Tgrt Haber

TL üzerindeki baskı hafifleyecek mi? İşte döviz kurlarında günün ilk rakamları

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
11 Aralık 2023 10:01 - Güncelleme : 11 Aralık 2023 10:44
TL üzerindeki baskı hafifleyecek mi? İşte döviz kurlarında günün ilk rakamları

Piyasalar faiz kararlarına etki edecek ABD enflasyon verisine odaklandı. Yatırımcıların büyük hamleler yapmaktan kaçınmasıyla dolar endeksi zayıfladı. Dolar 28,9840 liradan, euro ise 31,2020 liradan haftaya başladı.

Piyasalar yoğun bir haftaya başlamasının ardından temkinli adımlarını sürdürüyor. Bu hafta ABD​'deki enflasyon​, perakende satışlar ve ticari aktiviteye yönelik verilerin atılacak adımlarda etkili olacak. 

Yurt içinde ise kurlar yukarı yönlü olarak hareketlerine devam ediyor. İstanbul Kapalıçarşı'da 28,9820 liradan alınan dolar 28,9840 liradan, 31,20 liradan alınan euro ise 31,2020 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 28,97 liradan, euro ise 31,14 liradan satıldı.

ABD VERİLERİ BEKLENİYOR

Dolar endeksi​, yoğun veri gündemi ve Fed faiz belirsizliğinin ortasında pazartesi günü 104 civarında zayıfladı. Yatırımcılar aynı zamanda diğerlerinin yanı sıra ekonomik ve faiz oranı görünümlerini daha iyi ölçmek için bu hafta ABD'deki enflasyon, perakende satışlar ve ticari aktivite verilerini bekliyor. 

Öte yandan güçlü gelen ABD istihdam raporu öncesinde raporunun Fed'e, faiz indirimine başlamadan önce enflasyonla mücadelede bir miktar hareket alanı sağlanması Cuma günü dolar endeksini güçlendirdi. Piyasalar Mart ayında faiz indirimi beklentilerini değiştirdi, Mayıs ayında faiz indirimi yönündeki beklentiler ise değişmedi.

TL üzerindeki baskı hafifleyecek mi? İşte döviz kurlarında günün ilk rakamları

FED ŞAHİNLİĞİ KOLAYCA AZALMAYACAK

Yapı Kredi tarafından yayımlanan dolar bülteninde “Yeni hafta çok keyifli başlamıyor” ifadeleri kullanılarak şunlar kaydedildi: Perşembe günü fiyatlamasının tersi Cuma günü yaşandı. Yatırımcıların iyimserliği Cuma günü azaldı. Zira ABD verileri güçlü geldi. 

Çarşamba ADP özel sektör verisi zayıf gelince piyasa ABD istihdam sektörünün sıkılaşmanın etkisini hissetmeye başladığı algısı ile pozitif fiyatlama öne çıktı. Usd zayıfladı. Cuma günü tarım dışı istihdam veri setinin ve Michigan verisinin güçlü gelmesi ise havayı negatife çevirdi. FED şahinliği kolayca azalmayacak fiyatlaması ise Usd talebi arttı.

TL ÜZERİNDEKİ BASKI HAFİFLEYECEK

Yeni hafta çok keyifli başlamıyor. Yarın ABD TÜFE verisi yön gösterici olabilir. Çarşamba ise FED faiz kararını açıklayacak. FED’in son zamanlardaki duruşunu korumasını bekliyoruz. Bu anlamda sürprizi FED’den değil ABD TÜFE verisinden bekliyoruz. 

TÜFE zayıf gelirse piyasa rahatlayabilir (Usd talebi azalabilir). Lokal tarafta, Yeni Ekonomi yönetimi finansal istikrarı sağlama öncelikli ajandasına devam ediyor. Bu amaçla alınmış ve alınacak kararların birikimli etkisinin daha fazla görüleceğini düşünmeye devam ediyoruz. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,98 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...