Tgrt Haber

Staj süresi SGK başlangıcı sayılacak mı? SGK Uzmanı tarihi emsali var dedi, EYT'lileri uyardı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 Aralık 2023 17:26 - Güncelleme : 26 Aralık 2023 09:03

EYT yasasının çıkması sonrası staj ve çıraklık mağdurları kendileri için yeni bir düzenlemenin yapılmasını bekliyor. Milyonlarca esnaf ve sanatkâr SSK - Bağ-Kur prim eşitleme düzenlemesine yönelik atılan adımları takip ediyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili 'İlk defa burada telaffuz ediyorum' diyerek önemli bilgiler verdi. Karakaş emeklilik dilekçesi vermesine rağmen maaşı bağlanmayanlara da uyarıda bulundu.

Staj​ ve çıraklık​ mağdurları kendileri için yasa çıkmasını bekliyor. Emeklilikte çıraklık ve staj yapılan süre hesaba katılmıyor. Bununla beraber prim gün sayısı şartını sağlayanlar EYT​ kapsamında emekli olabiliyor. Emeklilik için başvuran ancak maaşı bağlanmayanlar ise nedenini merak ediyor. SGK​ Başuzmanı İsa Karakaş​ TGRT Haber ekranlarından çarpıcı açıklamalar yaparak milyonları ilgilendiren konulara değindi.

İsa Karakaş staj ve çıraklık mağduriyet ve maaşı bağlanmayan emekli adayları için şunları söyledi:

GEÇMİŞTE EMSAL KARAR VAR

Staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili ilk defa burada bir şey telaffuz ediyorum. Staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili geçmişte borçlanma yasası çıkmıştı ve faydalanmıştı. Yani tarihi emsal uygulama var. Tekrar söylüyoruz staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili geçmiş yıllarda borçlanma hakkı verilmişti.

MAĞDURLARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLEBİLİR

Bakın bu emsal olmaz deniliyor ya geçmiş yıllarda böyle bir uygulama olmuştu. Dolayısıyla şu anda da o geçmiş yıllarda yapılan uygulama yeniden çıkarılıp staj ve çıraklık mağdurları mağduriyeti giderilebilir. Staj ve çıraklık mağdurları mağdurlar içerisinde en kadim mağdurlar grubudur. 

Staj süresi SGK başlangıcı sayılacak mı? SGK Uzmanı tarihi emsali var dedi, EYT'lileri uyardı

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Staj ve çıraklık mağdurlarının sorunun çözülmesi Sosyal Güvenlik Kurumunun aktüeryal dengesinin sağlanması için son derece hayati bir öneme sahip. Nüfus projeksiyonlarına baktığımız zaman Türkiye 2024 yılından itibaren yaşlı bir ülkedir. Bu ne anlama geliyor? Sosyal güvenlik açısından hayati bir öneme sahip o noktaya dikkat çekiyoruz. Nedir bu 65 yaş ve üzeri nüfus? Toplam nüfus içerisinde %10’unu oluşturuyor.   Bu bilimsel verilere göre o ülkenin yaşlı olduğuna gösterir. Burada neyi anlatmaya çalışıyoruz? Bakın EYT’yi çıkardık.

TÜM SİGORTA KOLLARINA TABİ TUTULMALARI GEREKİYOR

Aktüeryal denge aktif pasif dengesi gittikçe geriye doğru geldi. Biz aktif pasif dengesini aktüeryal dengeyi düzeltmemiz için staj ve çıraklık mağdurlarının tamamını tüm sigorta kollarına tabi tutmamız lazım. Yani onların da emeklilikten faydalanacak şekilde tüm sigorta kollarına tabi tutmamız, hem staj ve çırakların daha kolay emekli olmaları için hem de sosyal güvenlik kurumunun sürdürülebilirliği açısından gelecek açısından son derece önemli bir husus. 

PRİM EŞİTLEME  NE ZAMAN ÇIKACAK?

Esnaf sanatkârlar çok zor durumda. Emekli olamıyorlar. EYT’den faydalanamıyorlar. Neden 9.000 gün prim ödemek zorunda? Hadi primini yaptırır, emekli ol diyorsun, parası yok ki, nasıl ödesin? Dolayısıyla verilen sözü bekliyoruz. Verilen sözü bekleyen yüz binlerce bağ-kurulu var. Sayın Cumhurbaşkanımızdan özellikle bunun bir an önce çıkmasını bekliyorlar.

Staj süresi SGK başlangıcı sayılacak mı? SGK Uzmanı tarihi emsali var dedi, EYT'lileri uyardı

BİNLERCE EYT’Lİ MAHKEMELİK OLACAK

Çok büyük yanlış yapanlar oldu, EYT’lilerden neden? Özellikle kişinin birikmiş borcu var, Sosyal Güvenlik Kurumu diyor ki, borcun varsa ben seni emekli etmem.  Mart ayında dilekçesini verdi. Bunlar emekli olamayacak. Çünkü borcundan olamayacak. Çünkü borcu var borcunu ödemeyen de emekli olamaz. Bugün borcunu öderse Sosyal Güvenlik Kurumu marttan itibaren maaş bağlamayacak onlar.

Maaş bağlanmayacak ne olacak orada? 9 -10 ay boyunca o maaşlardan mahrum olacak. 2 bayram ikramiyesinden mahrum olacak ve bayram ikramiyesini de alamayacak. Ocak ayından itibaren maaş bağlanacak.  Dolayısıyla eğer marttan beri hale maaşınız bağlanmamışsa büyük bir ihtimalle sizin SGK olan borcunuz var. Daha fazla bekleyip mağdur olmamak için bir an önce Sosyal Güvenlik Kurumuna nedenini öğrenin ve dolayısıyla borcunuz varsa borcunuzu ödeyip o şekilde emekli olun.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sezgin Avcı 25 Aralık 2023 22:43

Staj hakkımız verilecektir çünkü haklıyız Adalet yerini bulacaktır

Kemal kaplan 25 Aralık 2023 21:44

Staj çıraklık hakkımızı istiyoruz adalet istiyoruz hakkımızı istiyoruz

Sonraki Haber Yükleniyor...