Son dakika... TCMB yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı! Kavcıoğlu: 2022'de cari fazla öngörüyoruz
Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yurt içi piyasaların merakla beklediği yılın ilk enflasyon raporunu duyurdu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye’nin orta vadeli enflasyon tahminini açıklarken para politikası ile ilgili genel değerlendirmelerde bulundu. Kavcıoğlu, 2022 yılında cari fazla öngörüldüğünü belirterek, kritik enflasyon raporunu açıkladı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yurt içi piyasaların merakla beklediği yılın ilk enflasyon raporunu duyurdu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye’nin orta vadeli enflasyon tahminini açıklarken para politikası ile ilgili genel değerlendirmelerde bulundu. Kavcıoğlu, 2022 yılında cari fazla öngörüldüğünü belirterek, kritik enflasyon raporunu açıkladı.
BÜYÜME AŞAĞI YÖNLÜ GÜNCELLENDİ
Kavcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Varyantlara ilişkin risklerin canlı kalması bazı ülkelerde büyümeyi olumsuz etkiledi. Türkiye'nin ana ticaret ortaklarında büyüme öngörüleri 2021 yılı için ekim dönemine göre daha çok yukarı yönlü güncellenirken 2022 için büyüme öngörüleri bir miktar aşağı yönlü güncellendi.
İHRACATIN YILLIK BÜYÜMEYE KATKISI YÜKSEK
Arz ve tedarik sorunlarının henüz düzelme eğilimine girmediği, enflasyonu artırıcı yönde etki etmeye devam ettiğini değerlendiriyoruz. Gelişmekte olan ülkelere son dönemde portföy girişleri olduğunu gözlemliyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda da gerek enflasyon gerçekleşmesi, gerek beklentileri hedefin üzerinde seyrediyor. Geçtiğimiz dönemlerden farklı olarak Çin dışındaki Hisse senedi piyasalarına giriş olmuştur. İktisadi faaliyet 2021 yılı üçüncü çeyrekte kuvvetli seyrini sürdürdü. Net ihracatın yıllık büyümeye katkısı 6,8 yüzde puan ile oldukça yüksek seviyededir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğini göstermektedir. Yurt dışı talebin sanayi üretimini 4'üncü çeyrekte de desteklemeye devam ettiğini değerlendiriyoruz.
"İSTİHDAM ARTIŞININ DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"
İlave kapasite ihtiyacının önümüzdeki dönemde de yatırım talebini destekleyecek bir unsur olduğunu değerlendiriyoruz. İstihdam hizmetler sektörünün öncülüğünde artış eğilimini koruyor. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz.
ENFLASYONDA DÖVİZ KURU ETKİSİ
Tüketici enflasyonu 2021 yılı sonunda yüzde 36,8 olarak gerçekleşti ve yıllık enflasyonda tüm alt gruplarda artış gözlendi. Yılın son çeyreğinde döviz kuru gelişmeleri enflasyondaki yükselişin en önemli belirleyicilerinden biri oldu.
2022’DE CARİ FAZLA ÖNGÖRÜYORUZ
Cari işlemler dengesindeki iyileşmesinin güçlenerek devam etmesinin, önümüzdeki dönemde dış finansman ihtiyacını azaltarak, ülke risk birimini olumlu etkilemesi beklenmektedir. Bu çerçevede cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngörüyoruz.
ENFLASYON TAHMİNİNİ AÇIKLADI
Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılım açılmakta. Dolayısıyla enflasyonun tahmin edilebileceği aralık genişlemektedir. Bu durum tahmin patikamıza yansımıştır. Bu çerçevede enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 23.2, 2023 yılı sonunda ise yüzde 8.2, 2024 yılı sonunda ise yüzde 5 seviyelerine tekamül etmektedir. 2022 yılı enflasyon tahmini 11,4 puanlık güncelleme ile yüzde 11,8’den yüzde 22.3’e yükselttik.
20 ARALIK'TA MERKEZ BANKASI TEK KURUŞ SATMAMIŞTIR
Bireysel ve kurumsallar 20 Aralık'ta 2,25 milyar dolar sattı. Bilançoda rezervlerin düşmesine yönelik yorumlar yanlıştır. Rezervlerdeki düşüşte BOTAŞ'a yapılan döviz satışı etkili oldu. Rezervlerimizin yükseltilmesi yönündeki çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. BAE ile swap anlaşması yaptık. 1-2 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kur korumalı TL mevduatı modelimizle kurun enflasyona olan etkisi sıfırlanmış olacaktır. Enflasyonun indirilmesinin en önemli ayaklarından biri bu.Liralaşma stratejisi enflasyonun üzerinde olumlu etki gösterecek. Dezenflasyon sürecini hızlı bir şekilde başlatacağız. Liralaşma süreciyle enflasyon tek haneye inecek ve Türkiye'nin gündeminden kalkacak.
MALİYET DÜŞÜYOR VADE UZUYOR
Faizlerle ilgili bankalarla bizde görüşüyoruz. Gerekli adımları bankalarda atacak. Biz faizi yüzde 14'e indirdik. Bankalarda herkes bunu çok iyi anlasın. Bankacılık sektöründe iki türlü mevduat var. Bankaları yüzde 14 ile fonluyorum. Ortalama vadesi 3 ay. İkincisi kur korumalı mevduatta 3 puan fark verilebilir dedik. Dolarizasyon etkisinin yanında fiyatlara yansıyacak analizi de iyi yapmak gerekir. Bankacılık sektörü kaynaklarında maliyet düşüyor, vade uzuyor. Türkiye ekonomi modelinde TCMB olarak üzerimize düşen düşük maliyetli finansman konusunda gereğini yapıyoruz.
ENFLASYONDA HEDEF YÜZDE 30’UN ALTI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada, “Hedefimiz enflasyonu aşağı çekmek. Bir süre yüzde 40’lar civarında olacak. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
FED FAİZİ SABİT BIRAKTI
Fed, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında bırakırken, enflasyonun yüzde 2 seviyesinin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle politika faizinin ise yakın zamanda artırılacağını bildirdi.
FED MARTTA FAİZ ARTIRACAK
Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, iş gücü piyasasını tehdit etmeden faiz oranlarını artırmak için epeyce alan olduğunu söyledi. Bankanın mart ayındaki toplantısında faiz oranlarını artırma niyetinde olduğunu ve bu dönemde varlık alımlarının sonlandırılacağını aktaran Powell, faiz artırımlarının büyüklüğü konusunun ise görüşülmediğini vurguladı.