Tgrt Haber

Son dakika! Yeni dönemin ilk ekonomi toplantısı sona erdi, işte ilk açıklamalar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Haziran 2023 13:47 - Güncelleme : 15 Haziran 2023 15:52

Son dakika! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalar yaptı. Yılmaz "Serbest piyasa kuralları içinde ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmaya dönük adımlara kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz​, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan​'ın katılımıyla gerçekleşen yılın ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu​ toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz önemli açıklamalarda bulundu.

"ENFLASYONLA MÜCADELEDE KARARLIYIZ"

Toplantı sonrası açıklamalar yapan Yılmaz "Toplantıda ilgili kurumların sunumları sonrasında makro ekonomik görünüm ile bütçe detaylı değerlendirildi. Temel politika dökümanları konusunda çalışmalar gözden geçirilmiştir. Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun yeni döneme ilişkin esasları istişare edilmiştir" dedi. 

Yılmaz açıkamalarına şu ifadelerle devam etti: 

"Serbest piyasa kuralları içinde ekonomimizin rekabet gücü ve verimliliğini artırmaya kararlılıkla devam edeceğiz. İstikrar ve güven içinde büyümek, büyümenin nimetlerini adaletle paylaşmak temel amaçtır. Yatırım istihdam üretim ihracat hedeflerimizi gerçekleştirirken cari açığı bir engel olmaktan çıkarmaya kararlıyız. Teknolojik atılımları devam ettirecek, ihracat ve turizm gelirlerimizi artıracağız.

YILMAZ EYLÜL AYINA İŞARET ETTİ

Dünyanın ve bölgemizin çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya olduğu, zorluklar kadar fırsatların da ortaya çıktığı bir dönemdeyiz. İstikrar ve güven içinde güçlü liderlik, tutarlı politika setiyle zorlukları aşacağız. Enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız. 12. kalkınma planını ekim ayında Meclis'e sunmaya planlıyoruz. Eylül'de OVP ile kamu politikaları ve uygulamalarını gözden geçirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ekonomik yapımızı güçlendireceğiz.

Son dakika! Yeni dönemin ilk ekonomi toplantısı sona erdi, işte ilk açıklamalar

12'nci kalkınma planını ekim ayında Meclis'imizin takdirine sunmayı planlıyoruz. Eylül ayında kamuoyuyla paylaşacağımız orta vadeli program ile kamu politikaları ve uygulamalarını gözden geçirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz. Bütçe sürecinde önceliklerimizi detaylı şekilde ortaya koyacak, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile ekonomik yapımızı daha da güçlendireceğiz.

KARARLAR ENFLASYONU DÜŞÜRÜP YABANCI YATIRIMCIYI ÇEKECEK 

Ekonomist Halil Reçber, 2023 sonrası süreçte AK Parti’nin yapacağı taahhütlerinin resmileştirilmesinin piyasalarda olumlu fiyatlandığını söyledi. Toplantının en önemli başlığının enflasyonun düşürülmesi olduğunun altını çizen Reçber, şunları söyledi: “Bağımsız bir kararlar silsilesi olacaktır diye düşünüyorum. Faiz artırımı yapmak gerekiyor. Merkez Bakası ile gösterge faizi arasında ciddi bir fark var. Türkiye bunu 40 yıl önce de yaşadı. 22 Haziran’da Merkez Bankasında ilk hamle faiz artırımı olacak. Faiz artırımının ilk hamlesini döviz tarafında göreceğiz. Hatta faiz kararı öncesinde de görebiliriz. Yüzde 20 ila 25 seviyesine faiz yükseltilecektir. Daha sonra da kademeli artacaktır. Yüzde 8,5 gösterge faizi varken reel faiz yüzde 40’larda. Enflasyonda da kısmi olarak geri çekilme görüyoruz, bu kararların da etkisini enflasyonda göreceğiz. TL’nin değer kazanması yabancı yatırımcıyı çekecektir. İthalat ile ihracatın dengelenmesi lazım.”

 

Kaynak: TGRT Haber
300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...