Taşeron işçilere kadro verilecek mi, detaylar belli oldu
Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilerin merakle beklediği kadro müjdesi geliyor mu? Taşeron işçilerle ilgili detaylar haberimizde.
Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilerin merakle beklediği kadro müjdesi geliyor mu? Taşeron işçilerle ilgili detaylar haberimizde. Taşeron işçilere kadro var mı? Torba Yasa ve Taşeron İşçiler (Taşeron işçi son dakika torba yasa haberleri). Peki torba yasadan taşeron işçilere neler çıkacak.
Sosyal Güvenlik Danışmanı Mutlu Hergünöz, kamuda ve özel sektörde çalışan özellikle taşeron işçilerin torba yasa ile ilgili uzun bir süredir bekleyiş içinde olduklarını belirtti. Hergünöz, torba yasa ile birlikte taşeron işçilerin keyfi işten çıkarılmasının önüne geçileceğini ve yasa ile birlikte taşeron işçilerin sosyal haklarında da iyileştirme durumu olacağını söyledi. Hergünöz, "Kamuda ve özel sektörde çalışan özellikle taşeron işçilerin gözü kulağı Ankara’ya çevrildi. Bilindiği süredir basını ve sosyal medyayı sürekli meşgul eden torba yasa halen beklenmekte. Torba yasası çok geniş kapsamlı bir şekildedir. Ancak seçim öncesinde çıkaracaklarını söyleseler de torba yasayı halen bekletmekteler. Büyük bir ihtimalle 30 Mart seçimlerden sonra çıkma şansı da var. Meclise getirilebilir. Özellikle taşeron işçilerinden bahsetmek istiyorum. Taşeron işçilerin keyfi işten çıkarılmasının da önüne geçiliyor. Sosyal hakları da iyileştirme durumu var. Çünkü kıdem tazminatının da yolu açılacak. Bununla ilgili köklü bir değişim yapacak hükümet.
Burada bir yıllık sözleşme üç yıla uzatılacak. Üç yıla uzatıldığında da taşeron işçi olarak çalışan arkadaşlarımızın kıdem tazminatı alma şansları da ortaya çıkacak" dedi. Tasarıya göre taşeron işçilerin yıllık izinler, ödenmeyen ücretlerinin de güvence altına alınacağını belirten Hergünöz, "Tasarıya göre de taşeron işçilerin yıllık izinleri, ödenmeyen ücretleri de güvence altına alınacak. Sistem gereği Türkiye de 1 milyon işçi çalışıyor. Bir milyon taşeron işçiden 600 bini kamu sektöründe hizmet vermekte. 400 Bin’de özel sektörde. 600 Bin çok ciddi bir rakam kamu sektöründe olması vesilesiyle. Böyle bir yasa çıkarsa işçiler için sosyal hak ve avantaj sağlayacak" diye konuştu. Böyle her yıl girdi çıktı olduğundan tazminat kaybettikleri için mağduriyetleri de ortadan kalkacak. Bu taşeron işçilerinle üç yıllık anlaşma yapılacak. İhalelerde üç yıla çıkacağı için, işçilerle yapılacak sözleşmelerde üç yıla çıkacak bu büyük bir avantaj.
Taşeron işçilere kadro - Kadro açılcak mı - Taşeron işçi - Torba Yasası neler var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili yasanın 2013 Aralık a görüşülmesinin planlandığını ancak bu dönemdeki gelişmelerin buna izin vermediğini söyledi. Şanlıurfa'da temaslarda bulunan Bakan Çelik, yaklaşık 2 yıldır taşeron işçilerinin problemlerini gidermek için çalıştıklarını belirtti. Çelik, şöy le devam etti: “Taşeronla ilgili bir sıkıntı var, bunun farkındayız. Bu meseley i kökten çözüyoruz. Bundan sonra iki işçi bir iş yerinde farklı statüde çalışmayacak, bunu kaldırıyoruz. Örneğin Karayollarının 10 bin kişiye, Sağlık Bakanlığının 10 bin kişiye ihtiyacı varsa, orada alt işveren de taşeron işçi değil asıl işçi çalışacak. Bunu düzenliyoruz ve yasanın en önemli konusu budur. Hastanede iki kişi çalışıyor; biri tıbbi sekreter taşeron işçisi, diğeri ise hastane personeli. Aralarında statü farkı çok fazla. Demek ki hemşireyi, tıbbi sekr eteri, hasta bakıcıyı asıl işçi olarak çalıştıracaksın, bunu kesinlikle çözeceğiz.”
Artık karmaşık bir durumun olmayacağını vurgulayan Bakan Çelik, “Taşeron uygulaması, artık çile uygula masına dönmüştür. Onun için Sayın Başbaka nın talimatıyla bu çalışmayı tamamladık. Hizmet nerelerde alınacak, belli olacak. Hizmetin alınmayıp, asıl işçi olarak kimler çalışacak, bu çizgi net olarak kanun tarafından çiziliyor. Normal işçi nasıl çalışı yorsa, hizmet alımında kalacak arkadaşlarımız varsa, aynen yıllık izin kullanacak ve asgari 3 yıllık sözleşme yapılacak. Kesinlikle 'asıl iş' dediğimiz yerde taşeron işçi çalıştırılamayacak. Yeni yasayla örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık. Şimdi alt işveren işçileri, asıl işçiler gibi sendikal haklarını da aynen kullanacaklar” şeklinde konuştu.
Uzun zamandır gündemde olan Taşeron yasasınde son durum ne? Taşeron işçilere kıdem tazminatı verilecek mi? Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilerin maaşları ne kadar olacak? Torba Yasası'nda neler var? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde. Taşeron işçiler, Torba yasası ve dahası burada. Uzun zamandır beklenen Torba yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah G ül onayladı. Abdullah Gül'ün onayından geçen Torba yasanın içinde hangi maddelerin bulunduğu büyük merak konusu. Torba yasada Taşerona büyük um ut doğdu. Torba yasa emeklilere ne getire cek? Torba yasada bedelli askerlik varmı? Torba yasada intibak yasası yer alıyor mu? Torba yasada bedelli askerlik bulunmuyor. Peki neler bulunuyor? Milyonla rca vatandaş 2014 yılı ve Ocak ayına umutlarla girdi. 10.4 milyon emekli ve 2.6 milyon memur, bu ay yapılacak maaş zammına odaklanmış durumda. Yine tüm emekliler banka promosyonu çalışmalarının sonu çlanmasını bekliyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gündeminde ayrıca intibak zammı da var. Torba yasada neler var? Torba yasa içeriği. Tam gün yasası nedir? Torba yasa ile başlayan değiş iklikler? Torba yasası doktorları nasıl etkileyecek? Cumhurbaşkanı Abdulla h Gül, 2 Ocak'ta TBMM Genel Kurul u'nda kabul edilen, kamuoyunda "Tam gün yasası"olarak adlandırılan sağlıkla ilgili bazı kanu nlarda değişiklik yapılmasına dair kanunu onayladı. 2014 yılı v e Ocak ayı milyonlar ca vatandaş için umut oldu. Bu ayda çıkması beklenen torba yasa ve yeni yıldaki maaş zamları, yaklaşık 20 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. 10 milyon memur, işçi ve Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında yapılacak maaş zammını bekliyor. Yine yaklaşık 7 milyon emekli için de yeni intibak umudu bulunuyor. Memur emeklileri toplu sözleş me zam mının dışında enflasyon farkı alacak. Öte yandan Aralık sonunda belli olacak olan son 6 aylık enflasyon oranı ile işçi ve Bağ- Kur emeklilerinin de alacakları fark oranı ortaya çıkacak. Ocak ayında yaklaşık 2.5 milyon memur da zamlı maaşlarına ve enflasyon farklarına kavuşacak.
YAPILANDIRMA GELİYOR
Takvim'in haberine göre emeklilerin dışında devlete borcu olan 3 milyona yakın Bağ-Kur'lu esnaf gelecek yapılandırma umuduyla bekliyor. Torba yasayla gelecek bu yapılandırma sayesinde geçmiş Bağ- Kur borcu olan esnaf bu borçlarını yapılandırabilecek. Borçların ve hizmetlerin tamamen silinm si de gündemde. Bunun yanında faiz ve ge cikme cezalarının yarısının s ilinip, kalan borcun 36 aya kadar taksitl endirilmesi d e ihtimaller arasında. Bu sayede esnaf hem sağlık hizmetlerinden faydalanacak, hem de borcundan kurtulacak. Devlet ise toplayamadığı bu alacağını tahsil ederek önemli bir kaynak elde edecek. Genel Sağlık Sigor tası kapsamında gelir testi yaptırmadığı için evlerine borç yazıları gelen 4 milyona yakın vatandaş için de Ocak ayı bir umut oldu. Bu vatandaşların biriken 8 milyar liraya yakın borçları için çeşitli formüller hazırlandı. Borçların tamamen silinmesinden, faizlerinin kaldırılıp ana paranın taksite bölünmesine kadar çeşitli ihtimaller üzerinde duruluyor. Bu karar da Ocak'taki torba yasada şekillenecek.
TAŞERONA YENİ HAKLAR
Ocak ayında beklenti içinde olan önemli bir kesi mde taşeron işçiler. Bu işçiler için hazırlanan yeni yasa taslağının son şeklinin Ocak ayında ortaya çıkması bekleniyor. Böylece 1 milyonun üzerindeki taşeron işçilerin izin hakkından, maaşlarına kadar özlük haklarında bir iyileştirme yapılacak. Taslak yakında sosyal taraflarla paylaşılacak.
BEKLENTİSİ OLANLAR
SSK prim borcu olanlar af ve yapılandırma bekliyor. Trafik cezası olanlar af ve yapılandırma bekliyor. 4C ve 4B'li çalışanlar kadro istiyor. Üniversite mezunu olup, işçi kadrosundakiler memurluk bekliyor. Taşeron çalışanları kadro istiyor. Emekliler yeni intibak istiyor.
KiME NE GELiYOR
10 milyon emekli ye zam ve enflasyon farkı... 2.5 milyon memura zam ve enflasyon farkı... 4 milyon vatandaşa GSS affı ve yapılandırması... 3 milyon esnafa Bağ-Kur borcu affı ve yapılandırması... 1 milyon taşeronun haklarında iyileştirme... Torba yasa ile taşeron işçilere hakları veriliyor. Sözleşmeler 1 yıldan 3 yıla çıkacak. Muvazaalı olanlar kadroya alınacak. Hükümetin pek çok alanda yapaca ğı kanuni düzenlemeleri içer en torba yasa tasarıs ı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli konular yer alıyor. Taşe ron işçileri nin soru nlarının çözüm ü için de düğmeye basılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; taşeron işçileri için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçileriyle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor. Kıdem t azminatı konusu taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca rafa kaldırılırken; çalışma hayatının diğer alanlarındaki düz en lemelere yoğunlaşıldı.
Torba yasa tasarısında taş er on işçileriyle ilgili önemli düzenlemeler bulunduğu belirtiliyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre; taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmı bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçilerinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Bun a göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler söz konusu. Cumhurbaşkanlığı internet sitesin de, Gül'ün yasanın resmi adı olan "6514 sayılı yasayı onayladığı" duyuruldu. Türk Tabibler Birliği, yasa gündeme geldiğinde "doktorlara Gezi ayarı" olarak kamuoyuna yansıyan, "ruhsatsız sağlık hizmeti veren hekimlere bir ila üç yıl hapis cezası ve 20 bin güne kadar para cezası verilmesi" hükmü d e yer alıyordu. Kamuoyuna bu madde, Gezi eylemleri sırasında alanda kurulan ilkyardım merkezlerinde görev yapan hekimlere yönelik önlem olarak yansımıştı.
İNTERNETTEN İLAÇ SATIŞI YASAK
Yasa ile ayrıca, ilaçların internet ya da başka bir elektronik ortamda satılması yasaklandı. Eczaneler adına internet sitesi açılamayacağı da karara bağlandı.
TAM GÜN DÜZENLEMESİ
Yeni yasanın getirdiği bir başka unsur ise şöyle; Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde ç alışan profesör ve doçentler, her bir bran ş itibariyle sayılarının yüzde 50'sini geçmemek üzere, bir yıllık kurumsal sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitesi hastan elerinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek. SÜNNETÇİY E SON Yeni yasa ile, sünnetin sadece hekimlerce yapılması da şarta bağlanıyor. Ancak istisnai hallerde, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimi alanlara, hekim gözetiminde sünnet yapma imkanı tanınacak. Ancak sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014'e kadar bu işlemi yapmaya devam edebilecekler.
YASADA NELER VAR?
Yeni yasada şu unsurlar yer alıyor; * Denetime tabi olan gerçek ve tüzel kişiler, denetim için gerekli bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı göstermek ve incelenmesine yardım etmek zorunda olacak. * Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edil enlerin sözleşmelerinin kiml er tarafından yapıl acağı yeniden belirleniyor. Buna göre, genel sekreter, başkan ve hastane yöneticisinin sözleşmeleri bakan tarafından yapılacak. Başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, uzman persone l ve büro görevlilerinin sözleşmeleri kurum başkanı tarafından yapılacak. Yüksekö ğretim kurumlarının öğretim üyesi ka drosunda bulunanlardan sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmeli olarak çalıştıkları süreler, yüksek öğretim kuru mlarında geçmiş sayılacak. Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edilen pers onelin iş sonu tazminat...
Ülkemizin kanayan yarası taşeron işçiler sorunu ne zaman çözülecek?Bu konu zaman zaman sendikaların ve Çalışma Bakanlığının Takvimine girdi,ama bir sonuç alınamadı ve aynen devam edildi.Torba Yasadan taşeron işçileri çok umutlu kadro isteklerinin gerçekleşmesi için büyük umutla hükümetten çıkacak haberi bekliyorlar.Ama artık sona gelindi ve ne zaman açıklanacağı merakla bekleniyor.Taşeron işçilere verilecek yeni haklar neler? bunların içinde kadroda var mı?Çalışma Bakanımız açıkladı işte tüm detaylar
Bazı kesimlerin taşeron işçilerinin sorunlarını siyasi malzeme olarak kullandığını öne süren Çelik, AK Parti iktidarının 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan ettiğini anımsattı. Taşeron işçilerle ilgili Bakanlar Kurulu'na sevk edilen yasanın Mecliste 2013 Aralık'ta görüşülmesinin planlandığını ancak bu dönemdeki gelişmelerin buna izin vermediğini anlatan Çelik, "Türkiye'de olup bitenleri izlediniz, şubattaki olanları da izliyorsunuz. Meclisin gündeminde taşeron yasası, sosyal güvenlikle ilgili yasa, çalışma hayatıyla ilgili yasa görüşülecekken, 8-10 önemli yasa geldi ve dün itibariyle 'demokratikleşme' dediğimiz yasa çıktı" dedi. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen yasa ile ilgili bilgi veren Çelik, aynı iş yerindeki çalışma farklılığını ortadan kaldırmak istediklerini dile getirdi.işte o açıklamalar mersinim.net adresinde sizlerle..
"Hizmet alımında eşitsizlik olmaması lazım"
Yasanın taşeron işçileri rahatlatacağına inandığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: "Taşeronla ilgili bir sıkıntı var bunun farkındayız. Bu meseleyi kökten çözüyoruz bundan sonra iki işçi bir iş yerinde farklı statüde çalışmayacak, bunu kaldırıyoruz. Örneğin Karayollarının 10 bin kişiye, Sağlık Bakanlığının 10 bin kişiye ihtiyacı varsa orada alt işveren taşeron işçi değil asıl işçi çalışacak. Bunu düzenliyoruz ve yasanın en önemli konusu budur. Şimdi 'hiç hizmet alımı olmasın' diyorsanız bu doğru olmaz, hizmet alımında eşitsizlik olmaması lazım. Hastanede iki kişi çalışıyor biri tıbbi sekreter taşeron işçisi, diğeri ise hastane personeli ve aralarında statü farkı çok fazla. Demek ki hemşireyi, tıbbi sekreteri, hasta bakıcıyı asıl işçi olarak çalıştıracaksın, bunu kesinlikle çözeceğiz." Çelik, İş Kanunu'nun 2'nci maddesini hiç değiştirmeden, kazanımların devam edeceğini söyledi.işte o açıklamalar mersinim.net adresinde sizlerle..
Hizmet-İş'in bu konudaki tavrının da net olduğunu aktaran Çelik, "2. maddeyi ellettirmeyiz' diyor biz de hükumet olarak aynen katılıyoruz. Artık karmaşık bir durum olmayacak. Taşeron uygulaması artık çile uygulamasına dönmüştür. Onun için Sayın Başbakanın talimatıyla bu çalışmayı tamamladık. Hizmet nerelerde alınacak belli olacak, hizmetin alınmayıp asıl işçi olarak kimler çalışacak bu çizgi net olarak kanun tarafından çiziliyor" diye konuştu.
"Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık"işte o açıklamalar mersinim.net adresinde sizlerle.
Hizmet alımında çalışacak işçilerin sosyal haklarını da koruduklarını dile getiren Çelik, şöyle konuştu: "Normal işçi nasıl çalışıyorsa hizmet alımında kalacaarkadaşlarımız varsa aynen yıllık izni kullandırılacak ve asgari 3 yıllık sözleşme yapılacak. 3 yıldan aşağı sözleşme olmayacak ve bu 5 yılda olabilir. Diyelim hizmet alımı ihtiyacı var, belediyenin 5 yılda hizmet alımı şeklinde sözleşme yapabilecek ama kesinlikle 'asıl iş' dediğimiz yerde taşeron işçi çalıştırılamayacak. Yeni yasayla örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık. Şimdi alt işveren işçileri asıl işçiler gibi sendikal haklarına aynen kullanacaklar. Sendikaya üye olacaksınız, toplu sözleşme hakkı elde edeceksiniz. Burada esas sıkıntı sosyal haklardır. Böylece uluslararası hukuk çerçevesinde çalışanların hakları eşitsizlik değil eşitliği sağlayan düzenleme netleşmiş oluyor. Bunun yanında başta kıdem tazminatı olmak üzere bütün tazminatlar devletin güvencesinde olacak.Çalışanların iş sağlığıyla ilgili durumunu da dikkate aldıklarını belirten Çelik, sağlıksız ortamda çalıştırmanın kabul edilemeyeceğine işaret etti. Emeğin istismarına müsaade etmeyeceklerini anlatan Çelik, "Özel sektör ve kamu kuruluşlarına sesleniyorum elimiz yakanızda, bunu bilmenizi istiyorum. Ücretlerde farklılaşma kıdeme ve eğitime göre olacak. Ücret farklılaşması gelecek bir yerde hizmet alımı varsa burada mutlaka kıdem dikkate alınacak ve bu vatandaşımızın tahsil durumu mutlaka yansıyacak" ifadelerini kullandı.işte o açıklamalar mersinim.net adresinde sizlerle.Çelik, taşeron işçilerin yaşadığı sıkıntıların kendilerini çok üzdüğünü belirterek, 9 Mart'ta Şanlıurfa'ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda önemli açıklamalar yapacağını sözlerine eklediToplantıya, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Celalettin Güvenç ve Haliliye Belediye Başkan adayı Fevzi Demirkol ile diğer ilgililer katıldı.