Tgrt Haber

TCMB kararı sonrası döviz kurlarında ılımlı artış: Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
11 Temmuz 2023 10:03 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 10:14
TCMB kararı sonrası döviz kurlarında ılımlı artış: Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni aldığı karara göre, menkul kıymet tesisinde 3 aydan uzun vadeli kur korumasız TL mevduata geçiş 1,5 kat olarak hesaplanacak. Alınan kararın ardından tüm döviz kurları güne ılımlı bir yükselişle başladı. İşte Dolar, Sterlin ve Euro’da son durum…

TCMB’nin aldığı menkul kıymet tesisine yönelik karar sonrası döviz kurları yukarı yönlü hareketlerine sakin bir seyirle devam ediyor. Dolar​, Sterlin​ ve Euro’da ibre yeşil olarak seyrini sürdürüyor. 

KKM’SIZ TL MEVDUATLARI İÇİN YENİ KARAR!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatı’nda değişikliğe gitti. Buna göre, Merkez Bankası, yatırımcıyı uzun vadeli TL mevduata teşvik için yeni bir karara gitti. Buna göre, menkul kıymet tesisinde 3 aydan uzun vadeli kur korumasız TL mevduata geçiş 1,5 kat olarak hesaplanacak. 

DOLAR ENDEKSİ SON İKİ AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Dolar endeksi salı günü 101,8'e kadar geriledi. Fed’in faiz artırım döngüsüne ara vereceğine dair beklentiler sonrası gözler enflasyon verilerine çevrildi. Yaşanan gelişmeler sonrası endeks son iki ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi. 

TCMB kararı sonrası döviz kurlarında ılımlı artış: Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

ABD ENFLASYONU 3 AY ÜST ÜSTE GERİLEDİ

Piyasalar şu anda bu ay 25 baz puanlık bir oran artışı için fiyatlanırken, daha fazla artırım yapılması gerektiğine dair şüpheler devam ediyor. Önümüzdeki yıl için ABD tüketici enflasyonu beklentileri de mayıs ayındaki yüzde 4,1'den iki yılın en düşük seviyesi olan Haziran 2023'te art arda üçüncü ay düşerek yüzde 3,8'e geriledi. Yatırımcılar artık ekonomi ve faiz oranlarının seyri hakkında daha fazla ipucu için çarşamba günü ABD tüketici enflasyonu verilerini ve perşembe günü üretici enflasyonu rakamlarını bekliyor.

DOLAR STERLİN VE EURO​ SON DURUM

Piyasaların açıklamasıyla beraber dolar 26,10 TL seviyelerinden ılımlı yükselişle güne başladı. Kapalıçarşı piyasalarında 26,13 TL seviyelerinden işlem görüyor. Bazı özel bankalara alış fiyatı 25 liraya kadar düşüyor. 

Sterlin ise son dönemlerde hem dolar hem TL karşısında güçlü duruşuna devam ediyor. Son bir haftada rekor seviyeleri gören sterlin/TL kuru bugün 33,44 seviyelerinden işlem görmeye başladı. 

Türkiye’de dolardan sonra en çok işlem gören para birimlerinden biri olan Euro’da sterlin gibi son bir haftanın en iyi performanslarından birini göstererek 28,76 TL seviyelerine yükseldi.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...