Tgrt Haber

TCMB'de başkan değişikliği yatırımcı girişini ve piyasaları etkiler mi? Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yorumladı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber ÖZEL
03 Şubat 2024 18:56 - Güncelleme : 03 Şubat 2024 18:56
TCMB'de başkan değişikliği yatırımcı girişini ve piyasaları etkiler mi? Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yorumladı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevinden alınmasıyla başlayan yerine Fatih Karahan’ın atanmasıyla devam eden süreç pek çok kişinin kafasında belirsizliğe neden oldu. Değişikliğin hem yabancı yatırımcı hem de piyasalar odağında etkisini Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz değerlendirdi.

Betül Meral Sarıiz / Özel Haber

Merkez Bankası​'ndaki görev değişikliği güne damgasını vurdu. TCMB​ Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevinden alınması arkasından ivedilikle Fatih Karahan’ın atanmasıyla devam eden süreç pek çok kişide endişeye neden oldu. Sosyal medyada birçok yorum yapıldı. Ekonomistler, arka arkaya başkan tahminlerini ve yetkinliklerini yorumladı.

Türkiye yeni güne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararname ve başkan değişikliği ile başladı. Hafize Gaye Erkan​ görevinden alındı ve yerine Fatih Karahan​ getirildi.

Piyasalar kapalı olduğu için etkileri ölçülemedi. Ancak yeni haftada etkisinin ne olacağı merak edilirken değişikliğin hem yabancı yatırımcı hem de piyasalar odağında etkisi merak ediliyor.

“KURUMUN YIPRANMAMASI ADINA DAHA OLUMLU OLDU”

Ekonomi​ yönetiminin yatırım toplantılarının devam ettiği bir süreçte ani değişikliğin yabancı yatırımcı odağında etkisinin olup olmayacağını Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’a sorduk.

Eryılmaz, oluşan durumun etkisini beklemediğini aksine olumlu bile sayılabileceğini dikkat çekti. Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Bunun bazı sebepleri var. İlk etapta Hafize Gaye Erkan ile ilgili bazı iddialar var. Bu iddialar doğru mu değil mi bilmiyoruz ama bu gibi yıpratıcı durumlar ortaya çıkabilirdi. Bu durum kuruma daha fazla zarar verebilirdi. Bu yönü itibariyle bu işin bu şekilde çözülmüş olması aslında kurumun yıpranmaması adına daha olumlu oldu diyebilirim. Ama bu meseleleri bir tarafa bırakırsak Hafize Gaye Erkan da gayet başarılı bir başkandı. Bunun çözünü böyle olduysa daha doğru olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu.

“ENFLASYONLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ GÖRÜLÜYOR”

Başta haber ajansları, ekonomi kaynakları ve hatta yabancı kurumların TCMB’deki değişiklikle ilgili ardı ardına görüş paylaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Eryılmaz, yeni görevlendirme ile ilgili “Neden iyi dediğimizde de kurumun içinden bir başkanın gelmiş olması, Fatih Karahan’ı başarılı ve şahin bir başkan olarak görülmesi diyebiliriz. Yani şöyle diyorlar, ‘biz var olan politikaların devam edeceğini düşünüyoruz” hatta diyorlar ki Fatih Karahan, bir önceki başkana göre daha ‘şahin’. Yani faiz artırma konusunda hatırlayalım, Hafize hanım geldi, birkaç ay sonra Fatih bey ve ekibi geldikten sonra faiz artışları güçlendi. 750 baz puan yani piyasanın hiç beklemediği faiz artışı yapmıştı. O 750 baz puanlık artışta Fatih Karahan’ın etkisini çok büyük olduğu söyleniyor. Gelen başkanı enflasyonla mücadelede daha olumlu bile görüyorlar. Zaten hemen başkan atandı, boşluk olmadı. Ekonomi yönetimi süreci çok iyi yönettiler. Hızlı ve koordinasyonlu, panik havası oluşturmadan oldu. Dolayısıyla tüm bunları olumlu değerlendiriyorlar. Politika devam edecek. Diyorlar ki ‘bundan sonra faiz indirimi yerine faiz artırımları bile olabilir’, yani Fatih Karahan’ı çok şahin ve Ortodoks görüyorlar. New York Fed’de çalışmış, Merkez Bankacılığı bilen birisi olması da olumlu.” dedi.  

“MEHMET ŞİMŞEK YABANCIYA GÜVEN VERDİ”

Mehmet Şimşek’in süreç ile ilgili sosyal medya paylaşımlarında metin aralarının önemli mesajlar verdiğini ve güven aşıladığını dikkat çeken Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Mehmet Şimşek, başkan atanmadan önce bir paylaşımda bulundu. Dedi ki, özellikle İngilizce yaptı paylaşımı ‘tavsiyemle başkan belirlenecek’ dedi. Bazıları da diyorlar ki “Merkez Bankası başkanı bağımsız olacaksa neden Hazine ve Maliye Bakanının tavsiyesi ile geliyor. Yarın öbür gün Hazine ve Maliye Bakanı istifa ederse başkan da gider gibi” açıklamalar yapılıyor. Biz öyle bir konjonktürde değiliz. Aksine Mehmet Şimşek’in böyle bir açıklama yapmasını ben olumlu yorumlarım. Çünkü, yabancıya veriyor bu mesajı. Yabancı buna bakıyor ve diyor ki, ‘Mehmet Şimşek ismi benim için simgeseldir’ diyor. Dolasıyla koordineli gittiğini Hafize Gaye Erkan’ın bile Mehmet Şimşek’in önerileri ile geldiğini piyasa biliyor. Piyasa Mehmet Şimşek’in refere etmesi ve benim tavsiyemdir demesi, böyle bir konjonktürde kötü değil aksine kötü değil ‘güven’ veren bir yönü var. Başka bir konjonktürde olsa evet bağımsızdır Merkez Bankası başkanları., siyasilerle ve bürokratlarla hiç işinin olmaması lazım.” dedi.

PİYASALAR OLUMLU TEPKİ VEREBİLİR

Piyasalar açısından yaşanan durumu değerlendiren Eryılmaz, “Ben buna piyasacı gözüyle bakıyorum biraz. Piyasa bunu çok olumlu yorumluyor. Ben etkisi olacağı kanaatinde değilim. Hatta olur da 8 Şubat’ta Fatih Karahan enflasyon raporu sunumunu yaparsa, olumlu cevaplar verirse, aksine çok bile ‘pozitif’ bile olabilir. Çünkü Hafize gaye Erkan, birtakım röportajlarla ciddi yaralar almıştı. Dolayısıyla o yaraları da göz önüne alacak olursak bence çok iyi bir süreç bile olabilir. Ben borsa ve piyasalar tarafında olumsuz beklemem. En olumsuz senaryo ne olur 8.600 seviyelerinde olabilir. 8400’lere geri çekilebilir. Ufak bir kar satışı olur ama piyasayı bozmaz. Bence yükselişine devam eder.” yorumunda bulundu.

 

 

Kaynak: TGRT Haber ÖZEL
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...