Tgrt Haber

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor, maaş zamlarına 'milli gelir' düzenlemesi geliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Sabah
11 May 2023 16:59 - Güncelleme : 11 May 2023 17:17

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla memura ek zam kesinleşti. En düşük memur maaşı temmuzda 22 bin TL olacak. EYT’lilerle beraber milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi kendilerine yapılacak zammı merak ediyor. Emekli maaşlarına milli gelir düzenlemesi masadaki dururken enflasyon rakamları da artışlarda etkili olacak.

Milyonlarca kamu işçisini ve ailelerini ilgilendiren zam oranı​ yüzde 45 olarak açıklandı. Memurlar ve emekliler ise kendilerine yapılacak zammı merak etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan​ Hak-İş Genel Kurulu’nda en düşük memur maaşlarının 22 bin TL’yi bulacağını açıkladı. Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşlarına milli gelir düzenlemesi yapılması beklenirken enflasyon​ en büyük belirleyici olacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI​ 22 BİN TL

Erdoğan konuya dair açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Önümüzde memurların maaş düzenlemesi var. Yasaya göre artış oranı ocak ve temmuzda belirleniyor. Memura verilen maaş zammında refah payı artışını biz getirdik. Sene başında kamu görevlilerinin maaşına toplamda yüzde 30 zam yaptık. Şimdi temmuz ayında en düşük memur maaşını, en düşük kamu maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu işçilerinde olduğu gibi en düşük maaşı 15 bin liraya çıkararak üzerine de enflasyon ve refah payı koyarak benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMLARINDA MİLLİ GELİR DÜZENLEMESİ

Emekli ve memur maaşlarında milli gelirin tabana yayılması hamlesiyle yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor. Emekli aylıklarına normal zamların dışında yıllık büyüme rakamlarının yüzde 30'u kadar artırılıyor. EYT’nin Melis’ten geçmesinin hemen ardından GSYH artışının yüzde 30’u esas alınarak belirlenen güncelleme katsayısı aylıklara yansıtılmıştı. 

4 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki Mayıs ve Haziran beklentisine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 olması bekleniyor. Bu rakam SSK ve Bağ-Kur emekli zammını ifade ederken, enflasyon farkı ile beklenen memur zammı ise yüzde 18,89 olarak ortaya çıktı. 4 aylık enflasyonun ortalamasından hesaplanan rakamlara göre ise 6 aylık enflasyonun yüzde 23,70 olması bekleniyor. Yani kuvvetle muhtemel refah payı hariç Temmuz zammı yüzde 21,13 ila yüzde 23,70 arasında gerçekleşecek. Ancak emekli ve memur zammı bu oranlarda olmayacak. Bu rakamlara ek zam ile bir düzenleme daha yapılacak.

EMEKLİ MAAŞLARINDA KADEMİ ARTIŞ

Beklenen 6 aylık enflasyon rakamları ve önceki düzenlemeler dikkate alındığında emekli ve memur zammı için en güçlü seçenekler yüzde zam 45 formülü oldu. Kamu işçilerine verilen yüzde 45'lik rekor zam, enflasyon rakamlarının yanında önemli bir kıstas olarak masada yer alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren emekli aylıklarında kademeli zam oranı söz konusu olacak. Yani daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak. Sınıflandıracak olursak; 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olaram emekli zammı belirlenecek.

Kaynak: TGRT Haber, Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...