SSK, BAĞ-KUR, memur emeklisi ve asgari ücretlinin maaş hesabı ortaya çıktı! SGK Uzmanı tek tek rakam verdi, işte zamlı yeni maaşlar
Milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretli çalışanın gözü kulağı yeni yılda yapılacak maaş zamlarına çevrildi. Ocak ayında açıklanacak aralık ayı enflasyonuyla ortaya çıkacak zam oranları için hesaplamalar şimdiden başladı. SSK, BAĞ-KUR, memur emeklisi için 6 aylık enflasyon beklenirken, asgari ücretliler için işçi, hükümet ve işverenin aynı masada olacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı takip edilecek. Yeni yılda hesaplarda olacak yeni maaşlar için tahminler gelmeye devam ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, toplumun büyük kesimini ilgilendiren maaş tahminlerini tgrthaber.com.tr’ye değerlendirdi.
ÖZEL HABER | İMRAN BARAN | tgrthaber.com.tr
SSK, Bağ-Kur, ve memur emeklileri, kök maaş alanlar, asgari ücretle çalışanların hepsi yıl sonu enflasyonuyla belirlenecek 2024 maaşlarını bekliyor. TÜİK tarafından açıklanacak kasım ayı enflasyonuyla zam oranı netlik kazanacak. Milyonlarca kişinin gelirinde büyük değişikliğe neden olacak artış ile ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tahminlerini tgrthaber.com.tr’ye değerlendirdi.
3 Ocak’ta açıklanması beklenen aralık ayı enflasyonuyla, 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak. Buna göre, memur ve memur emeklisi Toplu Sözleşme zammına ek enflasyon farkı alacak. SSK ve Bağkur emeklilerine de 6 aylık enflasyona göre aylıklarına artış yapılacak. Çalışan ücretlilerin zamları da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun enflasyonu dikkate alarak belirlediği rakam çerçevesinde yapılacak.
Toplumun bütük kesimini ilgilendiren zam oranları ile ilgili konuşan Özgür Kaya, Toplu sözleşme şartları gereği yüzde 15 oranında zam alan memur ve memur emeklilerinin yıllık enflasyonla birlikte bir zam daha alacaklarını belirtti. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, son ayların enflasyon oranlarıyla birlikte alınacak zammın yüzde 30-40 seviyelerine ulaştığını söyledi.
2024’TE EMEKLİ MAAŞLARI NASIL OLACAK?
Özgür Kaya, yeni yılda emekli maaşı zamlarına ilişkin beklentilerini “Şu an 13 bin küsür seviyesinde olan en düşük memur emekli maaşı 15-16 bin liraya yaklaşacağını ön görüyoruz. En düşük memur maaşı da 22 bin liradan 35 bin liraya kadar çıkacaktır. Bunun yanı sıra işçi emeklileri de 2023 yılının ikinci altı aylık dönemine ilişkin çıkan enflasyon rakamı ve Cumhurbaşkanının yapmış olduğu açıklamadaki refah payı ilave edildiğinde, tabii refah payı ne kadar olacak şu an kestirmemiz çok mümkün değil ama yüzde 7, yüzde 8 seviyelerinde olur diye tahmin ediyoruz. Böylelikle zam oranı yüzde 50’ye yaklaşmış olacak. Yani en düşük 7.500 TL emekli maaşı alan taban aylık uygulaması yüzde 50 verilirse 11 bin 250 liraya çıkarılmış olacak.” ifadeleriyle anlattı.
Hükümetin enflasyon rakamını dikkate almaksızın taban aylık uygulamasını enflasyon üzerinde daha yukarı çekebildiğine değinen Kaya, taban aylık uygulamasının üzerinde maaş alan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin refah payı ve gelen enflasyon rakamı neyse o kadar maaş alacaklarını aktardı.
Son iki ayın enflasyon rakamının daha belirleyici olacağını söyleyen sosyal güvenlik uzmanı, taban aylığın altında kalanlar için “Kök ücret dediğimiz bağlanan aylıktır. Yani bugün 6 bin liranın altında aylık bağlandığı takdirde bu kişi taban aylık uygulamasının altında kaldığı için 7 bin 500 liraya kadar olan ve arada kalan 1500 lirayı hazine karşılamış oluyor. Dolayısıyla yılbaşında örneğin 6 bin lira bağlanan kişi, hesapladığımızda yüzde 50 oranında bir artışla 9 bin liraya çıkar. Eğer kök ücret 10 bin lira olursa bu kişi 9 bin TL değil, 10 bin liraya yükseltilmiş olur. Yani kök ücret olayı gelecek olan enflasyon rakamından ayrı olacak. Taban aylık uygulaması olmamış olsaydı, örneğin 15 bin lira maaş alan kişi yüzde 50 oranında zam ile 22 bin 500 TL maaş alır diyebilirdik. Taban aylık uygulamasına takılanların durumu ayrı oluyor. Fakat taban aylık uygulamasının üzerinde maaş bağlanan kişiler, gelecek olan enflasyon rakamı, zam oranı neyse onu olduğu gibi alacaklar.” sözlerini kullandı.
“FIRSATÇILAR İKİ KEZ ZAM YAPILACAK DİYE FİYATLARI ARTIRIYOR”
Yasal olarak yılda bir kez düzenlenen asgari ücretin, son iki yıldır yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yılın ilk yarısı ve ikinci yarısı olmak üzere iki defa düzenlemeye gidildiğine dikkat çeken Özgür Kaya, daha önceden yapıldığı gibi bu yıl tekrardan sadece bir zam gerçekleşeceğini belirtti. Yılda iki kez zam beklentisinin piyasaların fırsatçılar tarafından fiyat şişirmesi yapmalarına neden olduğunu belirten Kaya “Asgari ücret sadece çalışanların cebine giren bir ücret olmayıp diğer bireysel ödemeler sistemini de etkileyen bir ücret sistemi olduğu için birtakım sıkıntılar meydana getirebiliyor. Piyasalar, ikinci altı aylık dönemde maaşlara tekrar zam yapılacağına garanti gözüyle baktığı için raf fiyatlarını yüksek tutabiliyor. O yüzden hükümet enflasyonla mücadele çerçevesinde zammı tek sefere düşürerek yıl sonuna kadar ki piyasayı ve mücadelesini bu şekilde sürdürecek.” dedi.
“ENFLASYONU İYİMSER TUTMASINLAR, FİYAT İSTİKRARI SAĞLASINLAR”
Yıl sonu enflasyonunun 2024 yılını doğrudan doğruya etkilemesinden dolayı birçok uzman yıl sonu enflasyon rakamlarının iyimser tutulmaya çalışıldığını sıklıkla duyuruyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ise enflasyondan ziyade piyasada fiyat istikrarının sağlanması gerektiğine vurgu yapıyor. Otomotiv sektörüne yönelik düzenlemelerin fiyatları olumlu etkilediğine, bunun beraberinde de sigorta ve kaskoların düşmeye başladığına dikkat çeken Kaya şu ifadeleri kullandı:
“Diğer maliyetlerde de fiyat istikrarı sağlanırsa örneğin piyasa raflarında, çarşıda, pazarda, manavda vatandaşın alım gücünü verilen zam oranında koruyabilirlerse o zaman vatandaşın cebine giren para, alım gücünü koruyacağı için enflasyonla mücadelede iyi niyet göstergesi burada sonuç verir. Fakat piyasa koşullarını, piyasadaki fiyat istikrarını koruyamadığımız müddetçe ne kadar enflasyonda iyi niyet göstergesi sergilense de vatandaşın alım gücü düşeceği için bunun bir anlamı olmayacak.
Eylül ve ekim ayını ele aldığımızda özellikle ekim ayında enflasyonun önceki aylara nazaran yarı yarıya düştüğünü görüyoruz. Eğer bu gerçekten iyi niyet göstergesi olarak yıl sonu hedeflerini tutturma noktasında bir çalışma olmayıp gerçekle örtüşüyorsa o zaman bizim alım gücümüzü koruyor demektir ve bizim işimize gelir. Fakat iyimser bir yaklaşım sergileyip ekim, kasım, aralık ayını da bu şekilde tutup, Merkez Bankası’nın ekonomi yönetiminin %65 bandına yükseltmiş olduğu enflasyon rakamı, daha yukarılarda gizli enflasyon olarak yansıyorsa o zaman bunun hiçbir anlamı kalmaz.”
EV HANIMLARINA SİGORTALILIK DETAYI
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, çeşitli nedenlerden dolayı çalışma hayatına dahil olamayan kadınlara yönelik sigortalı olma şansına ilişkin de şunları söyledi:
“Kadınların emekli olma oranları da erkeklere nazaran daha düşük. Bu bakımdan hükümetin 14 Mayıs seçimlerinde aile koruma kalkanı kapsamında gündeme aldığı projelerden bir tanesi de ev hanımlarına emeklilik hakkı oldu. Gün sayılarında BAĞ-KUR hem ticari faaliyette belli ölçekli işletmelerde hem de isteğe bağlılıkta prim gün sayılarında bir düşüş meydana getirecek. Şu an 7.200 normal emeklilik, 5.400 kısmı emekli dediğimiz ancak 5 bin 400’ün 4 bin 500’e düşürülme olasılığı var. Bugünkü rakamlarla mukayese ettiğimizde yaklaşık 1.430 liralık bir teşvikten yararlanmaları söz konusu. Çünkü ödemeleri gereken primlilik tarihi 4 bin 600 seviyelerinden bunun üçte birini aldığımızda da 1.300 liraya yaklaşıyor. Bu da yeni torba yasa içerisinde hayatımıza girmiş olacak. Kadınlar da bu bağlamda daha erken yaşta ve daha az maliyetle emekli olma imkanına kavuşmuş olacaklar.”