Terörle mücadelede enerji anahtarı
Son dönemlerde artan terör olayları ve yaşanan bombalı saldırılar Türkiye'yi hem içeride hem de uluslararası arenada farklı bir noktaya getirirken, enerji sektörüne yön veren isimlere göre bu olayların son bulmasının anahtarı 'Türkiye'nin enerji merkezi' olmasından geçiyor.
Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na göre Türkiye, sahip olduğu jeopolitik konum gereği bir yandan enerji üreten ülkelerin hedef pazarlara en ucuz şekilde ulaşmasına imkan sağlarken, öte yandan Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanması için de en güvenli ülkelerden biri olma avantajına sahip.
Rusya'nın Suriye'den kısmen çekilme kararının ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'na (TANAP) yönelik açıklamalarının enerji düzleminde çok büyük anlamlar ifade ettiğini anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, hem Türkiye hem de Asya-Avrupa-Avrasya hattında çok kritik bir dönemin başladığını söyledi.
“TANAP'ın bizim için önemi çok büyük"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “TANAP'ı daha önce ilan edilen süreden önce tamamlamaya çalışıyoruz" açıklamasının projenin geleceği açısından hayati olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın ülkemizin enerji politikaları konusundaki net tavrı ve somut adımlar atılması gerektiği yönündeki vurgusu ülkemizin nasıl bir enerji politikası izleyeceğinin de habercisi. TANAP, Avrupa'nın enerji arz güvenliği için hayati öneme sahip. Bu durum hem Türkiye'nin stratejik önemini daha da artıracak hem de ülkemizin AB ile dayanışmasını güçlendirecek. Kardeş ülke Azerbaycan ile yürütülen enerji politikaları son derece etkin ve yerinde. Darısı bu yaklaşımın Rusya ile ilişkiler, Türk Akım, İran ile ilişkiler ve İran gazını Avrupa'ya taşıyacak projelerin başına. Biz, IAEE olarak bu tür niyetlerimizi her zaman somut adımlarla taçlandırıyoruz. Bu kapsamda hem Yunanistan'da yeni bir yapılanmaya gidiyoruz hem de 28-31 Ağustos 2016 tarihlerinde Bakü'de düzenleyeceğimiz IAEE Konferansı için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz."
“Enerji projeleri teröre darbe vurur"
Prof. Dr. Kumbaroğlu ayrıca, Azerbaycan, Rusya, İran ve Yunanistan ile geliştirilecek enerji politikalarının Türkiye için 'Avrupa ve komşu ülkelerle ilişkilerin ortak çıkarlar temelinde gelişmesi' anlamına da geleceğinin altını çizerek, “Hem AB hem de komşuları ile bu yönde bir ilişki geliştirecek Türkiye'de terörün kesilmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Çünkü öyle bir ortamda ne arz ne de talep kısmında yer alan ülkeler Türkiye gibi bir enerji merkezinde karışıklık olmasını istemez ve karışıklığın önlenmesine yönelik atılacak adımlara ilişkin de işbirliği gelişir" şeklinde konuştu.
TANAP Projesi
Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltması, Türkiye'nin her yıl hızla artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından kritik öneme sahip olan ve Azeri Şah Deniz sahasındaki gazı Avrupa'ya taşıyacak 10 milyar dolar maliyete sahip TANAP'ın temeli Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle 17 Mart 2015'te Kars'ta atılmıştı.
Azerbaycan'dan Türkiye'ye doğalgaz taşıması planlanan boru hattı TANAP yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. TANAP hisse oranlarını yüzde 58 Socar, yüzde 30 BOTAŞ ve yüzde 12 ile BP oluşturuyor.