Tgrt Haber

Telefon faturaları cebinizi yakabilir! Özel İletişim Vergisi'nde yeni artışlar yolda

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
18 Temmuz 2023 17:16 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 17:24
Telefon faturaları cebinizi yakabilir! Özel İletişim Vergisi'nde yeni artışlar yolda

KDV oranlarında yapılan artışlardan ilk payını akaryakıt ürünleri aldı. Özel İletişim Vergisi’nde de artışlar öngörülürken bunun cep telefonu faturalarına yansıması bekleniyor.

Deprem felaketini ekonomi​ üzerindeki olumsuz yansımalarını ortadan kaldırılması için KDV​ ve ÖTV oranlarında artışlara gidildi. Ek bütçede öngörülen gelir ile şu ana kadar yapılan zamlardan beklenen gelirlerin arasındaki fark kapanmış gibi görünmüyor. 

ÖTV’YE YENİ ARTIŞLAR GELEBİLİR

Ekonomi Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, Kurumlar Vergisi’nde 5 puanlık artışı yanı sıra bir defaya mahsus Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni iki katına çıkaran ve Cumhurbaşkanına akaryakıt ÖTV’sini artırma yetkisi veren torba teklif 15 Temmuz Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak kanunlaştı. 

Bu kanunun yayımının üzerinden 24 saat geçtikten sonra yayımlanan bir kararla petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV tutarı yaklaşık 2 kat artırıldı. Motorinden litre başına alınan ÖTV 2,05 liradan 7,05 liraya, benzinden alınan ÖTV ise 2,52 liradan 7,52 liraya çıkarıldı. ÖTV’deki bu artış ise otomatik olarak hemen pompa fiyatına yansıtıldı.

Ancak ÖTV tutarında yapılan yüksek oranlı artışa rağmen, bu kalemde ek bütçe kanunu ile öngörülen toplam gelir ile şu ana kadar yapılan tahsilat karşılaştırıldığında, yılın geri kalanında ÖTV tutarında yeni artış yapılmasının zorunlu olduğu ortaya çıkıyor.

ÖZEL İLETİŞİME VERGİSİNE YENİ ARTIŞLAR YOLDA

GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi kaleminde ek vergi dahil toplam 22,2 milyar liralık gelir bekleniyor. Şu ana kadar (Ocak-Haziran döneminde) 6,2 milyar liralık tahsilat yapıldı. Yani yılın kalan kısmında şu ana kadar yapılan tahsilatın iki katından fazla tahsilat yapılması gerekiyor. Bunun bir kısmının ürün fiyatına yapılacak artıştan, bir kısmını da vergi oranında yapılacak artıştan karşılanabileceği belirtiliyor.

Telefon faturaları cebinizi yakabilir! Özel İletişim Vergisi'nde yeni artışlar yolda

 

 

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...