Tgrt Haber

Terörle mücadelede 'Nanoteknolojik zırhlı araç' dönemi

12 Eylül 2016 18:09
Terörle mücadelede 'Nanoteknolojik zırhlı araç' dönemi

Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) üretimiyle adını duyuran İzmirli araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler, nanoteknoloji kullanarak manevra kabiliyeti yüksek, küçük boyutlu zırhlı personel taşıyıcı geliştirdi.

Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) üretimiyle adını duyuran İzmirli araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler, nanoteknoloji kullanarak manevra kabiliyeti yüksek, küçük boyutlu zırhlı personel taşıyıcı geliştirdi.

Şirketin İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, şirketin İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiye, tanker, vidanjör gibi araç üstü ekipmanların üretiminde 21 yılda edindikleri teknoloji ve ihracat deneyimini savunma sanayinde kullanmak üzere 2010 yılında çalışma başlattıklarını, ilk adımı attıkları TOMA'larda kısa sürede yüzde 70'lik pazar payına ulaştıklarını anlattı.

Bir ateş çemberinin içinde yer alan Türkiye'de terörle mücadele sürecinde ihtiyaç duyulan ürünlere de yöneldiklerini ifade eden Katmerci, bu alandaki ilk prototipin Khan.D isimli yüksek güvenlikli 4x4 zırhlı personel taşıyıcısı (ZPT) olduğunu söyledi.

Malezya ve Fransa'daki fuarlarda sergiledikleri 8 kişi kapasiteli Khan.D'nin ardından 10 kişi kapasiteli Kangal'ı da ürettiklerini anlatan Katmerci, şirketin mevcut portföyü içinde zırhlı iş makinesi ve koruma kalkanlarının da bulunduğuna işaret etti.

Gönüllü Ar-Ge

Firma olarak polis, asker ve jandarmanın "gönüllü Ar-Ge merkezi" olarak faaliyet göstermek istediklerini belirten Katmerci, şöyle konuştu:

"Asker ve polisimiz terörle 30 yıldır mücadele içinde. Dünyadaki diğer birliklerde olmayan bir birikimleri var. Bu birikimi kullanıp onların ihtiyacına yönelik araçlar tasarlamak istiyoruz. İhtiyaç doğrultusunda, terzi usulü iş yapıyoruz. Kuvvetlerimiz ne istiyorsa ona göre pozisyon alıp tasarım ve üretim yapıyoruz. Bu anlamda taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk. Bize manevra kabiliyeti yüksek bir ZPT ihtiyacının bulunduğunu belirttiler. Bunun üzerine henüz rakiplerimizde olmayan nanoteknolojik bir zırhlı araba geliştirdik. Bunu da kasımda düzenlenecek 3. High-Tech Port by MÜSİAD Fuarı'nda sergileyeceğiz."

Mayına da dayanıklı

Türkiye'de ilk kez uygulanacak bor kökenli nanoteknolojik malzeme sayesinde mayına dayanıklı aracın zırh kapasitesini düşürmeden boyutlarını küçültebileceklerini, terörle mücadele eden unsurlar için manevra kabiliyeti yüksek araçlar üreteceklerini ifade eden Katmerci, mayına dayanıklı zırhlı araçları "ekip otosu" boyutuna kadar düşürebileceklerine dikkati çekti.

Zırhlı araçlarda kullanılan nanoteknolojik malzemeyi belli bir ölçeğin yakalanması sonrası tamamen yerli olarak üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Katmerci, şöyle konuştu:

"Büyük tonajlı araçların balistik seviyesinde zırh koruması sağlayan bir malzemeden araba tasarladık ama bu aracın boyutları diğerlerinin yarısı kadar. Böylelikle örneğin emniyet kuvvetleri, olaya müdahale için bir sokağa girip hızlı bir şekilde çıkabilecek."

Türkiye referansıyla ihracat

Araç üstü ekipmanda 51 ülkeye ihracat yaptıklarını, bunların yanına savunma sanayi ürünlerini de koymak istediklerini ifade eden Katmerciler, geliştirdikleri araçları Türk güvenlik kuvvetlerinden aldıkları referanslarla dünyaya satmayı hedeflediklerini bildirdi.

KATMERCİLER’İN YENİ ÜRÜNLERİ

Balistik korumalı TOMA: Türkiye’de son altı yılda üretilen, Türkiye’de kullanılan TOMA’ların pek çoğunu Katmerciler üretti. Son geliştirdiği balistik korumalı TOMA, 5 bin litre su, 80 litre köpük, 60 litre boya ve 60 litre gaz tankına sahip.

Zırhlı personel taşıyıcılar: Khan.D ve Kangal: NATO standartlarında geliştirilen, balistik koruması güçlendirilmiş, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek güvenlik sağlayan, 4×4 özellikli, iki farklı zırhlı personel taşıyıcı aracı yeni dönemin ürünleri.

- Khan.D: 8 personel taşıma kapasitesine sahip. Araç, 5010 mm uzunluğunda, 2330 mm yüksekliğinde, 2050 mm genişliğinde. Boş ağırlığı 4930, taşıma kapasitesi 1000 kilogram. Saatte 130 km hıza ulaşabilen araç 286 beygir gücünde. Yüzde 60’lık dik eğime tırmanabilirken, yüzde 30’luk yan eğimde manevra yapabiliyor. Balistik korumalı yakıt tankı kapasitesi 138 litre.

- Kangal: Uzunluğu 6895 mm, yüksekliği 3010 mm, genişliği 2470 mm. Saatte 100 kilometre hıza ulaşabilen, 300 beygir gücündeki araç 10 kişilik kapasiteye sahip. Araç yüzde 60’lık arazide dik tırmanabilirken yüzde 32’lik yan eğimli arazide manevra yapabiliyor. Muharebe ağırlığı 14 tona kadar çıkabilen araç 2.500 kg’a kadar taşıma kapasitesine sahip. Araç, 1.5 metre derinliğindeki sudan geçebiliyor.

Zırhlı kazıcı yükleyici iş makinesi: 4×4 özelliğinde. Makine, yengeç yürüyüş sistemine sahip ve kumanda sistemi tam hidrostatik. Operatör koltuğu çok yönlü ayarlanabilir ve süspansiyonlu özellikte. Makinanın tamamında kullanılan boya, yangın geciktirici, alev yaymayan (anti-flame) ısı izolasyonlu. Taşıttan çıkılmadan otomatik açılıp kapanabilir ön cam korumasına sahip. Farlar, ön ve arka sis farları ile yan aynalar taşlı ve sopalı saldırılara karşı koruma altında.

Koruma kalkanı: Kalkan, silahları ile 36 kişiye kadar koruma sağlıyor. Doğrudan öldürücü olmayan silahların atımında kullanılmak üzere özellikle tasarlanmış atış portlarına sahip. 3 metre yüksekliğe kadar kaldırılabilme özelliği ile hızlı müdahale güçlerinin intikali için bir kapı olarak da kullanılabiliyor. Seyahat halinde sert arazide darbe emebiliyor. Bariyer olarak hizmet vermek üzere insansız olarak yerinde bırakılabilir.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...