Tgrt Haber

Son dakika | TÜİK enflasyon rakamları açıklandı! İşte ağustos ayı enflasyon rakamı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com
03 Eylül 2024 10:00 - Güncelleme : 03 Eylül 2024 11:45

Son dakika haberi: TÜİK enflasyon rakamları belli oldu. Memur ve emekli maaşlarından piyasalara kadar pek çok alanı etkileyen enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon ağustos ayında yüzde 2,47 olurken yıllık bazda ise yüzde 51,7 olarak gerçekleşti.

Son dakika haberine göre, yılın ikinci yarısı için enflasyon​ rakamları belli olmaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon​ rakamlarını açıkladı. Ekonomistlerin beklentisi ağustos​ ayında aylık TÜFE’nin aylık yüzde 2,64 olması yönündeydi. Temmuz ayında yüzde 3,23 olan enflasyon​ bu ay yüzde 2,47 oldu.

TÜİK ENFLASYON​ RAKAMLARI BELLİ OLDU

TÜFE​'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ağustos​ ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %64,91 olarak gerçekleşti.

Son dakika | TÜİK enflasyon rakamları açıklandı! İşte ağustos ayı enflasyon rakamı - 1. Resim


EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI EĞİTİMDE

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %28,96 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %120,81 ile eğitim oldu.

Son dakika | TÜİK enflasyon rakamları açıklandı! İşte ağustos ayı enflasyon rakamı - 2. Resim

 


Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ağustos​ ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %-1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Ağustos​ ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %11,34 ile eğitim oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Ağustos​ ayı itibarıyla, 22 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 118 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Son dakika | TÜİK enflasyon rakamları açıklandı! İşte ağustos ayı enflasyon rakamı - 3. Resim


İŞTE ÖZEL KAPSAMLI TÜFE​ GÖSTERGESİ

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE​'deki değişim, 2024 yılı Ağustos​ ayında bir önceki aya göre %2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %32,19, bir önceki yılın aynı ayına göre %50,87 ve on iki aylık ortalamalara göre %66,79 olarak gerçekleşti.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON​ MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabın enflasyon​ rakamlarını değerlendirerek şunları kaydetti:

Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon​ son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti.
 
Geçici unsurların da etkisiyle aylık enflasyon​ ağustosta yüzde 2,5, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu.
 
Güçlenen finansal istikrar, ekonomideki dengelenme ve beklentilerdeki iyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz. Böylece yıl sonunda enflasyonun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz.
 
Program hedeflerine ulaşma konusunda kararlılığımız aşikâr. Düşen enflasyon​, finansal istikrar ve dengeli büyüme ortamında özel sektörümüzün maliyet ve stok yönetimini iyileştirirken verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanması önem arz ediyor.

 

Kaynak: tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...