Tgrt Haber

Teşviklerde Kalkınma Bankası desteği

10 Eylül 2016 13:44
Teşviklerde Kalkınma Bankası desteği

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik teşviklerde destek mekanizmasının uygulamasını Kalkınma Bankasına yaptıracaklarını bildirdi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kanal 24 televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yönelik 23 ili kapsayan yeni teşvik programı hakkında bilgiler veren Elvan, ekonomik ve sosyal açıdan bölgenin diğer bölgelere göre daha dezavantajlı konumunu avantajlı konuma getirmek için bu adımı attıklarını ifade etti.

Bu çerçevede son derece kapsamlı bir paket oluşturduklarının altını çizen Elvan, bu paket dahilinde bir girişimcinin nasıl yatırım yapacağını anlattı.

Elvan, destek açısından bu mekanizmanın uygulamasını Kalkınma Bankasına yaptıracaklarını, Kalkınma Bakanlığının da koordinasyon görevini yürüteceğini bildirdi.

Yatırım yapmak isteyen bir kişinin Kalkınma Bankasına geleceğini dile getiren Elvan, "Kalkınma Bankası kendisine hangi alanda yatırım yapmak istediğini soracak. Diyelim ki kararını vermişse, o alana yönelik hiçbir ücret almadan bir danışmanlık mekanizması başlayacak banka tarafından ve fizibilite ihtiyacı varsa fizibilite çalışması yapılacak. Bu hizmetten herhangi bir ücret alınmayacak. Bunun dışında, eğer herhangi bir il veya bölgede, alt bölgede veya herhangi bir sektörde yatırım yapma kararı vermemişse, hangi alanda yatırım yapacağına karar vermemişse biz onlara tavsiyelerde bulanacağız. Diyeceğiz ki, eğer Kars’a yatırım yapmak istiyorsan şu şu alanları tercih edebilirsin, işte Şanlıurfa’ya yatırım yapmak istiyorsan şu alanları tercih edebilirsin. Bizim buradaki amacımız şu, O bölgelerde, cazibe merkezinde bir anlamda kümelenme oluşturmak, belirli sektörlerde bu merkezlerin güçlenmesini sağlamak ve rekabet gücünü artırmak." ifadesini kullandı.

Elvan, bölgede girişimci destekleme ve fuar merkezleri olacağına işaret ederek, bunları il merkezlerine yapacaklarını belirtti. Bölgede genç ve kadın işsiz oranını çok yüksek olduğuna dikkati çeken Elvan, üniversite bitirmiş veya mezun olacak bir gencin bu girişimci destekleme merkezlerinden yararlanabileceğini öncelikle kendisine bir eğitim verileceğini bildirdi. Elvan, şöyle konuştu:

"Eğitim programından geçirdikten sonra kendisine bir yer vereceğiz bu girişimci destekleme merkezinde, burada kendisi arkadaşlarıyla birlikte olabilir, yanında birkaç kişi çalışabilir. Bizim de yine önderliğimizde orada mentörümüz olacak, onlara liderlik, önderlik yapacak olan bu konuya hakim insanlar bulunacak, onların da yönlendirmeleriyle çalışmalarına başlayacaklar. Bir noktada diyecek ki belki bu gencimiz, ben kendi şirketimi kurmak istiyorum. Biz o gencin kendi şirketini kurması için uğraşmasını istemiyoruz, biz onun adına o şirketi kuracağız, yani orada bizim bir muhasebecimiz olacak, tüm muhasebe işlemlerine o bakacak. Yine orada ihracatla ilgili, gümrükle ilgili, yine ticaretle ilgili, hukuki alanda, her alanda kendisine danışmanlık yapacak olan arkadaşlarımız olacak ve bu kişinin girişimci olması yönünde her türlü çabayı, her türlü desteği vereceğiz, işte bilgisayarıdır, masasıdır, sandalyesidir, faksıdır, kendi birtakım kırtasiye ihtiyaçlarıdır, bunların tamamını karşılayacağız ve o gençlerimizin girişimci olması yönünde çaba sarf edeceğiz. Bu gençlerimizi belirli aralıklarla da iş dünyasıyla buluşturacağız, yani iş adamlarımızla buluşturacağız, kendi düşüncelerini aktaracaklar, yaptıklarını anlatacaklar, belki o iş adamlarıyla birlikte iş yapma imkanları ortaya çıkacak."

Girişimci destekleme merkezlerinden birinin sadece kadınlara yönelik olacağına dikkati çeken Elvan, 8 yerde girişimci destekleme merkezi kuracaklarını söyledi.

-"Sübvansiyonlara yönelik faiz desteği için çalışma yapıyoruz"

Elvan, hemen çalışmaya başladıklarını vurgulayarak, Kalkınma Bankasındaki yetkililerle kapsamlı uzun bir toplantı yaptıklarını, bankada güçlü bir ekip oluşturacaklarını kaydetti.

Sübvansiyonlara yönelik faiz desteği gibi konular için Bakanlar Kurulu kararları alınması gerektiğini belirten Elvan, bununla ilgili hazırlıklarını da yaptıklarını bildirdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırımını tamamlamış, ancak işletme sermayesini bulamaması nedeniyle çalıştırılmayan tesislerin bulunduğuna işaret eden Elvan, bunlara yönelik bir çalışma başlattıklarını, bu tesislerin her birini tespit edeceklerini ve gerekirse de bu tesislere işletme kredisi desteği verip bu tesislerin tekrar üretime geçmesine vesile olacaklarını belirtti.

Elvan, 2017 yılından itibaren GAP İdaresi başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yönelik sosyal projelere ağırlık vereceklerinin altını çizerek, sosyal alanda özellikle kadınlara, gençlere sahip çıkılması, bunların bir anlamda vatanına, milletine, devletine bağlı insanlar olarak ülkeye olan bağlılıklarının entegrasyonunun daha da güçlendirilmesi amacıyla çok değişik sosyal programlarının olacağını 2017 yılından itibaren bu programları da özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere uygulamaya başlayacaklarını ifade etti.

-Yıllık 200 bin ilave istihdam öngörüsü

Teşvikler ile yapılacak yatırımlarla yıllık 200 bin ilave istihdam sağlanmasını öngördüklerini dile getiren Elvan, "İstihdamın artırılmasına yönelik olarak önemli programlarımızdan bir tanesi de, çağrı merkezlerini artık bundan sonra bu 23 ilimizde yapacağız" dedi.

Elvan Türkiye’deki çağrı merkezlerinin sayısının çalışan sayısı itibariyle dünya ortalamasının oldukça altında olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çağrı merkezlerinin kurulmasını kolaylaştırıcı bazı tedbirler alıyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çağrı merkezi kurmak isteyenlerin çağrı merkezlerinin binalarını yapacağız, donanımlarını, altyapılarını sağlayacağız, çalışacak olan personelin eğitimlerinin masraflarını karşılayacağız ki 1 kişinin istihdamı bir çağrı merkezinde ortalama 8 bin 500 liraya mal oluyor. Halbuki imalat sanayinde bir kişiyi istihdam etmek isterseniz aşağı yukarı 250-300 bin lira harcamak durumundasınız. Dolayısıyla kolay istihdam yollarından bir tanesi. İkincisi de, lise mezunu ve üstü genellikle çağrı merkezlerinde çalışıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki genç nüfusun istihdamı açısından çok önemli bir imkan olacak. İllerin nüfuslarına göre, nüfus büyüklerine göre çağrı merkezlerini değişik illere yayacağız. Hemen hemen her ilimizde çağrı merkezi olacak, bu da istihdama ciddi bir katkı sağlayacak. Erzurum’u dahil etmedik, çünkü Erzurum’daki çağrı merkezi sayısı son derece fazla. O nedenle Erzurum dışındaki 22 ilimize çağrı merkezleri yapacağız."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...