Tgrt Haber

Sosyal konutta erken devire ‘rant’ uyarısı! Emlakçılardan kritik öneri: 10 yıl satışı yasaklanmalı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
19 Ekim 2022 16:59 - Güncelleme : 19 Ekim 2022 17:27

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı konut projesi olan TOKİ sosyal konut projesinin ranta dönüşmemesi için uzmanlar uyarıyor. Uzmanlardan borcun erken kapatılmasına ve peşin ödeme yapılmasına olanak tanınmasının rant kapısı açacağı uyarısı geldi. Borcunu erken kapatanın üçüncü kişilere satış hakkı kazanacağını ve bu durumun ranta neden olacağı endişeye neden oluyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, sosyal konutlara yaklaşık 10 yıl satış yasağının getirilmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye tarihinin en büyük  TOKİsosyal konut​ projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ tarafından açıklandı. Emlak fiyatlarındaki köpüğü almak ve alt gelir grubundaki vatandaşların ev sahibi olmasını hedefleyen proje ile ilgili rant uyarısı yapıldı. Özellikle borcun erken kapatılmasının veya peşin ödenmesinin ardından satış hakkının olması rant riskini artırıyor. Bu yüzden uzmanlar borcu kapanan evlere belli bir süreliğine satış yasağının getirilmesini öneriyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, sosyal konutlara yaklaşık 10 yıl satış yasağının getirilmesi gerektiğini söyledi. 

10 YIL SATIŞI YASAKLANMALI, UCU AÇIK OLMAMALI 

Piyasada bu fiyatlara ev olmadığını belirten Aşa, “Hukukta mücbir sebep diye bir şey var. Bir madde ile mücbir sebep tanımı yapılıp ihtiyacı olan kişilere evini satması için bir yol açılabilir. Ancak rant için olmamalı. Ödeyen satıp rant kapısı yapmamalı. Bunun adı sosyal konut ve ihtiyacı olanlara yönelik bir proje. Bunlar vergiden kesilerek yapılacak ve bu insanlara destek verilecek” ifadelerini kullandı.  

LOKASYONLAR AÇIKLANMAMALI! 

“Arsa ve evlerde lokasyonun açıklanmaması gerekiyordu” diyen Aşa, konut için adı geçen yerlerde spekülasyonların ortaya çıktığını kaydederek “Hemen fiyatlar artıyor. Bu rant kapısı olacaksa ve birilerinin cebini dolduracaksa sosyal konuta gerek yok. Ucu açık tutulunca kantarın topuzu kaçar ve amacına ulaşmaz. 2 ila 3 sene de değil. Vatandaş 2-3 sene sonra satınca daha çok kar yapar hatta 10 yıl olmalı. 900 bin liraya alan vatandaş 3 yıl sonra 2-3 milyona satar, alan da 5 milyona satar” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet 20 Ekim 2022 12:33

Uzmanlar dediğiniz bunun en ala rantını yaparak fiyatları ve ev sıkıntısını buraya getirenler. İstiyorlar ki kendilerinden başkası ev alıp satmasınlar.

kadir19 Ekim 2022 20:33

Bence Yabancıların türkiyede araba satışı gibi olmalı, yabancıdan yabancıya veya yoksuldan yoksula gibi olmalı (şartları tutan evi devir almalı) ...buda 10 yıl olmalı.

Sonraki Haber Yükleniyor...