Tgrt Haber

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan resesyon açıklaması: Konuşulmayan tek ülke Türkiye

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
13 Ekim 2022 13:29 - Güncelleme : 13 Ekim 2022 14:24
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan resesyon açıklaması: Konuşulmayan tek ülke Türkiye

Avrupa başta olmak üzere birçok dünya devi ülkenin resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ile bir görüşme gerçekleştirdi. Türkiye ve dünya ekonomisindeki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Kavçıoğlu, Avrupa başta olmak üzere dünyada birçok ülkenin resesyon​ riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Kavçıoğlu, resesyon konuşulmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

"SON BEŞ YILIN EN DÜŞÜK FAİZ ORANLARI​ UYGULANIYOR"

Yatırım ve üretim ortamını desteklemek üzere ekonomi​ politikalarının icra edildiğini aktaran Kavcıoğlu, “Son beş yılın ortalamasına baktığımızda en düşük faiz oranlarının uygulandığını görüyoruz. Sadece kredi faizinde değil, mevduat faizinde de devlet tahvilinde de en düşük oranlar geçerli. Merkez Bankası politika faizi yüzde 12, Hazine yüzde 9,9 ile borçlanıyor” dedi.

"KREDİ KOMPOZİSYONUNDA TL'NİN PAYI ARTTI"

2021 yılının son çeyreğinden itibaren uygulamaya alınan para politikası ve makro ihtiyati tedbirler ile kredi kompozisyonunda TL’nin payının arttığını bildiren Kavcıoğlu, KOBİ, esnaf ve tarım kredileri gibi krediye erişim imkânı daha sınırlı olan müşterilerin uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman imkânına kavuşarak faaliyetlerini sürdürülebilir bir yapıda devam ettirmelerinin amaçlandığını anlattı.

"TİCARİ KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 18 SEVİYESİNE GERİLEDİ"

Kavcıoğlu, “Makro ihtiyati politikalarla yatırım, istihdam, katma değerli üretim ve ihracatı artırıcı selektif kredi anlayışını uygulamaya başladık” dedi. Kavcıoğlu, 2021 yılında ortalama yüzde 23 civarında olan ticari kredi faizlerinin yüzde 18 seviyesine gerilediğini bildirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...