Tgrt Haber

TCMB bankalara denetim metni yolladı! 4 uygulamaya son verin

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: NTV, Reuters
01 Kasım 2022 11:39 - Güncelleme : 01 Kasım 2022 11:51
TCMB bankalara denetim metni yolladı! 4 uygulamaya son verin

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bankalara hali hazırda devam eden bazı uygulamaları hakkında uyarı niteliğinde bir metin yolladı. Son zamanlarda bankalarda görülen birtakım uygulamaların Merkez Bankası düzenlemelerinin ruhuna aykırı olduğu ifade edildi. Metinde uygulamaların "müfettişler tarafından" incelenmeye devam edileceği söylendi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 'TCMB Denetim​' adı ile bankalara yolladığı metinde bazı uygulamalara son verilmesini istedi. Denetimlerin yapılacağı ifade edilirken faizinin üzerinde faiz ile mevduat toplanmaması gerektiği söylendi. 

YÜKSEK MEVDUAT FAİZİ​ UYGULAMALARINA SON VERİN

Merkez Bankası, yaptığı açıklamada bankalardan piyasa dışı saatlerde döviz işlemlerinin ve tahvil yükümlülüğünden kaçınmak için yüksek mevduat faizi uygulamalarının son bulmasını istedi.
"TCMB Denetim" başlıklı metinde bazı bankalarda görülen toplam dört uygulamanın TCMB​ düzenlemelerinin "ruhuna aykırı" olduğu vurgulandı. Düzenlemelerin hedefledikleri amaçlarla örtüşmediği vurgulanırken finansal istikrarın temini konusunda da destekleyici olmadığını açıklandı. 
Öte yandan uygulamaların "müfettişler tarafından" incelenmeye devam edileceği ve bankaların düzenlemelere ve talimatlara uyum sağlaması gerektiğini ifade edildi.

KALDIRILMASI İSTENEN DÖRT UYGULAMA

TCMB’nın metinde belirttiği ve kaldırılmasını istediği uygulamalar ise şöyle: 

  • Kredi kullanan müşterilerin elde ettikleri fonları kur korumalı mevduatta değerlendirilmesine izin verilmesi.
  • Kredi kullanan müşterilere kredi konusu fonların bir kısmının veya tamamının bir süre vadesiz mevduat olarak değerlendirilmesi yükümlülüğü getirilmesi.
  • TL mevduat kaynaklı yükümlülüklerden kaçınmak için piyasa mevduat faizlerinin çok üzerinde oranlar ile TL mevduat toplanması.
  • Yurt dışı yerleşik bankalar​ ile off saatlerde yüksek tutarlı döviz alım satım işlemleri gerçekleştirilmesine devam edilmesi.
Kaynak: NTV, Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...