Tgrt Haber

TCMB nakit frenine bastı, bankalar kredi kartına avansı kapattı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Dünya Gazetesi
18 May 2023 11:54 - Güncelleme : 18 May 2023 16:42
TCMB nakit frenine bastı, bankalar kredi kartına avansı kapattı

Merkez Bankası seçim belirsizliğiyle nakit frenine bastı. Geçtiğimiz günlerde kredi kartıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olacağı açıklandı. Bu hamlenin ardından çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avansı kapattı ya da sınırlamaya gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı​ belirli bir limitin üzerinde olanlar için kredi kartı vasıtasıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet​ tesisine tabi olmasını kararlaştırdı. Bankacılık kaynaklarından alınan bilgilere göre bu hamlenin ardından “Pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı” ifadeleri yer aldı. 

NAKİT ÇEKİME MENKUL KIYMET AYARI

Dünya Gazetesi’nden Hamide Hangül’ün haberine göre; Merkez Bankası, 16 Mayıs’ta yayımladığı yeni regülasyonla ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirmişti. Bu kapsamda Merkez Bankası, kredi kartı belirli bir limitin üzerinde olanlar için kredi kartı vasıtasıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasını kararlaştırmıştı.

BANKALAR NAKİT AVANSI KAPATTI

Bankacılık kaynakları, “Tüketiciler bu nakit avansla ihtiyacını karşılıyordu. Kredi kartından nakit avans çekiyordu. 1,36 faiz oranıyla. Menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı” dedi. Sektör temsilcileri, bir ay öncesinde herkesin faiz oranı düşük olduğu için yüzde 1,36’dan kredi kartından nakit avans kullandığını belirterek, söz konusu durumun bankaların zararına bir durum olduğuna işaret etti. Bankacılık sektörüne göre, talep enflasyonu kısılmaya çalışılıyor.

Öte yandan vatandaşların kredi başvurularının 29 Mayıs tarihinden önce sonuçlanmayacağı öğrenildi. 

 

Kaynak: TGRT Haber, Dünya Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...