Tgrt Haber

Merkez Bankası'nın altın operasyonunun perde arkası: 'Altın'dan yerli dijital para çıktı

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
25 Ekim 2022 15:15 - Güncelleme : 25 Ekim 2022 15:22
Merkez Bankası'nın altın operasyonunun perde arkası: 'Altın'dan yerli dijital para çıktı

Altın fiyatlarının düşmesiyle alım fırsatını kaçırmayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), rekor altın alımı yaptı. Merkez’in altın operasyonunun arka planında ise 2023’te duyurulması beklenen yerli dijital para olduğu öne sürüldü. İddiaya göre alınan altınlar sanal paranın karşılığı olacak.

Altın​ fiyatları düştü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) fırsatı kaçırmayarak rekor alım yaptı. Altın operasyonunun perde arkasının detayları belli oldu.

ALTIN REZERVİ ARTIYOR

Türkiye, bu yıl dünyada en fazla altın alımı yapan ülke oldu. Dünya Altın Konseyi ve Merkez Bankası raporlarına göre, Türkiye 2022 yılının Oca-Ekim döneminde 84 ton altın alımı yaptı. Böylece Türkiye'nin altın rezervi 480 tona yükseldi. Merkez’in rekora ulaşan altın alımının arkasından yerli ve milli dijital para çıktı.

'ALTIN'DAN YERLİ DİJİTAL PARA ÇIKTI

İddiaya göre, o rezervlerin bir kısmı yeni yılda duyurulması beklenen yerli dijital paraya bağlanacak. Yani Merkez’in kasasındaki altın rezervinin bir bölümü sanal para biriminin reel karşılığı olacak.

MİLLİ DİJİTAL PARA 2023’TE GELİYOR

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre, milli dijital para, piyasadaki kripto paralardan farklı olacak. Hem bireysel yatırımcılar tarafından hem de dış ticarette kullanılacak. Kayıt dışılığa son verecek, devletin vergi gelirlerini artıracak.

Dijital paraya ilişkin TÜBİTAK çalışmalarını sürdürürken Merkez Bankası da çalışmaları denetliyor. Hazırlıklar devam ederken altın fiyatlarında yaşanan düşüş yeni bir fırsat doğdurdu. Yerli dijital paranın reel karşılığı olacak altın alımının gazına basıldı.

Hedef doların ülkeler üzerindeki manipülatif gücünü kırmak. İsviçre, Çin ve Rusya da dijital para hazırlıklarını sürdürürken milli dijital paranın diğer ülkelerle eş zamanlı olarak 2023’te global piyasaya sunulması bekleniyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...