Tgrt Haber

Stok tartışması yaşanan ayçiçek yağında gözden kaçan detay: Hem ithal hem ihraç

09 Mart 2022 13:55 - Güncelleme : 09 Mart 2022 14:03
Stok tartışması yaşanan ayçiçek yağında gözden kaçan detay: Hem ithal hem ihraç

Stok tartışmalarının yaşandığı ve iktidar tarafından ‘stok var’ açıklamalarına rağmen fiyatı yükselen ayçiçek yağında gözden kaçan detay gün yüzüne çıktı. Geçtiğimiz yıl 820 bin ton ham ayçiçeği ithal edilirken bu yağı sanayi tesislerinde işledikten sonra paketleyip 470 bin tonunun yurt dışına sattı.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle ayçiçek yağı fiyatlarında son 2 haftada yüzde 30’ün üzerinde artış yaşandı. Artış nedeniyle vatandaşlar marketlere akın ederken uzun kuyruklar ve izdihamlar sosyal medyada gündem oldu. Başta zincir marketler olmak üzere çok sayıda dükkanlar ‘zam gelecek’ söylentisi ile ürünlerini raftan alarak depolara kaldırdı. Vatandaşların şikayeti üzerine ekipler harekete geçti ve marketlerde denetimlerde bulundu.

HÜKÜMET KANADINDAN ‘STOK VAR’ AÇIKLAMASI

Denetimler çerçevesinde raftan alınarak depoya koyulan yağlar kameralar tarafından kaydedilirken hükümet kanadından çok sert açıklamalar geldi. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere çok sayıda bakan ‘ayçiçek yağı stokunda herhangi bir sıkıntı yok’ açıklaması yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘stok yapanlara’ “Yağ stoku bitmiştir, gidip alın.' diye yönlendirenler, bu ülkeye sadece ve sadece ihanet ediyorlar” ifadelerini kullandı. Bakan Nebati vatandaşlara seslenerek tedarikte herhangi bir sıkıntı olmadığını söylerken “Hiçbir şey yapmazsak bile elimizdeki yağ temmuz ayına kadar yeter” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşme sonrasında Azak Denizi'nde bekletilen 30 yağ gemisinin Türkiye'ye geleceğini belirtti.

BAKAN AKAR: EN KISA ZAMANDA TÜRKİYE’DE

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus limanlarındaki gemilerle ilgili "En kısa zamanda Türkiye’ye gelecek. En kısa zamanda olumlu gelişmeler bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

PİYASAYA MAL VERMEKTEN KAÇINIYORLAR

Savaş nedeniyle yaşanan sıkıntıya ilişkin Türkiye gazetesi gözden kaçan çarpıcı detayı ortaya çıkardı. Sektör temsilcileri tedarik tarafından bir sorun olmadığını ifade ederken savaş tedirginliği sebebiyle ithalat yapan şirketlerin ve marketlerin piyasaya mal vermekten kaçındığını belirtti.

RUSYA VE UKRAYNA İTHALAT KONUMUNDA

Türkiye İstatistik Kurumu, rakamlarına göre Türkiye, geçen yıl 820 bin ton ‘ham ayçiçeği yağı’ ithal etti. Bunun için 1 milyar 94 milyon dolar ödedi. Rusya ve Ukrayna Türkiye’nin en büyük ithalat konumunda yer alırken geçtiğimiz yıl toplam bitkisel yağ ithalatı 3 milyar 77 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

TÜRKİYE’NİN 900 BİN TON AYÇİÇEK YAĞI TÜKETİMİ VAR

Türkiye 820 bin ton ham ayçiçeği yağı ithal ederek sanayi tesislerinde işlenip 470 bin tonluk paketi ihracat olarak gerçekleştirdi. Yani Türkiye’nin yıllık 900 bin ton ayçiçek yağı tüketimi bulunurken bu rakamın yarısından fazlası yurt dışına satıldı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...