ilk ay taksitlerinde biz yaklaşık 4,5 milyar lira tahsilatı yaptık. İlk taksitteki aksama oranı Maliyede de bizde de ilk taksitini ödeyememe veya peşinatını üstlenip de ödeyememe oranı yaklaşık yüzde 15-20 arasında." ifadesini kullandı.

Müezzinoğlu, yapılandırma kapsamında, esnafın yanında olmak adına ödemelerin mayıs sonuna kadar ertelendiğini hatırlattı.

'Büyükannelere asgari ücretin yüzde 30'u ödenecek'

Büyükanne Projesine ilişkin Bakan Mehmet Müezzinoğlu, "İstanbul ve Bursa kesinleşti. Bugün TOBB Başkanıyla bir araya geleceğiz. İlleri de netleştireceğiz. Sayı 5 bin aile. 5 farklı illerden gelecek verilerin değerlendirmesi de bize iyi fikir versin istiyoruz. Büyükannelere asgari ücretin yüzde 30'u ödenecek." diye konuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...