Tgrt Haber

Sosyal konut projesiyle üretim şahlanacak : 250 sektörde 200 bin istihdam

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Türkiye Gazetesi
17 Eylül 2022 10:55 - Güncelleme : 17 Eylül 2022 11:29
Sosyal konut projesiyle üretim şahlanacak : 250 sektörde 200 bin istihdam

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ ekonomiye can katacak. 2 trilyon liralık katkı sağlayacak projeyle birlikte 250 ayrı sektör hareketlenecek, 200 bin kişiye iş kapısı açılacak.

Yüzyılın en büyük projesi olan sosyal konutlara ilişkin detaylar yeni detaylar gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ayrıntılarını açıkladığı ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesine vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor.

14 Eylül tarihinde başvuruların başladığı projeye şuana kadar 2 milyonun üzerinde vatandaş başvurdu. 2 yıl içinde teslim edilmesi planlanan proje ülke ekonomisine de can katacak. 2 trilyon liralık katkı sağlayacak proje sayesinde 250 ayrı sektör hareketlenecek, 200 bin kişiye iş kapısı açılacak.

BİRÇOK SEKTÖR İŞE DAHİL OLACAK

500 bin konutun inşa edileceği projede temellerin atılmasından konutların iç dekorasyonuna kadar geçen süreçte birçok sektör işe dâhil olacak. Özellikle beton, demir-çelik, hafriyat, kablo, tesisat, boya, cam, pencere, ahşap, seramik, aydınlatma, peyzaj ve telekomünikasyon sektörlerine büyük iş düşerken, tüm sektörlerde önemli iş imkânları doğacak, toplam 200 bin ilave istihdam sağlanacak.

DURGUN İNŞAAT SEKTÖRÜ HAREKETLENECEK

Gelecek 6 yıl içinde inşa edilmesi planlanan 500 bin konut ile birlikte öncelikle uzun süredir durgun olan inşaat sektörü hareketlenecek. İhale süreçlerinin ardından başlayacak çalışmalarla 2 milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektöründe, binlerce kişi daha yeniden şantiye sahalarına dönecek. İstihdam bakımından TOKİ​ şantiyeleri, duran inşaatlara alternatif olacak.

Bu arada, inşaat çalışmalarına doğrudan veya dolaylı olarak kablo, cam, pencere, ahşap, seramik ve aydınlatma sektörleri de konutlar için gerekli olan donatıları tedarik edecek. Telekomünikasyon şirketleri ise konutların yapılacağı ve arsaların tahsis edileceği bölgelerde internet ve telefon şebekeleri için altyapı çalışması başlatacak. Bu sektörlerde de yeni iş kapıları açılacak. Sektörlerdeki hareketlilik, kaba inşaatın tamamlanmasının ardından da devam edecek.

MOBİLYA SEKTÖRÜ 10 KATA KADAR BÜYÜYECEK

Bundan sonraki süreçte ise mobilya sektörü başı çekiyor. Sektör temsilcileri, konut başına asgari 50 bin liradan başlayan mobilya harcamalarının, sektörü yüzde 10 kadar büyüteceğine işaret ediyor. Kalifiye eleman ihtiyacının artacağı alanlarda da istihdamın artması bekleniyor. Yeni konutların, züccaciye sektörünü de hareketlendirmesi öngörülüyor.

TOKİ SOSYAL PROJE ÖDEMELERİ VE VADELER NASIL OLACAK?

12 ilde 3 bin 930'u tamamlanmış 10 bini aşan sanayi tipi iş yeri projeye dahil edildi. Kampanyanın ilk etabında 10 bin yeni iş yeri daha küçük ve orta ölçekli sanayiciye verilecek. Bu iş yerleri 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 TL taksitlerle 120 ay vade ile girişimcilere satılacak. 

Projede konut ve iş yerlerine göre fiyatlandırma listesi şöyle: 

2+1 evler: Proje kapsamında 2+1 konutların/evlerin aylık taksiti 2 bin 280 lira olacak. Toplam değeri 608 bin lira olan evler yüzde 10 peşinatla 240 ay vadeyle ödenecek.
3+1 evler: Proje kapsamında 3+1 konutların/evlerin aylık taksiti 3 bin 187 lira olacak. Toplam değeri 850 bin lira olan evler yüzde 10 peşinatla 240 ay vadeyle ödenecek. 
İş yeri: İş yerleri 350 bin liradan başlayan fiyatlarla 120 ay vade ile aylık 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle ödenecek.

EVLERİN ÖZELLİKLERİ

Proje kapsamında yapılacak evlerde yerel ve yatay mimari olacak. Evlerin yüksekliği 5 katı geçmeyecek. Sıfır atık uyumlu yapılacak konutlarda enerji verimliliği olan ve iklim dostu malzemeler kullanılacak. Yenilenebilir enerji sistemleri evlerde önemli kriter olarak uygulanacak. 

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...