Tgrt Haber

TCMB faiz kararı ne olacak? İslam Memiş'ten çarpıcı sözler: Görev ve politika değişikliği olabilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Nisan 2023 16:47 - Güncelleme : 24 Nisan 2023 17:26

Seçim sürecine girilmesiyle beraber dolar ve altın piyasalarında dalgalanmalar devan ediyor. Uluslararası kurumlar ardı ardına seçim sonrası kur beklentilerini sıralarken altın hareketli bir grafik çizdi. Gözler perşembe günü açıklanacak olan faiz kararına çevrilirken Finans Analisti İslam Memiş piyasalara dair önemli açıklamalar yaptı.

Rekor seviyelerin altına düşen altın​ fiyatları yeni haftaya toparlanarak başladı. Fed belirsizlikleriyle altın yön bulmada zorluk çekerken dolar/TL​ kuru yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. Gram altın​ haftanın ilk işlem gününe 1.237 TL seviyesinden başlarken dolar/TL kuru haftaya yatay seyirle başlamasının ardından 19,40 TL'den işlem görüyor. Yurt içinde tüm piyasaların gözleri ise perşembe günü Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında. TGRT Haber ekranlarında ekonomi gündemini  değerlendiren İslam Memiş​ piyasaların yönüne ilişkin açıklamalar yaptı.

İslam Memiş şunları kaydetti:

“ALTIN VE GÜMÜŞTE GERİ ÇEKİLMELER YAŞANABİLİR”

“Piyasalar haftaya sakin bir seyirle başladı, bu sakinliğin hafta boyunca devam edeceğini tahmin ediyorum. Dolar endeksinde artışlar olmasını bekliyorum çünkü 3 Mayıs tarihinde Fed faizleri açıklanacak. 101, 36 seviyesinde dolar endeksi, 103 seviyesine kadar toparlanmanın mümkün olacağını tahmin ediyorum. Özellikle ons altın ve ons gümüşte aşağı yönlü hareketler yaşanabilir. Ons altından 1.960 dolar seviyelerine kadar bir geri çekilme söz konusu olabilir. Gümüşün ons tarafında 24,80 dolar seviyesi güçlü bir destek seviyesi.”

“ALTINDA DÜŞÜŞLER SINIRLI”

Gram altın ve gümüş yatırımcısı ons tarafını takip etmeli. Dolar tarafındaki güçlü duruş gram altın tarafında düşüşlerin sınırlı kalmasına neden oluyor. 

BAKANLIK BİR POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDEBİLİR

Cumhurbaşkanı hafta sonu faizlerin düşmeye devam edeceğinin sinyalini verdi. Ekonomi yönetiminde ve Merkez Bankası Başkanlığında bir görev değişikliği olursa ekonomi politikasında bir değişiklik olacak mı? Buraları yakından takip etmek gerekiyor. Benim kişisel kanaatim bir görev değişikliği olabileceği yönünde. Hazine ve Maliye Bakanlığı bir politika değişikliğine gidebilir. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI​ NE OLACAK?

İslam Memiş TCMB’nın faiz indirimlerine gidecek mi? sorusuna şu şekilde cevap verdi: Merkez Bankasının fazla bir alanı yok aşağıda. Dolar kuru çok yüksek 20,40 TL seviyesinde. Bu kadar yüksek kur karşısında çok fazla faiz indirimi beklemiyorum. 25 baz,50 baz puanlık bir faiz indirimi mümkün olabilir. Risk açısından dolar kurunu pozitif yönde destekler ve bu da enflasyonun düşüşünü frenler.  Enflasyonun geri gelebileceği yönünde bir beklentim var. Özellikle Amerika’da ciddi bir mortgage kriziyle karşı karşıya kalabiliriz. İkinci dalga banka iflaslarıyla karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden ben Amerika tarafındaki mortgage krizini önemsiyorum. Amerika’dan gelen veriler çok olumsuz ve yüksek faizler talebi çok ciddi anlamda düşürdü. Böyle bir enflasyonist baskı gelişmekte olan ülkeleri de etkileyecektir. Enflasyon tarafında yükselişleri bekliyorum. 


Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...