Tgrt Haber

Son dakika: TİSK Başkanı Burak Akkol'dan asgari ücret zammına 'dolar' itirazı

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
12 Haziran 2023 12:14 - Güncelleme : 12 Haziran 2023 13:52
Son dakika: TİSK Başkanı Burak Akkol'dan asgari ücret zammına 'dolar' itirazı

Son dakika haberi: TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ettikten sonra kameraların karşısına geçti. Başkan Akkol, asgari ücret zammında pazarlıkların bayram öncesi tamamlanmasını umduklarını söyledi. Kamuoyunda konuşulan "500 dolar" söylentilerine de cevap veren Akkol kapıları kapatarak asgari ücretin TL üzerinde konuşulacağını ifade etti.

Milyonlarca vatandaş asgari ücrete gelecek olan ara zammı​ bekliyor. TİSK​ Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan​ ile görüşmesinin ardından asgari ücret zammı için bayram öncesini işaret etti. Akkol, "Kamuoyunda asgari ücretin güncellenmesi beklentisi var. Biz de masaya getireceğiz. Bayramdan önce asgari ücret çalışmalarında sürecin tamamlanmasını umuyoruz" dedi.

Akkol'un açıklamalarından satır başları:

"Çalışanlar ve işverenlerin perspektifinden gelecekteki konulardan bahsettik. Oldukça verimli bir toplantı oldu. Kendisine ve ekibine hayırlı olsun.

Yarın komisyon toplanıyor. Çok demokratik bir şekilde işleyen çok güzide bir komisyon. Bizler de yarınki çalışmaları bekliyor olacağız. TİSK'in duruşu belli. Kamuoyunda asgari ücretin güncellenmesi beklentisi var. Biz de masaya getireceğiz. TİSK sosyal diyaloğa çok önem veriyor.

TARİH VERDİ

TÜRK-İŞ başta olmak üzere işçi kesiminin tüm üyeleriyle istişare halindeyiz. Bayram tatiline girmeden bu süreci tamamlamak istiyoruz.

"ASGARİ ÜCRETİ TL OLARAK KONUŞACAĞIZ"

Asgari ücreti TL olarak konuşacağız. Enflasyon düşüş trendinde. Ara dönem artış yapılmasında mutabakatız, sadece işçi kesimi değil. Bu masaya olumlu bir hava katıyor.

Hızla bu konuyu ülke gündeminden pozitif şekilde çıkaralım.

ASGARİ ÜCRETTE 3 SENARYO

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yarın toplanacağının açıklanmasının ardından hesaplamalar da başladı. Buna göre yapılacak olan zam ile ilgili masadaki 3 senaryo dikkat çekti. Hesaplar yapıldıkça bu rakamın 11 bin lirayı geçtiği görüldü. İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRET 1. FORMÜL

Yüzde 25 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması durumunda net ücret 10.633 TL brüt ücret ise 12.510 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET 2. FORMÜL (EN GÜÇLÜ FORMÜL)

Yüzde 30 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Böylece enflasyonun üzerinde zam belirlenerek, yeni ekonomi modelinin meyvelerinden olan milli gelir artışları tabana yayılacak. Asgari ücret 2022 Temmuz zammı da yaklaşık yüzde 30 civarında yapılmıştı.

ASGARİ ÜCRET 3. FORMÜL

Yüzde 35 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 35 zam yapılması durumunda net ücret 11.475 TL brüt ücret ise 13.500 TL olacak. Bu durumda Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama söz konusu olacak.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...