Tgrt Haber

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan stokçulara gözdağı: Haksız kazanca izin yok

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
31 Ocak 2024 18:32 - Güncelleme : 02 Şubat 2024 11:57

Son dakika haberi... Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2024 yılındaki ihracat hedefinden 2. el otomobil sektöründeki 6 bin km şartına kadar merak edilen soruları TGRT Haber'de cevapladı. Stokçularla mücadelede önemli adımlar attıklarını söyleyen Bolat, yerli otomobil TOGG'da ihracat hedefi koyduklarını ve araç üretim kapasitesinin 175 bin araca çıkarılacağını söyledi.

İstanbul, Ukrayna'nın yeniden inşası ve bölgesel kalkınmayı hedefleyen önemli bir uluslararası foruma ev sahipliği yaptığı foruma katılan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören’i ziyaret eden, ardından TGRT Haber TV’de canlı yayında soruları cevaplayan Bolat, üzerinden bir yıl geçen 6 Şubat deprem felaketinin yıkıcı etkisine rağmen ekonomide önemli mesafeler alındığını söyledi. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan stokçulara gözdağı: Haksız kazanca izin yok

Ukrayna'nın yeniden inşası için ikili ilişkiler kapsamında Türk müteahhitlerin şansının yüksek olduğunu belirten Bolat, on binlerce ihalenin olduğunu ve bazı ihalelerde Türkiye'nin öne olduğunu belirtti. 

Cari açığın 60.3 milyar dolardan, 43.5 milyar dolara gerilediğini söyleyen Bolat, fahiş fiyat artışının önüne geçmek için stokçularla mücadelenin arttığını ve caydırıcı cezaların kesildiğini söyledi. 

Deprem felaketine rağmen ihracatta artış yaşadıklarını kaydeden Ticaret Bakanı, 2024 yılında ihracat hedefinin 377 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu ihracat hedefinin 267 milyar dolarının mal ihracatı, 110 milyar doların ise hizmet ihracatı olduğunu belirtti. 

Bakan Bolat'ın açıklamalarından satır başları: 

UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASI

İstanbul'da Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı olarak bizlerde oradaydık. Ukrayna'dan önemli misafirlerimiz vardı. Bugünün önemi aslında iki komşu ülke arasında barışın sağlanması, bölgenin kalkınmasıydı. Cumhurbaşkanımız bu konuda çok çaba sarf etti, tahıl anlaşmaları yapıldı.

Bugün de Ukrayna'nın bağımsızlığını tekrar etti. İki ülke arasında 1,5 yıl önce serbest ticaret anlaşması imzalandı. Yakında onay süreci başlayacak. Ukrayna'nın yeniden inşası için uzak doğu ülkeleri dahil bir çaba var. Biz de Türkiye olarak müteahhitlikte çok iyiyiz hatta bu konuda dünyada ikinci sıradayız. Ukrayna, Türkiye'nin öneminin farkında. Bizim firmalarımız bu yüzden daha şanslı. Orada on binlerce proje var. Bazı projelerde öndeyiz. 

Olayın finansman yönü de var. Türkiye, Japonya, ABD gibi ülkelerin yanı sıra uluslararası finans kuruluşlarının da finans desteği sağlayacağı projeler olacak. Firmalarımızın önde olması için uğraşıyoruz. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan stokçulara gözdağı: Haksız kazanca izin yok - 2. Resim

377 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan depren felaketine rağmen büyüme gerçekleştirildiğini söyleyen Bolat, "2021 ve 2022'de dünya ekonomisi ve ticareti çok hızlı büyüdü. Batılı ülkeler büyük enflasyonla karşı karşıya kaldı. Bizde de enflasyonla mücadele vardı. Dünyada yüzde 5.5 gibi gerilemeler olduğu görüldü. Biz 6 Şubat tarihinde deprem felaketi ile karşı karşıya kaldık. Buna rağmen ihracatımızı yüzde 0,64 artırdık ve 255 milyar dolara yükselttik. 

Hizmet ihracatımızda 11 milyar dolarlık artış yaşadık ve 100 milyar dolara yükselttik. Bu yılın hedefi ise Orta Vadeli Program ile 2024'te 267 milyar dolar mal ihracatı, 110 milyar dolar hizmet ihracatı yapmak. Toplamda 377 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istiyoruz." dedi.  

"HER AY BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE DAHA İYİYİZ"

Haziran ayından bu yana ihracatımız her ay, bir önceki aya göre artış gösteriyor. 36 saat sonra Malatya'da 2024 yılının ilk dış ticaret verilerini açıklayacağız. Deprem bölgesi olduğu için orada açıklamak istedik.  

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan stokçulara gözdağı: Haksız kazanca izin yok - 3. Resim

CARİ AÇIK NE KADAR?

Cari açıktaki verilere bakıldığında geçen yıla oranla düşüş yaşandığını söyleyen Bolat, "Cari işlemler açığımız 60.3 milyar dolara yükselmişti. Bunu biz 43.5 milyar dolara kadar indirdik. Aralık verisi açıklandığında 46 milyar dolarda olacaktır. Orta Vadeli Program'dan daha iyi bir kapanış sağlayacağız. Ülkenin ithalat noktasındaki döviz rezervi azalacak. Dış ödemeler cephesinde dünyadaki durgunluğa rağmen iyi gidiyor" dedi. 

GÜMRÜK KAPILARINDA MODERLEŞME

Türkiye, dünyanın en modern gümrük kapılarına sahip. Gümrük kapılarından 14 tanesi modern hale getirildi. Batılılar bile hayranlıklarını belirtiyorlar. Bu işin altyapı tarafı. Hizmetlere baktığımızda ise bu dijitalleşme ile işlemlerin hızlanması ve maliyetlerin düşmesini sağlıyor. 

ENFLASYON İLE MÜCADELE

Türkiye 1973'teki petrol fiyat şoklarından sonra çift haneli enflasyon ile tanıştı. 1973'ten sonra 3 haneli enflasyon bile gördük. AK Parti hükümetlerinde 2004 yılında tek haneye enflasyon düşürüldü. Para biriminde altı 0 atıldı ve 15 sene tek hanelerde kaldı.

2020 yılında başlayan koronavirüs sürecinde 15 kuruş olan maske 5 TL'ye satılmaya başlandı. 30 kattan fazla artış yaşandı. Olağanüstü dönemde, sağlık krizindeki mücadelede bazı stokçular fiyat şişirme çabalarına girdiler. 2021 ve 2022'de yüzde 85'e varan enflasyon gördük lakin alınan tedbirlerle enflasyon ile mücadele başladı. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan stokçulara gözdağı: Haksız kazanca izin yok - 4. Resim

STOKCULARA GÖZDAĞI

Fahiş fiyat veya haksız fiyat dediğimiz, stokçulara karşı denetleme yapma ve ceza kesme anlamında yetkilerimiz var. Cezalar yeniden değerleme oranı ile arttı. Haksız kazanç ve stokçulukla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fiyat takiplerini günlük yapıyoruz. Karaborsa emaresi gördüğümüz anda denetim ve ithalat ile bunu önleyebiliyoruz. Stokçulara çok ciddi cezalar kesildi. Enflasyonla mücadele çerçevesinde ciddi bir çalışma gösteriyoruz. 842 milyon lira ceza uygulaması gerçekleştirdik. Üretimin, yatırımın, ticaretin artması ülkenin gelişmesini artırır ve vatandaşların satın alımını güçlendirir. 

"600 BİN ARAÇ STOKLANMIŞ"

Bizden sektör satıcıları rica ettiler ve bizde müdahale ettik. Bir kısım ilan siteleri fırsatçılık yapıp tüketiciden haksız taleplerde bulunmuşlar. "Araba yok ama 6 ay sonra bulunabilir" sözü sektörde en çok duyulan sözlerden biri oldu. 600 bin araç stoklanmış olduğunu gördük. İkinci ellerdeki fiyatların sıfır araçların yüzde 30 daha üstünde bir fiyata satıldığını gördük. Stokçulara karşı mücadele ettik ve 6 ayda bulunamayan araçlar 6 saatte çıkar oldu. Hatta ve hatta "Bugün al 6 ay sonra öde" kampanyaları başladı. Organize fiyat şişiren şahıslara ağır cezalar uyguladık. İlan sitelerinde kolay ilan almasını zorlaştırdık. Bütün bunlar birleşince bazı şeyler düzeldi.   

TOGG'DA SON DURUM

TOGG üretiminde 175 bin üretim kapasitesine ulaşmak istediklerini söyleyen Bakan Bolat, "TOGG geçen yıl dünyaya geldi, üretimi başladı. Yaklaşık 20 bin araç satışı gerçekleşti. 2024 yılı hedefi ise 47 bin olarak hedeflendi. TOGG'da bizim daha büyük hedeflerimiz var. 2028'e kadar 175 bin üretim hedefimiz var. Amacımız ihracat yapmak. Hükümet olarak bunu hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımızın önderlik etmesiyle başarıldı. Sedan modelimiz 2025 yılında satışa hazırlanıyor." diye konuştu.  

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...