Son dakika haberi... Sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif TBMM'de kabul edildi. Düzenlemeyle sağlık alanında yeni istihdam 27 binden 36 bine yükseltildi.
Saglik alaninda düzenlemeler içeren Saglikla Ilgili Bazi Kanunlarda ve 663 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Kanunla, meslegini serbest olarak icra eden dis tabipleri, agiz ve dis sagligi muayenehanelerinde dis tabibi istihdam edebilecek ve bu sayi birden fazla olamayacak.
Ebelerin görevlerine iliskin kanunla düzenleme yapilacak. Ebeler, normal dogum ve riskli durumlarda tibbi bakim ve destege erisimin saglanmasinda, kadin sagliginin korunmasi, üreme sagligi ve çocuk bakimi konularinda aile ve topluma verilecek danismanlik ve egitim hizmetlerinde görev alacak. Gebeligin tespitini, gebe izlemini ve bu amaçla gerekli muayene ve degerlendirmeleri yapacak olan ebeler, normal dogum eylemini gerçeklestirecek, normal dogum sirasinda gereken küçük tibbi müdahaleleri yapacak. Küçük tibbi müdahalelerin kapsam ve sinirlari Saglik Bakanliginca belirlenecek.
Kanunla acil tip ana dal uzmanlarina yogun bakim yan dal, çocuk sagligi ve hastaliklari uzmanlarina da sosyal pediatri yan dal uzmanlik yapabilme imkani getiriliyor. Ilaç üretimi ve ilaci piyasaya arz eden tüzel kisilerin tasimasi gereken nitelik ve kosullar Saglik Bakanliginca belirlenecek, bu dogrultuda Bakanlik düzenleme yapma yetkisine sahip olacak.
Beseri tibbi ürün güvenliginin daha etkin olarak saglanmasi ve ruhsatlandirma sürecinin hizlandirilarak hastalarin ihtiyaç duyduklari ilaca daha hizli erisimi amaciyla ruhsatlandirmaya esas Saglik Bakanliginca yapilan analizler, ürünün ruhsatlandirilmasini takiben yapilacak.
Ruhsatlandirma islemlerinde Avrupa Birligi müktesebatina uyum düzenlemeleri gerçeklestirilecek. Ilaçlara iliskin numuneler ve tahlil masraflari ruhsatname sahipleri tarafindan karsilanacak.
Düzenlemeyle, istihdami tesvik için sözlesmeli personel sayisi 27 binden 36 bine yükseltilecek. Kanunla, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde personel istihdamini tesvik etmek, devlet hizmeti yükümlülük süresini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin bulunduklari yerde hizmete devam etmelerini tesvik ederek kamu saglik hizmetlerinde devamliligi saglamak gayesiyle sözlesmeli pozisyon sayisi 27 binden 36 bine çikarilacak.
Kanunla sözlesmeli personel; Türk Silahli Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanliginin harekat ve benzeri ihtiyaçlari ile genel hayati etkileyen afet, salgin hastalik durumlarinda, olaganüstü hal, seferberlik ve savas hallerinde yurt içi ve yurt disinda her takvim yili için 2 aya kadar; hizmet içi egitim faaliyetleri kapsaminda her takvim yili için bir aya kadar, pozisyonunun tahsis edildigi yer disindaki birimlerde geçici olarak görevlendirilebilecek.
Kanunla ayrica sözlesmeli personele uygulanacak disiplin cezalari yeniden düzenleniyor. Sözlesme ile çalistirilan aile hekimi ve aile sagligi çalisanlarina, halk sagliginin gelistirilmesine destek olmalarini, halkin birinci basamak saglik hizmetlerine erisimlerini kolaylastirmalarini ve düzenli hizmet sunmalarini temin etmek için ödüllendirilmeleri ve motivasyonlarinin artirilmasi amaciyla destek ödemesi yapilacak.
Kanunla, hastanelerde olusturulacak koordinasyon kurulu, disiplin cezasi gerektiren fiilleri tespit etmek ve bildirmekle yetkili olacak. Ayrica birlikte kullanim kapsamindaki hastanelerde, hastane hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli yürütülmesini temin etmek için hizmet birimleri arasinda koordinasyonun saglanmasi görevi, kurulun görevleri arasinda yer alacak.