Tgrt Haber

TCMB faiz artırırsa piyasalar nasıl etkilenir? Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz değerlendirdi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
25 Ocak 2024 09:57 - Güncelleme : 25 Ocak 2024 13:43
TCMB faiz artırırsa piyasalar nasıl etkilenir? Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz değerlendirdi

Merkez Bankası faiz kararı bugün açıklanacak. Piyasalar kritik karara odaklanırken olası faiz artırımının altın, dolar ve borsayı nasıl fiyatlayacağı merak ediliyor. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz Gazeteci Cem Küçük’e olası senaryoları ve piyasalara etkisini değerlendirdi.

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Gözler Para Politikaları Kurulu’na çevrilirken ekonomistlerden de tahminler gelmeye devam ediyor. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz​ TCMB’nin faiz kararına ilişkin senaryoları, bu sürece kadar yapılan açıklamaları ve olası artırımın piyasalara nasıl yansıyacağını değerlendirdi.

“PİYASA MERKEZ BANKASI’NIN ‘BEKLE VE GÖR’ AŞAMASINI BEKLİYOR”

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz TCMB​'nin 250 baz puanla yüzde 45 faiz artışına gitmesini beklediğini dikkat çekerek, “Birkaç noktaya dikkat edeceğiz. Son iki toplantıda TCMB ‘artık parasal sıkılaşmanın sonuna geliyoruz, çok az kaldı ama tamamlamadım’ dedi. Dolayısıyla piyasa Merkez Bankası’nın durmasını ve ‘bekle ve gör’ aşamasını bekliyor. Yani bundan sonra faiz artışı yapmasını beklemiyor. Bunu bugünkü toplantı sonrasında Merkez Bankası açık veya dolaylı bir şekilde söylemesini bekliyoruz.” diye konuştu.  

TCMB faiz artırırsa piyasalar nasıl etkilenir? Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz değerlendirdi

“STERİLİZASYON ARAÇLARI GÜNDEMDE”

Diğer hakim beklentinin de TCMB’nin enflasyonla mücadele için tamamlayıcı araçlarını devreye alması olduğunu dikkat çeken Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “250 baz puan olsa da faizi düşürseniz de enflasyonda bu saatten sonra işe yaramayabilir. Eğer Merkez Bankası bundan sonra enflasyonla mücadele etmek istiyorsa tamamlayıcı araçlarla yola devam etmesi gerekiyor. Son iki toplantıda da miktarsal sıkılaşma adımları uyguladığını da vurgu yapıyor.  Bir önceki toplantıda sterilizasyon araçlarını gündeme getirdi. Yani enflasyon​ için TL likidite fazlalığı var. Bu fazlalığın çeşitli araçlarla miktarsal sıkılaşma araçlarıyla piyasadan çekiliyor olması lazım ki yurt içi talep zayıflasın aşağıya inme potansiyeli olan mevduat faizlerinin yukarıya doğru çıksın ki enflasyonla mücadele etkin olabilsin. Dolaysıyla piyasa buraya bakacak.” dedi.

TCMB faiz artırırsa piyasalar nasıl etkilenir? Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz değerlendirdi

“ERKEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ TCMB HEDEFLERİNE KET VURABİLİR”

Piyasada çok fazla erken faiz indirimi beklentisi oluşmaya başladığını dile getiren Eryılmaz, bu beklentinin satın alınır olmasının Merkez Bankası’nın hedeflerine ket vurabileceğini söyledi. Beklentilerin bugün açıklanacak faiz kararıyla bir miktar sönümlendirilmesi gerektiğini dikkat çeken Doç. Dr. Filiz Eryılmaz "gelecek mesajlar piyasalarda baskı oluştursa da sermaye ve yatırımcı tarafında pozitif görünüme neden olabilir" yorumunda bulundu. 

Eryılmaz, “Örneğin dolar/TL hareketliliği ocak ayı başından beri bir miktar arttı. Dolayısıyla enflasyon beklentileri düşüyor ama bundan sonra ket vurabilir. TCMB’nin hedeflerinin daha doğru yolda ilerleyebilmesi için erken faiz indirimi beklentilerinin Merkez Bankası tarafından bir miktar sönümlendirilmesi lazım. Yani bugün Merkez Bankası miktarsal sıkılaşma adımlarına güçlü vurgu yapar, gerekirse ben faiz de arttırabilirim gibi bir yönlendirme gelirse bu piyasa tarafından ve enflasyonla mücadele açısından çok daha kararlı bir duruşu gösterecek ve piyasa ilk etapta borsada, kur üzerinde baskı oluştursa da orta ve uzun vadede bu Türkiye’ye olumlu yansır. Biz 20242’te “Macro Ekonomik Dengelenme” aşamasındayız. En çok ihtiyacımız olan şey, güçlü bir sermaye ve yabancı yatırımcı girişi. Dolaysıyla yatırımcılar açısından da bu olumlu fiyatlanacağı için gelmesi beklenen yatırımcının daha erken ve daha güçlü gelmesini de yardımcı olacaktır.” dedi.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...