Tgrt Haber

THY Kargo ihracatı 'uçurdu': 46 noktaya yüzde 35 indirim

07 Eylül 2021 14:22
THY Kargo ihracatı 'uçurdu': 46 noktaya yüzde 35 indirim

Ticaret Bakanlığı, TİM ve Turkish Cargo arasında imzalanan anlaşma ile kolay bozulan ürünlerin hava yolu ile taşınmasına kolaylıklar getirildi. Buna göre yıl sonuna kadar 46 destinasyona taşımalarda yüzde 10 ila yüzde 35 aralığında indirim uygulanacak.

Türkiye’nin dış ticaretteki hava yolu taşımacılığının payı her geçen yıl daha da artıyor. 2020 yılı itibarıyla ihracatın yüzde 7,5'i, ithalatın ise yüzde 17,9'u hava yoluyla taşındı. Ocak-Temmuz 2021 döneminde ise ihracatın yüzde 8'i hava yoluyla taşınırken, bu yolun ithalatımızdaki payı yüzde 10 olarak kaydedildi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla Ticaret Bakanlığında gerçekleştirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Hava Yolları (THY) Hava Kargo İşbirliği Protokolü İmza Töreni'ne katıldı.

Hava yoluyla yapılan ihraç taşımalarının artırılması hedefi kapsamında TİM ve THY arasında geçen yıl imzalanan mutabakatın, ihracata önemli katkı sunduğunu vurgulayan Ticaret Bakanı Muş, "Bugün imzalanan mutabakat zaptıyla da Turkish Cargo tarafından, yıl sonuna kadar 46 destinasyonda ihracatçılarımıza genel kargo, yumurta, yaş meyve-sebze ve balık taşımalarında yüzde 10 ila yüzde 35 aralığında indirim uygulanacaktır. İhracatçılarımızın ihtiyaç duyduğu sektörleri içeren ve hava yolu taşıma maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak bu anlaşmanın ihracatımız üzerinde olumlu etki yaratacağı aşikardır" dedi.

THY Kargo ihracatı 'uçurdu': 46 noktaya yüzde 35 indirim

"ALTERNATİF GÜZERGAH ÇALIŞMALARINI GÜNDEMİMİZE ALDIK"

Bakan Muş, ihracatçıların lojistik alanındaki ihtiyaçlarına gerekli desteği sağlamak üzere Bakanlık olarak ilgili tüm paydaşlarla çalıştıklarını belirterek, "Bu vesileyle bir taraftan bölge ve çevre ülkelerle lojistik sorunlarımızı uyguladığımız yoğun diplomasiyle çözüme kavuştururken diğer taraftan uzak ülkelerle lojistik alanındaki yeni stratejimizi de uygulamaya koymayı hedefliyoruz. Nitekim, ülkemizin lojistik kabiliyetinin geliştirilmesi, Orta Vadeli Program'ın da hedefleri arasında yer almaktadır. Bu bakımdan, mevcut koşullara ek olarak, ulaşım imkanlarımızı geliştirmek amacıyla alternatif güzergah çalışmalarını da gündemimize almış bulunmaktayız" diye konuştu.

"KOLAY BOZULAN ÜRÜNLERİN İHRACATI DAHA ÖNEMLİ HALE GELİYOR"

Bakan Muş, lojistik sektörünün, gelecek dönemde daha çok dijitalleşme ve verimlilik odaklı olacağını aktararak, şunları kaydetti:

"Bugün tek bir tuşla çevrim içi olarak alınan bir ürünün çok kısa tedarik süreleri içinde dünyanın her yerindeki tüketicilere ulaştırılması beklenmektedir. Bu noktada, kolay bozulabilen ürünlerin ihracatı başta olmak üzere firmalarımızın lojistik kabiliyetlerinin geliştirilmesi giderek daha önemli hale gelmektedir. Bugün tesis edilmesine tanıklık ettiğimiz mutabakatın, söz konusu ürünlerin hava yoluyla taşınmasını kolaylaştırarak ihracatçılarımızın küresel düzeyde daha rekabetçi hale gelmelerine katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...