Tgrt Haber

Temmuzda enflasyon yüzde kaç olacak? Ekonomistler aynı tahminde birleşti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Temmuz 2023 17:13 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 17:38
Temmuzda enflasyon yüzde kaç olacak? Ekonomistler aynı tahminde birleşti

Tüm piyasalar gelecek hafta açıklanacak olan TÜFE verilerine odaklandı. Enflasyon raporu toplantısında Hafize Gaye Erkan yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 58 olduğunu açıkladı. Ekonomistler ise temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 9,07 artmasını bekliyor.

Yılın 3.Enflasyon Raporu Toplantısında yıl sonuna enflasyon​ beklentisini ve iki yıllık TÜFE​ tahminlerini paylaştı. Temmuz ayı enflasyon verileri ise TÜİK tarafından 3 Ağustos Perşembe günü açıklanacak. Beklenti anketine katılan ekonomistler aynı oranlarda birleşti.

ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN ORTALAMASI YÜZDE 9

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Ağustos Perşembe günü açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ankete göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 7,50 ve en yüksek yüzde 10,60 aralığında yer aldı.

YILLIK ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜZDE 47

Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 9,07) göre bir önceki ay yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 47,27'ye çıkacağı hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,07'den 61,01'e yükseldi. Haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,92 arttı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 38,21 oldu.

Temmuzda enflasyon yüzde kaç olacak? Ekonomistler aynı tahminde birleşti

TEMEL HEDEF FİYAT İSTİKRARI

Enflasyon toplantısında önemli açıklamalar yapan Merkez Bankası​ Başkanı Erkan​, şu ifadeleri kullandı: Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ayda fiyatların çoğuna yansıyacaktır. Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağlıdır. Para politikamızın hedefi fiyat istikrarıdır. 

Güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecini Haziran ayında başlattık, bu sürecin kademeli, dengeli ve istikrarlı olacağını da vurguladık. Faiz artırımlarını miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırmasıyla güçlendirerek enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve beklentileri çıpalamayı düşünüyoruz.

Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye ve orta vadeli hedefimize gelene kadar kullanmaya kararlılıkla devam edeceğiz.

Toplantı sırasında enflasyon beklentileri de açıklandı. Öngörülerin gerçekleşmesi halinde enflasyon seyri şu şekilde gerçekleşecek.

Enflasyonun 2023 yıl sonunda %58,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %22,3)
Enflasyonun 2024 yıl sonunda %33,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %8,8)
Enflasyonun 2025 yıl sonunda %15,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %5,0)

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...