Tgrt Haber

TCMB'den yeni liralaşma hamlesi: Banka bilançolarına TL ayarı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Nisan 2023 09:54 - Güncelleme : 07 Nisan 2023 10:00
TCMB'den yeni liralaşma hamlesi: Banka bilançolarına TL ayarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) liralaşma adımlarına bir yenisini daha ekledi. Türk lirası mevduatların/katılım fonlarının payı yüzde 60'ın altında kalan bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranı yükümlülüklerine tüm vadelerde 5 puan ilave edilecek.

TCMB​'nin, Menkul Kıymet​ Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ​ ile Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe giren tebliğ ile beraber liralaşma adımlarına bir yenisi daha eklenmiş oldu. 

MENKUL KIYMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ DEĞİŞTİ

Yapılan değişiklikle bilançolarında TL payına dönük menkul kıymet yükümlülükleri yeniden düzenlenirken bilançodaki TL payı yüzde 60 ve yüzde 70'in üzerinde olan bankalar​ için 5 ve 7 puan indirim uygulanması kararı alındı. Bilançodaki TL payı yüzde 60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü 3 puan olarak belirlenirken bu oran 7’ye çıkarıldı. Oran yüzde 50'nin altında olan bankalar için 8 puan olarak uygulanıyordu. 

ZORUNLU KARŞILIK TEBLİĞİBDE DEĞİŞİKLİK

Merkez Bankası ayrıca bankaların dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına dönük olarak da düzenleme yaptı.Çeyreklik olarak hesaplanacak TL dönüşüm oranı belirlenen eşiğin altında kalan bankalar için dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduatın yüzde 5'i oranında menkul kıymet yükümlülüğü uygulanacak.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...