Tgrt Haber

TCMB'den yeni liralaşma hamlesi! TL mevduatı komisyon oranları değişti

25 Kasım 2022 09:01 - Güncelleme : 25 Kasım 2022 09:13
TCMB'den yeni liralaşma hamlesi! TL mevduatı komisyon oranları değişti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) TL mevduatını destekleyecek adımı attı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuşmalarında sık sık liralaşma vurgusu yaparken, Merkez Bankası faiz oranını açıkladığı metinde liralaşmanın altını çizdi. Atılan yeni adıma göre, TL mevduat oranı yüzde 50'nin altında kalan bankalardan alınan yüzde 3 komisyon yüzde 8'e çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası​, bugün bankalara bir yazı göndererek TL mevduatları hakkında alınan yeni kararını açıkladı. Bundan sonra bankalardan TL mevduatlarına göre komisyon​ alınacak. 

KOMİSYONLAR TL PAYINA GÖRE BELİRLENECEK

Merkez Bankası tarafından alınan karara göre, bankalar için dönüşüm oranlarına göre farklılaşan komisyon uygulamasına son verildi. Artık mevduatlardaki Türk lirasının payına göre değişen oranlarda komisyon alınacak.

TL MEVDUATI​ YÜZDE 50’NİN ALTINDA OLAN BANKALARDAN YÜZDE 8 KOMİSYON ALINACAK

TL mevduat oranı yüzde 60 ve üzeri olan bankalar için yüzde sıfır komisyon uygulanırken yüzde 50-60 bandı için yüzde 3 komisyon uygulaması hayata geçirilecek. Daha önce yüzde 3 olan TL mevduat oranı yüzde 50'nin altında kalan bankalardan alınan komisyon ise yüzde 8'e çıkartıldı.

23 ARALIK’TAN SONRA UYGULANACAK

Komisyonlar, TCMB​ nezdindeki zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarında döviz olarak tutulan tutarlar üzerinden tahsil edilecek.
Yeni oranlar 23 Aralık hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak. Böylece, daha önce dövizden TL’ye dönüşlere göre yüzde 5 olarak belirlenen komisyon uygulamasına da 23 Aralık hesaplama tarihi itibarıyla son verilecek.

LİRALAŞMA POLİTİKALARI DEVAM EDİYOR

TCMB bu uygulama ile 2022 Para ve Kur Politikası metninde paylaşılan yabancı para yükümlülük maliyetlerinin artırılması ve TL mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalarının önceliklendirilmesi kapsamında yeni bir adım daha atmış oldu. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati​ konuşmaları sırasından sık sık liralaşma vurgusu yapıyor. Geçtiğimiz gün Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararı metninde “Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir” ifadelerine yer verilerek liralaşma adımlarına devam edileceği söylendi.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...